Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку / Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку.doc
Скачиваний:
239
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
3.11 Mб
Скачать

5.3.2 Обслуговування високовольтних ліній автоблокування

Подача електроенергії для пристроїв автоматичного блокування, електричної і диспетчерської централізації здійснюється за допомогою повітряних високовольтно-сигнальних ліній (ВСЛ СЦБ). Експлуатаційне обслуговування високовольтно-сигнальних ліній автоблокування потребує від кожного працівника суворого дотримання техніки безпеки при виконанні робіт.

При виявленні високовольтного проводу, що обірвався і лежить на землі або висячого, необхідно негайно прийняти заходи, що забезпечують попередження людей про небезпеку. В аварійних випадках, коли залишення лінії під напругою небезпечно для життя людей або стану пристроїв, вимикання високовольтної лінії електромеханіком допускається без наявності спеціального розпорядження (наказу), але з обов’язковим і негайним повідомленням начальника дистанції, його заступника або змінного інженера дистанції.

Включення і відключення лінійних роз’єднувачів варто робити в діелектричних рукавицях. Приводи лінійних роз’єднувачів повинні бути замкнені на замок, ключ від яких повинний знаходитися в особи, яка робила відключення, чи виконавця робіт.

При роботі на опорах, ремонті і заміні проводів і опор високовольтних ліній автоблокування необхідно дотримуватися вимог, пропонованих для робіт на повітряних лініях. Роботи повинні проводитися тільки із зняттям напруги.

Плавкі вставки запобіжників ПКН можна заміняти тільки при знятій з лінії напрузі. В усіх випадках заміни плавких вставок перемички між трансформатором і запобіжником ПКН повинні бути закорочені і заземлені.

При обслуговуванні кабельних ліній приєднання силового кабелю до кенотронної установки та її випробування необхідно робити в діелектричних рукавицях, стоячи на діелектричному килимку або ізолюючій підставці, і тільки після попередньої перевірки відсутності напруги на кабелі покажчиком напруги. Після іспиту кабелю кенотронною установкою чи мегомметром кабель повинний бути розряджений на землю.

Перш ніж приступити до розкриття муфт чи розрізуванню кабелю, необхідно упевнитися в тім, що ці операції будуть проводитися на потрібному кабелі і що цей кабель відключений. Визначення на трасі підлягаючого ремонту силового кабелю проводиться звіренням його розташування з кресленнями розкладки; у тих випадках, коли немає впевненості в правильності визначення підлягаючого ремонту кабелю, необхідно для цієї цілі застосовувати кабельпошуковий індукційний апарат.

Приступаючи до розкриття чавунних муфт силових кабелів, працівник повинний надягти калоші, діелектричні рукавиці і захисні окуляри, встати на суху дошку або гумовий килимок, покладені на землю. Потім під кабель потрібно підкласти цеглини так, щоб муфта була у висячому положенні. Після відкручування гайок з болтів, що скріплюють кришки муфт, і видалення болтів легкими ударами молотка по краях муфти відокремлюють одну її половину. Іншу половину муфти акуратно знімають після прогріву поверхні муфти паяльною лампою. Після зняття кришки муфти необхідно ще раз переконатися у відсутності напруги за допомогою покажчика напруги. Якщо світіння в індикаторі нема, приступають до зрізання ізолюючої маси підігрітим заземленим ножем. На кабелях низької напруги відсутність напруги перевіряють спочатку покажчиком напруги, а після видалення ізолюючої маси – контрольною лампою. Знявши обережно масу до затискачів, замикають їх на землю накоротко. Тільки після цього можна працювати без діелектричних рукавиць і захисних окулярів.