Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник_ПВШ..doc
Скачиваний:
323
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
9.73 Mб
Скачать

3. Досвід зарубіжний країн у сфері студентського самоврядування

Вивчення досвіду зарубіжних країн показав, що студентське самоврядування набуває великих обертів і насправді стає важливим органом управління. Зокрема можна зазначити, що органи студентського самоврядування:

  • мають широкі повноваження, статус юридичної особи, поважне ставлення з боку адміністрації, викладачів, студентів;

  • фінансуються і забезпечуються всім необхідним для повноцінної діяльності (приміщення, техніка, зв’язок) адміністрацією навчального закладу.

Більш детально можна представити досвід Франції, Великої Британії та Північної Ірландії, посилаючись на результати Європейського проекту, в якому взяли участь Черкаський національний університет імені Б. Хмельницького, Вінницький національний технічний університет, Київський міжнародний університет спільно і Всеукраїнська студентська рада за програмою Теmриs. Метою проекту було вивчення та впровадження у вищих навчальних закладах України європейської практики студентського самоврядування. Результатом плідної роботи стало угальнення досвіду діяльності студентського самоврядування у вищих навчальних закладах Франції, Великої Британії та Північної Ірландії та підготовлені методичні матеріали “Європейська практика студентського самоврядування в університетах України” під редакцією професора Т. Б. Буяльської (Вінниця, 2005).

Що стосується вивчення досвіду, то виявлено, що в цих країнах самоврядування в основному зорієнтоване на:

  • захист інтересів студентів на всіх рівнях вищої освіти;

  • реалізацію студентських ініціатив у навчально-виховному процесі, а також в науковій, професійній, культурній та інших соціальних сферах діяльності;

  • підвищення ефективності взаємодії між студентами та університетською адміністрацією;

  • забезпечення студентських прав і свобод відповідно до гро­мадянських норм, що діють у суспільстві;

  • співпрацю з державними та місцевими органами влади;

  • організацію побуту, різноманітних форм дозвілля, подорожей, працевлаштування студентів;

  • створення нового інформаційного простору для студентів університету та зв’язок зі світовими інформаційними джерелами.

Що стосується вивчення досвіду самоорганізації студентів Франції, то необхідно зазначити, що студенти вищих навчальних закладів Франції мають можливість бути представленими у різноманітних установах на всіх інституційних рівнях. Усі студенти університету можуть брати участь у виборах своїх представників. На університетському рівні студенти обираються до Центральних рад університету (Адміністративна рада, Наукова рада, Рада з питань навчання та університетського життя), до студентських рад факультетів, а також до ради об’єднаних факультетів за певним напрямом підготовки та ради в гуртожитках. Студенти, обрані до названих рад, обирають своїх представників до Національної ради з вищої освіти. Паралельно проходять вибори на рівні кожного навчального округу до Адміністративної ради Регіонального центру університетських та навчальних справ.

Студентське самоврядування поширюється також на міжнародний рівень, зокрема студенти беруть активну участь у європейському союзі студентів. Найбільший вплив студенти мають на рівні університету, оскільки їх участь у Центральних радах університету пов’язана безпосередньо з питаннями прав та обов’язків студентів, їх політичних і профспілкових свобод, запровадження нових спеціальностей, поліпшення умов життя студентів, функціонування медичних та соціальних служб, бібліотек та інформаційних центрів, визначенням напрямів дослідницької політики, програми основного навчання та післядипломної перепідготовки тощо.

  • Частка студентів у Адміністративній раді складає 20-25 % від загальної кількості членів ради (30-60 членів ради);

  • у Раді з питань навчання та університетського життя частка студентів складає 40-50 % студентів від загальної кількості членів ради (20-40 членів ради);

  • у Науковій раді складає 7,5-12,5 % при загальній кіль­кості членів ради від 20 до 40 членів ради.

Важливою формою студентської самоорганізації є асоціації. Вони можуть створюватися на різних рівнях: на рівні університету (навчально-професійні, культурні, спортивні та ін.), на регіональному або на національному рівнях.

На національному рівні сьогодні у Франції створено:

  • Федерацію загальних студентських асоціацій, яка включає 1400 асоціацій, об'єднаних в рамках близько тридцяти студентських федерацій і тридцяти однопрофільних асоціацій;

  • Організацію сприяння та захисту студентів;

  • Національну спілку студентів Франції (єдина профспілкова студентська організація; свою діяльність спрямовує на захист матеріальних і моральних прав студентів);

  • Національну міжуніверситетську спілку – молодіжну організацію.

Окремою формою студентського самоврядування у Франції є синдикати. Студентські синдикати організуються на університетських і регіональних рівнях, які об’єднуються в національні. Сьогодні у Франції існують такі студентські синдикати: Федерація студентських синдикатів, Синдикат солідарних, унітарних і демократичних студентів, Федерація дітей республіки, Національна конфедерація праці, Конфедерація студентів.

Що стосується вивчення досвіду студентського самоврядування у Великій Британії (студентських організацій), то необхідно зазначити, що студентські організації у Великій Британії функціонують у формах студентської спілки, студентського уряду або студентської ради.

Студентські ради виражають думки студентів щодо університету, відповідають за надання різноманітних послуг студентам. Зазначені ради керують окремими комерційними установами, що знаходяться на території університету (магазини, нічні клуби), друкують студентські газети, надають консультації щодо успішного навчання в університеті, керують спортивними клубами тощо. Голова студентської ради обирається членами студентської ради й отримує заробітну плату.

Студентські спілки дуже часто відіграють роль навчальних центрів, проводять різноманітні кампанії, дебати тощо. Студентські засоби масової інформації намагаються залучити як найширше коло респондентів до обговорення цих подій, хоча такі студентські ЗМІ не несуть відповідальності за прийняті рішення. Доречно наголосити, що всі студентські ради вищих навчальних закладів мають потужне фінансування. Вони отримують матеріальну підтримку від університетів, державних установ, спонсорів, а також мають прибутки від комерційної діяльності.

Одна з найбільших студентських організацій у Великій Британії – це Національна спілка студентів Об'єднаного Королівства, яка представляє інтереси більше ніж 5 млн. студентів. Ця спілка щорічно проводить навчання близько 300 студентських керівників. Студентські керівники контролюють стан справ у студентських спілках, а також визначають їх політику. Кожний студент має змогу брати участь у процесі прийняття рішення щодо перспективних планів роботи спілок на загальних зборах. У Великій Британії функціонують Студентська спілка Кембриджського університету, Спілка студентів Бірмінгему, Студентська спілка Лондонського королівського коледжу та ін.

Ознайомлення зі студентським самоврядуванням у вищих навчальних закладах Франції та Великої Британії засвідчує його глибокі демократичні традиції. Студентське самоврядування органічно пов’язане з динамічними процесами, що відбуваються у суспільному житті. Показово, що студентське самоврядування в зазначених країнах отримує значну консультативну та фінансову підтримку з боку держави.