Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку / Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку.doc
Скачиваний:
240
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
3.11 Mб
Скачать

Продовження таблиці

1

2

3

4

5

6

7

3.2

Ступінь ризику для власного життя

Виключений

-

-

Можливий

3.3

Ступінь ризику за безпеку інших осіб

Виключений

-

-

Можливий

4

Монотонність навантаження

4.1

Кількість елементів (прийомів), необхідних для реалізації простого завдання або в операціях, які повторюються багаторазово

>10

9 - 6

5 - 3

<3

4.2

Тривалість (с) виконання простих виробничих завдань чи операцій, що повторюються

>100

100 - 25

24 - 10

<10

5

Режим праці

5.1

Змінність роботи

Однозмінна робота (без нічної зміни)

Двозмінна робота (без нічної зміни)

Тризмінна робота (робота в нічну зміну)

Нерегулярна змінність з роботою в нічний час

Додаток е положення

про систему інформації “Людина на колії!” на Південній залізниці

I Загальні положення

Система інформації “Людина на колії!” сприяє забезпеченню безпеки працівників, що виконують технічне обслуговування і ремонт колійних пристроїв, сигналізації і зв’язку, електрифікації і енергозабезпечення і направлена на недопущення працюючими на колії випадків повторення порушення правил техніки безпеки і безпеки руху поїздів.

Найбільш поширеними порушеннями, що можуть спричинити за собою наїзд рухомого складу на працюючих на колії, є:

  • невчасний схід з колії при наближенні поїзда;

  • не схід з сусідньої колії;

  • працюючі на колії не одягнуті в сигнальні жилети;

  • невидача попередження локомотивній бригаді про особливу уважність з вказівкою місця роботи людей на коліях;

  • відсутність огороджування місця провадження робіт встановленим порядком;

  • робота без сигналіста, в т.ч. дефектоскопного візку.

Ці і інші порушення добре бачить ведуча поїзд локомотивна бригада, яка своїми своєчасними і правильними діями (ст. 16.38. ПТЭ залізниць України) зобов’язана запобігти наїзду і травмування працюючих на колії.

Інформацію про виявлений факт порушення правил локомотивна бригада передає через чергових найближчій станції (поїзного диспетчера) в дистанцію колії (електропостачання, сигналізації і зв’язку) з метою негайного вживання заходів по усуненню причин порушення і не допущенню їх повторення.

Схема передачі інформації про виявлені факти порушення в системі інформації “Людина на колії!” приведена на рис. Е.

Оперативні дії за системою інформації “Людина на колії!”: локомотивної бригади, чергового апарату служби перевезень, а також керівників дистанцій колій, електропостачання, сигналізації і зв’язку дозволять знизити виробничий травматизм через наїзд рухомого складу.

2 Порядок дій за системою інформації “Людина на колії!”

2.1 Дії локомотивної бригади.

2.1.1 Перед приведенням в рух поїзда (одиночний локомотив) машиніст локомотива і його помічник повинні перевірити: чи не подаються членами поїзної бригади, працівниками станції, іншими працівниками сигнали зупинки. До з’ясування причин подачі такого сигналу і їх усунення приводити в рух поїзд (локомотив) забороняється.

2.1.2 Машиніст маневрового локомотива не повинен приступати до маневрів якщо:

  • працівники, що беруть участь в здійсненні маневрів (укладач, його помічник, сигналісти, чергові стрілочних постів), не одягнуті в сигнальні жилети, їх дії викликають підозру, що вони знаходяться в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння;

  • при роботі складальної бригади в одну особу в укладача немає чи несправна носима радіостанція або на контрольний виклик укладач по радіозв’язку не відповідає;

  • при роботі локомотивної бригади в одну особу на локомотиві: не працює дублюючий пульт управління, несправна сигналізація місця знаходження машиніста в кабіні, несправний пристрій розчеплення, відсутнє дзеркало зворотнього вигляду з кабіни.

2.1.3 Машиніст маневрового локомотива доводить до відома чергових по станції про виявлені порушення для вживання заходів по усуненню причин порушення.

2.1.4 Машиніст маневрового локомотива приводить в рух локомотив тільки по вказівці однієї особи - керівника маневрів.

Рисунок Е – Система інформації “Людина на колії”

2.1.5 При руху з поїздом (одиночним локомотивом) по перегону і станції локомотивна бригада стежить за вільністю колії і діями залізничників, працюючих на колії.

2.1.6 При в’їзді на станцію і руху по станційних коліям бригада подає встановлені сигнали, стежить за правильністю приготованих маршрутів, за вільністю колій і за сигналами, що подаються працівниками станцій, а також за рухом поїздів і маневровими пересуваннями на суміжних коліях, негайно вживає заходів для зупинки у разі загрози безпеки руху або для недопущення наїзду на людей.

2.1.7 При руху поїзда (одиночного локомотива) бригада повинна подавати оповіщувальні сигнали: при підході до місця робіт, починаючи з кілометра, що передував вказаному в попередженні, незалежно від місця установки переносних сигналів; при наближенні до переносних і ручних сигналів, що вимагають зменшення швидкості, до сигнальних знаків “С”; при наближенні і проході кривих ділянок колій, виїмок, переїздів; при наближенні до людей, що знаходяться на колії.

2.1.8 У разі не сходу працюючих з колії, по якій слідує поїзд, на відстані не менше ніж 400 метрів до них машиніст зобов’язаний застосовувати екстрене гальмування з одночасною подачею оповіщувульних сигналів високої гучності.

2.1.9 У випадку, якщо при проходженні поїзда по сусідній колії роботи не призупинені і люди не відійшли в безпечну зону, локомотивна бригада зобов’язана негайно повідомити про це по радіозв’язку машиніста зустрічного поїзда, який, отримавши цю інформацію, зобов’язаний вжити всі необхідні заходи по попередженню наїзду (більш частіша подача оповіщувальних сигналів високої гучності, зниження швидкості, екстрене гальмування).

2.1.10 Про кожний випадок невчасного сходу працюючих з колії, по якому проходить поїзд, з сусідньої колії (крім бригади контактної мережі зі знімною ізолюючою вежею, припиняючи роботи на час проходу поїзда), виконання робіт без обгороджування встановленим порядком, без видачі попередження про місце роботи людей, про роботу людей на коліях без сигнальних жилетів (включаючи керівників робіт), а також у разі застосування екстреного гальмування з метою недопущення наїзду на працюючих, машиніст локомотива негайно по радіозв’язку зобов’язаний повідомити черговому найближчої станції (поїзному диспетчеру на дільницях з диспетчерською централізацією).

2.1.11 Після прибуття в депо машиніст повинен зробити запис про факт порушення в журналі реєстрації системи інформації “Людина на колії!” з вказівкою прізвища чергового по станції, якому була передана інформація по радіозв’язку.

2.2 Дії, працівників служби перевезень

2.2.1 Черговий по станції (поїзний диспетчер), отримавши від локомотивної бригади повідомлення про порушення працівниками колії, сигналізації зв’язку, електропостачання правил техніки безпеки, негайно передає це повідомлення черговому по дистанції колії, змінному інженеру дистанції сигналізації і зв’язку, черговому енергодиспечеру для вживання оперативних заходів по усуненню причин порушення і недопущення їх повторення. Отримана від машиніста і передана в дистанцію інформація черговим по станції записується в журналі “Людина на колії!”.

2.2.2 Інформацію про застосування машиністами екстреного гальмування з метою запобігання наїзду на працюючих на коліях передається через поїзного диспетчера старшому ДГП. Перед виконанням на станції маневрових робіт черговий по станції повинен пересвідчитися: в наявності і справності радіозв’язку між локомотивною бригадою і укладачем, наявність дублюючого пульта управління локомотивом і покажчика місця знаходження машиніста (при роботі локомотивної бригади в одну особу), чи одягнуті в сигнальні жилети: укладач і його помічник, сигналісти, черговий стрілочного поста.

При виявленні порушень черговий по станції вживає заходів до їх усунення.

2.2.3 Перед початком робіт на території станції керівник повинен зробити запис в журнал огляду колії, обладнання СЦБ і зв’язку, контактної мережі з точною вказівкою місця і часу, протягом якого планується виконати роботу.

При виявленні на колії працюючих, про які не був зроблений запис в журналі, маневри повинні бути негайно припинені.

2.2.4 Черговий по станції повинен по радіо попередити працюючих на коліях про прохід рухомого складу в районі робіт, а локомотивну бригаду про необхідність підвищення пильності при проходженні рухомого складу в районі робіт.

2.2.5 Керівник маневрів на станції зобов’язаний:

  • ознайомити з планом маневрової роботи локомотивну бригаду і повідомити про місце проведення робіт ремонтними бригадами;

  • правильно і своєчасно виконувати завдання по маневровій роботі;

  • забезпечувати правильну розстановку і узгодженість дій всіх працівників, що беруть участь в здійсненні маневрів;

  • суворо виконувати вимоги правил і інструкцій для забезпечення безпеки руху, недопущення травмування людей.

2.2.6 При русі маневрового складу вагонами вперед, в умовах недостатньої видимості укладач поїздів повинен знаходитися на підніжці першого вагона, стежити за вільністю колії і, у разі загрози безпеки руху або життю людей, вживати заходів до припинення руху.

2.3 Дії працівників структурних підрозділів дороги

2.3.1 Черговий по дистанції (колії, сигналізації і зв’язку, електропостачання), отримавши повідомлення про порушення працюючими на коліях правил техніки безпеки робить запис у журналі “Людина на колії!” і негайно повідомляє керівнику цеху, дільниці, в безпосередньому підпорядкуванні якого знаходяться люди, що допустили порушення, а також керівнику дистанції.

2.3.2 Після отримання інформації керівник цеху, дільниці зобов’язаний невідкладно вжити заходів по усуненню причин порушення.

2.3.3 Керівник дистанції у добовий термін повинен розслідувати випадок порушення правил техніки безпеки при роботі на колії, вжити заходів по недопущенню повторення подібного, притягнути до відповідальності винних згідно із законом України “Про охорону праці”.

2.3.4 Інформацію про результати розслідування і прийняті заходи керівник дистанції у 10-денний термін направляє в локомотивне депо для ознайомлення з нею локомотивних бригад.

2.3.5 Матеріали розслідування порушення, що спричинило застосування екстреного гальмування з метою запобігання наїзду на працюючих (пояснення, протокол розбору, наказ) начальник дистанції направляє в регіональне представництво.