Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник_ПВШ..doc
Скачиваний:
323
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
9.73 Mб
Скачать

Завдання для самостійної роботи студентів

Попрацюйте з довідниковою літературою і дайте визначення основним поняттям навчального курсу: статут, братства, братські школи, лавра, єзуїти, архімандрит.

РОЗДІЛ 3

ДИДАКТИКА ВИЩОЇ ШКОЛИ

Вчення - світло, а невчення – тьма.

Олександр Суворов

В давнину люди вчилися для того, щоб удосконалювати себе. Нині вчаться для того, щоб здивувати інших.

Конфуцій

Чого б ти не навчався, ти навчаєшся для себе.

Петроній

Хто не навчився в юності, того старість буває нудна.

Катерина II

Тема. 1. Організація навчального процесу

у вищих навчальних закладах України

Мета: розкрити сутність та особливості організації навчально-виховного процесу у вищих навчальних закладах.

План

  1. Сутність навчального процесу у ВНЗ.

  2. Нормативно-правове регулювання організації навчального процесу у вищому навчальному закладі.

  3. Порядок організації навчального процесу.

  4. Організація навчально-методичного забезпечення навчального процесу.

  5. Навчальний час студента, робочий час викладача

  6. Інтеграція навчальної і наукової діяльності.

  7. Обліково-звітні документи з навчальної і навчально-методичної роботи.

Рекомендовані джерела (основні):

  1. Алексюк А. М. Педагогіка вищої школи. Курс лекцій: Модульне навчання. – К.: Вища школа, 1993. – 220 с.

  2. Вітвицька С. С. Основи педагогіки вищої школи: Методичний посібник для студентів магістратури. – К.: Центр навчальної літератури, 2003. – 316 с.

  3. Кузьмінський А.І. Педагогіка вищої школи : Навчальний посібник / К.: Знання, 2005. 486 c.

Рекомендовані джерела (додаткові):

  1. Булгакова Н. Б. Педагогіка вищої школи: Конспект лекцій. – К.: НАУ, 2003. – 40 с.

  2. Вітвицька С. С. Практикум з педагогіки вищої школи: Методичний посібник для студентів магістратури за модульно-рейтинговою системою навчання. – Житомир: Вид-во ЖДУ ім. І.Франка, 2005. – 396 с.

  3. Енциклопедія освіти / Акад. пед.. наук України ; головний ред. В. Г. Кремень. – К. : Юрінком Інтер, 2008. – 1040 с.

Ключові поняття: навчальний процес, Європейський простір вищої освіти, освітньо-кваліфікаційна характеристика, освітньо-професійна програма, модуль, системи стандартів вищої освіти, Європейська кредитно-трансферна система.

1. Сутність навчального процесу у внз

Навчальний процес у вищих навчальних закладах це система науково-обґрунтованих організаційних, методичних і дидактичних заходів, спрямованих на реалізацію змісту освіти на певному освітньо-кваліфікаційному рівні (циклі підготовки фахівців) відповідно до стандартів вищої освіти та гармонізованих з принципами формування Європейського простору вищої освіти (ЄПВО).

Мета навчального процесу полягає у реалізації особистісного потенціалу людини, розвитку її творчих (креативних) здібностей, задоволенні потреб особи і суспільства у підготовці компетентних фахівців, конкурентоздатних на національному та міжнародному ринках праці.

Навчальний процес базується на принципах науковості, гуманізму, демократизму, ступеневості освіти, її наступності та неперервності, органічного єднання освітньої і наукової діяльності, незалежності від втручання будь-яких політичних партій, громадських та релігійних організацій.

Зміст навчання навчальна інформація, засвоєння якої забезпечує особі можливість здобуття вищої освіти і певної кваліфікації.

Зміст навчання формується на основі освітньо-кваліфікаційної характеристики (ОКХ) та визначається освітньо-професійною програмою (ОПП), структурно-логічною схемою підготовки, навчальними планами, робочими навчальними планами, індивідуальним навчальним планом студента, програмами навчальних дисциплін, нормативними документами органів державного управління України.

Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника вищого навчального закладу відображає цілі вищої освіти та професійної підготовки, визначає місце фахівця в структурі галузей економіки держави і вимоги до його компетентності.

Освітньо-професійна програма (ОПП) це узгоджений набір модулів (навчальних дисциплін), засвоєння яких необхідне для успішного завершення навчання на певному освітньо-кваліфікаційному рівні. Освітньо-професійна програма формується на підставі ОКХ і визначає нормативний термін навчання за певним напрямом або спеціальністю відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня, встановлює вимоги до змісту, обсягу та рівня освіти й професійної підготовки фахівця. На основі ОПП розробляються навчальні плани, програми навчальних дисциплін, засоби діагностики якості підготовки фахівців.

Модуль це поіменована, цілісна, структурована та певним чином документована змістова частина освітньо-професійної програми підготовки фахівця, яка повинна бути засвоєна студентом шляхом реалізації різних форм навчального процесу (аудиторні заняття, практика, курсовий проект (робота), дипломний проект (робота), самостійна робота, контрольні заходи) і забезпечує здобуття ним відповідних компетенцій. Модуль це навчальна дисципліна або її частина, група навчальних дисциплін, практика, курсовий проект (робота), дипломний проект (робота) тощо. Модуль може бути змістовою складовою ОПП, але може бути і незалежною від цієї програми навчальною одиницею (факультатив).

Структурно-логічна схема підготовки це наукове і методичне обґрунтування процесу реалізації освітньо-професійної програми, нормативної та варіативної (вибіркової) частин.

Навчальний план це нормативний документ вищого навчального закладу, що регламентує навчання за певним освітнім і освітньо-кваліфікаційним рівнем (циклом) і розробляється відповідно до освітньо-професійної програми та структурно-логічної схеми підготовки, визначає графік навчального процесу, перелік та обсяг нормативних і вибіркових навчальних дисциплін, види навчальних занять та їх обсяг, форми контролю.

Робочий навчальний план це нормативний документ вищого навчального закладу на поточний навчальний рік, що конкретизує види навчальних занять, їх обсяг, форми контролю за семестрами, триместрами тощо.

Індивідуальний навчальний план студента це документ, за яким навчається окремий студент протягом навчального року. Він містить перелік нормативних та вибіркових дисциплін відповідно до робочого навчального плану з урахуванням особистісних професійних інтересів і потреб.

При формуванні індивідуального навчального плану студента на наступний навчальний рік враховується фактичне виконання студентом індивідуальних навчальних планів поточного і попередніх навчальних років. Формування індивідуального навчального плану студента за певним напрямом (спеціальністю) передбачає можливість індивідуального вибору навчальних дисциплін з дотриманням послідовності їх вивчення відповідно до структурно-логічної схеми підготовки фахівця. Реалізація індивідуального навчального плану студента здійснюється протягом часу, що не перевищує встановленого терміну навчання, передбаченого за кожним циклом.

Графік навчального процесу визначає календарні терміни теоретичної та практичної підготовки, підсумкового контролю (екзаменаційних сесій), підготовки дипломних робіт (проектів), державної атестації, канікул.

Мова навчання визначається чинним законодавством України.

Навчальний процес здійснюється з урахуванням інноваційних освітніх технологій, механізмів і процедур, визнаних в Європейському просторі вищої освіти (ЄПВО).

Організація навчального процесу це система організаційних, дидактичних та методичних заходів, спрямованих на реалізацію освітньо-професійної програми підготовки фахівців. Організація навчального процесу базується на Європейській кредитно-трансферній системі (ECTS). Європейська кредитно-трансферна система (ECTS) це орієнтована на студента система для накопичення і трансферу кредитів на основі прозорості результатів навчання і навчального процесу. її метою є сприяння плануванню, наданню, оцінюванню, визнанню та підтвердженню кваліфікацій та навчальних дисциплін (модулів), а також сприяння мобільності студентів. Організація навчального процесу має забезпечувати якість вищої освіти, сприяти привабливості вищих навчальних закладів, мобільності студентів і викладачів в Європейському просторі вищої освіти (ЄПВО).