Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник_ПВШ..doc
Скачиваний:
323
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
9.73 Mб
Скачать

Таблиця відповідності шкали оцінювання ectSз національною системою оцінювання в Україні

Оцінка за шкалою ECTS

Процент студентів, які зазвичай успішно досягають відповідної оцінки

Визначення

Оцінка

За національною системою

Відповідність

балам

A

10

ВІДМІННО – відмінне виконання

5 (відмінно)

90 – 100

B

25

ДУЖЕ ДОБРЕ – вище середнього рівня з кількома помилками

4 (добре)

82 – 89

C

30

ДОБРЕ – в загальному правильна робота з певною кількістю незначних помилок

75 – 81

D

25

ЗАДОВІЛЬНО – непогано, але зі значною кількістю недоліків

3 (задовільно)

69 – 74

E

10

ДОСТАТНЬО – виконання задовольняє мінімальні критерії

60 – 68

FX

-

НЕЗАДОВІЛЬНО – потрібно попрацювати перед тим, як перескласти

2 (незадовільно)

35 – 59

F

-

НЕЗАДОВІЛЬНО – необхідна серйозна подальша робота, обов’язковий повторний курс

1 – 34

Підсумкова (загальна) оцінка з навчальної дисципліни є сумою рейтингових оцінок (балів), одержаних за окремі оцінювані форми навчальної діяльності. Питома вага оцінки кожного з видів навчальної роботи студента у підсумковій (загальній) оцінці визначається виходячи із їх вагомості у теоретичній та практичній підготовці фахівця, структури та змісту навчальної дисципліни. Підсумкова оцінка виставляється або після повного завершення вивчення навчальної дисципліни, або після завершення вивчення окремого змістового модуля (групи змістових модулів), якщо це передбачено навчальним планом. В останньому випадку в кінці вивчення навчальної дисципліни формується підсумкова оцінка з навчальної дисципліни, яка виводиться як середнє арифметичне із проміжних оцінок за змістові модулі, або формується на основі середньої оцінки за змістові модулі та проведення додаткового підсумкового тестування (наприклад, кваліфікаційний екзамен з педагогіки). До академічної довідки студента як основна вноситься підсумкова оцінка за вивчення навчальної дисципліни, а в дужках подаються відомості про результати оцінювання окремих змістових модулів.

Норми оцінки – це опис умов, якими повинен користуватися педагог, виставляючи студенту оцінку.

  • “відмінно” (А) – студент виявив всебічні глибокі знання, вміння вільно виконувати завдання, передбачені навчальною програмою; вміння застосовувати теоретичні знання на практиці, ознайомленість з основною та додатковою науковою літературою; виявив креативність у розумінні і творчому використанні набутих знань і вмінь, бажання та вміння поглиблювати та розширювати знання.

  • “добре” (В) – студент виявив знання матеріалу з дисципліни в заданому обсязі, вміння виконувати практичні завдання, виявили здібності, засвоєння основної та додаткової літератури, здатність до самостійного поповнення та оновлення знань. Але у відповіді студента наявні незначні помилки.

  • “добре” (С) – студент виявив знання матеріалу, вміння виконувати завдання в загальному правильно з певною кількістю помилок, вміння епізодично (не системно) застосовувати теоретичні знання на практиці, володіння навичками роботи з різними інформаційними джерелами.

  • “задовільно” (D) – студент виявив знання основного матеріалу, достатнього для подальшого навчання і майбутньої роботи за спеціальністю; вміння виконувати завдання, але зі значною кількістю недоліків, які спроможний усунути їх за допомогою викладача; ознайомлений з основною літературою, рекомендованою програмою.

  • “задовільно” (Е) – студент виявив знання більшої частини основного матеріалу, достатнього для подальшого навчання та майбутньої фахової діяльності, вміння виконувати завдання, що задовольняють мінімальні критерії; виявив поверхову обізнаність з основною літературою, рекомендованою програмою.

  • “незадовільно” (FХ) – студент виявив поверхові, фрагментарні знання основного програмового матеріалу, може виконати лише окремі завдання репродуктивного рівня за аналогією, з основною літературою ознайомлений дуже слабо.

  • “незадовільно” (F) – студент має лише початкові уявлення про предмет вивчення, завдання не може виконати; оскільки не володіє теоретичними знаннями, то відповідно і не може застосувати їх на практиці; студент неспроможний до навчання чи виконання фахової діяльності після закінчення ВНЗ без повторного навчання за програмою відповідної дисципліни

На замітку викладачам:

  • особливо необхідно відзначити значення об’єктивності в контролі успішності студентів;

  • студенти досить чутливі до атестації їх знань (це лише здається, що декому байдуже, це лише їх зовнішній захист, внутрішньо переживає кожен);

  • необ’єктивність оцінювання знань, умінь і навичок студентів викликає недовіру та неповагу до викладача;

  • в оцінюванні не мають виявлятися особистісне ставлення викладача до студента, настрій викладача тощо.