Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку / Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку.doc
Скачиваний:
239
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
3.11 Mб
Скачать

3.3.2 Повідомлення про нещасні випадки, їх розслідування і облік

Про кожний нещасний випадок свідок, тобто працівник, який його виявив, або сам потерпілий повинні терміново повідомити безпосередньому керівнику робіт (бригадиру, майстру, старшому електромеханіку) або іншій посадовій особі (змінному інженеру, диспетчеру) і вжити заходів по наданню необхідною допомоги.

Керівник (посадова особа) в свою чергу зобов’язаний:

  • терміновоорганізувати медичну допомогу потерпілому,принеобхідності доставити його в лікувально-профілактичнуустанову. Повідомити про те, щосталося, роботодавцю, а також у відповідну профспілкову організацію підприємства.Якщопотерпілий є працівником іншого підприємства - повідомити власника цього підприємства.Якщонещаснийвипадокставсявнаслідок пожежі - до місцевих органів державної пожежної охорони, апригострому професійному захворюванні (отруєнні) - всанепідемстанцію;

  • зберегти до прибуття комісії з розслідування обстановку на робочому місці і обладнанняв такомустані, в якому вони були на момент випадку (якщо це не загрожує життю і здоров’ю інших працівників і не призведе до більш тяжких наслідків), а також вжити заходів до недопущення подібних випадків в ситуації, що склалася.

Лікувально-профілактична установа про кожне звертання потерпілого від нещасного випадку без напряму підприємства повинна на протязі доби сповістити власника підприємства, де працює потерпілий, а у разі виявлення гострого професійного захворювання (отруєння) - також санепідемстанцію, направляючи екстрене повідомлення про кожного потерпілого за встановленою формою.

Схема повідомлення про нещасний випадок:

1) Дата, час.

2) Найменування підприємства, його власник, міністерство.

3) Місце нещасного випадку, коротка характеристика.

4) Дані про потерпілого: прізвище, ім’я, по батькові, рік народження, професія, місце роботи, стаж, сімейний стан.

5) Короткі обставини і причини нещасного випадку.

6) Дата і час передачі повідомлення і прізвище особи, що передала повідомлення.

Роботодавець, отримавши повідомлення про нещасний випадок, призначає для його розслідування комісію, до складу якої включаються: керівник (фахівець) служби охорони праці підприємства (голова комісії), керівник структурного підрозділу або головний фахівець, представник профспілкової організації, членом якої є потерпілий, а у разі гострих професійних захворювань (отруєнь) також фахівець санепідемстанції. У разі настання нещасного випадку з можливою інвалідністю до складу комісії з розслідування включається також представник відповідного робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків (далі Фонду).

Комісія з розслідування нещасного випадку зобов’язана на протязі трьох діб:

  • обстежити місце нещасноговипадку, опитатисвідківіосіб,причетнихдо нього, іотриматипояснення потерпілого,якщоце можливе;

  • розглянутиі оцінити відповідність умовпрацівимогам нормативних актів з охоронипраці;

  • встановити обставини і причини, які привелидонещасноговипадку, визначитиосіб, що допустили порушення нормативних актів, а також розробити заходи щодопопередженняподібних випадків;

  • скласти акт розслідування нещасного випадку по формі Н5 в двух примірниках, а також акт по формі Н-1 або акт по формі НТ про потерпілого в шести примірниках і передати його на затвердження роботодавцю;

  • у разі гострих професійних захворювань (отруєнь), крім акту за формою Н-1, складається також карта обліку професійного захворювання (отруєння) за встановленою формою П-5.

До першого примірника акта розслідування нещасного випадку по формі Н-5 додаються акт по формі Н1 або НТ, пояснення свідків, потерпілого, а при необхідності також витримки з експлуатаційної документації, схеми, фотографії і інші документи, що характеризують стан робочого місця, медичний висновок про діагноз пошкодження здоров’я потерпілого внаслідок нещасного випадку, а при необхідності також про наявність в його організмі алкоголю, отруйливих або наркотичних речовин.

Нещасні випадки, про які складаються акти за формою Н-1, реєструються на підприємстві в спеціальному журналі за встановленою формою.

Затверджені акти на протязі трьох діб повинні бути передані (надіслані):

  • потерпілому або особі, щопредставляєйого інтереси;

  • керівнику цеху або іншого структурного підрозділу, де ставсянещаснийвипадок, для здійснення заходів щодопопередженняподібних випадків;

  • відповідному територіальному органу Держнаглядохорон праці;

  • профспілкової організації, членом якої єпотерпілий;

  • відповідному робочому органу виконавчої дирекції Фонду;

  • керівнику (фахівцеві) служби охорони праціпідприємства, якому акт передається разом з іншими матеріалами розслідування.

Акт за формою Н-1 разом з матеріалами розслідування підлягає зберіганню протягом 45 років на підприємстві, працівником якого є потерпілий.

Нещасний випадок, що відбувся на підприємстві з працівником іншого підприємства під час виконання ним завдання свого керівника, розслідується підприємством, де стався нещасний випадок, і про нього складається акт за формою Н-1 комісією з розслідування за участю представників підприємства, працівником якого є потерпілий. Такий нещасний випадок береться на облік підприємством, працівником якого є потерпілий.

Підприємство, де стався нещасний випадок, залишає у себе один примірник затвердженого акту за формою Н-1.

Нещасний випадок, що відбувся з працівником, тимчасово переведеним за договором з власником підприємства на інше підприємство або що виконував роботи за сумісництвом, розслідується і береться на облік підприємством, куди він був переведений або на якому працював за сумісництвом.

Нещасний випадок, що відбувся з працівником, що виконував роботи під керівництвом посадових осіб свого підприємства на виділених територіях, об’єктах, дільницях на іншому підприємстві, розслідується і береться на облік підприємством, працівником якого є потерпілий.

Нещасні випадки з учнями і студентами учбових закладів, які сталися в період проходження ними виробничої практики або виконання робіт на підприємстві під керівництвом його посадових осіб, розслідуються і беруться на облік підприємством. У розслідуванні повинен брати участь представник учбового закладу.