Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.Т Ішмуратов. Конфлікт і згода.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.94 Mб
Скачать

7.2. Динаміка нагромадження порушень

Порушення в міру розвитку конфлікту нагромаджуються. Спо­чатку порушується розуміння (комунікативний аспект, К-аспект), далі виникають сумніви щодо надійності партнера (прагматичний аспект, П-аспект), потім виникають сумніви у справедливості дій партнера (легітимний аспект, Л-аспект). Потім розуміння відновлюється (сумніви перетворюються на переконання), причому сумніви щодо надійності перетворюються на переконання у не­надійності, а сумніви у справедливості — у переконання в його не­справедливості. В агресивних фазах, коли сформувався образ ворога, переконання-помилки перетворюються на фанатичну віру у

106

злонаміри противника (прагматичний аспект), в його облудність (комунікативний аспект) і підступність (легітимний аспект).

Аспектні порушення

К-аспект: порушення розуміння; П-аспект: порушення очікувань допомоги; Л-аспект: порушення віри в норму.

Динаміка нагромадження порушень (аспектних) за фазами

К

К + П К + П + К + П +

Латентна: Демонстративна: Агресивна: Батальна:

Когнітивні зміни за фазами

Латентна: сумнів у дружніх намірах іншого. Демонстративна: упевненість у неприязні, але є бажання пере­конати.

Агресивна: побоювання агресії, передчуття погрози. Батальна: упевненість в агресивних намірах іншого.

Розглянемо особливості кожної фази.

7.3. Латентна фаза

У вас з кимось склалися нормальні людські відносини. Та ось, починаючи з певного моменту, ви відчуваєте, що він від вас щось приховує, недомовляє, з іншими говорить, а з вами не розмовляє і т. д. Це вже симптоми входження у латентну фазу.

Входження в конфлікт у більшості випадків відбувається не­помітно, перехід від нормального спілкування до власне конфлікту розглядається як особлива фаза конфлікту, коли ще немає від­критих зіткнень, але відбуваються певні зміни у спілкуванні, які смутно усвідомлюють учасники спілкування чи взагалі не усві­домлюють, але які вже справляють вплив на самопочуття у спілкуванні і примушують розглядати усвідомлену зміну спіл­кування як проблему.

Латентність (прихованість) — характеристика фази, що вказує на прагнення не оголювати суперечність спілкування, продовжува­ти «грати» в нібито нормальні стосунки. Залежно від характерів учасників спілкування такий період уникнення відкритих зіткнень і пояснень може тривати невизначено довго, але може перейти у наступну фазу майже миттєво після латентного інциденту «незро-

107

зумілості», тобто оцінюваного як незрозумілий. Основна особливість спілкування в латентній фазі конфлікту — це виникнення непоро­зумінь, що виявляються через різні ситуації з приводу різних ас­пектів діяльності.

Особливості латентної фази за аспектами.

Прагматичний. Виникають сумніви щодо надійності партнера по спілкуванню як помічника у реалізації цілі.

Комунікативний. Сумніви щодо правильності інтерпретації діяльності партнера (він став дивно себе поводити).

Легітимний. Сумніви відносно того, що він продовжує грати за загальними правилами (почав грати в якусь іншу гру).

У латентній фазі усвідомлюються інтереси як свої, так і опо­нента, їх взаємовідносини, особливо щодо їхньої несумісності. За­вершується фаза заявою про відмінності інтересів і формуванням наміру їх узгодити.