Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку / Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку.doc
Скачиваний:
239
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
3.11 Mб
Скачать

6.7 Пожежна сигналізація

Пожежна сигналізаціяпризначається для швидкого повідомлення про виниклу пожежу. Системами пожежної сигналізації обладнаються виробничі будинки, технологічні установки підвищеної пожежної небезпеки і склади.

Пожежний зв’язок і сигналізація відіграють важливу роль у заходах щодо попередження пожеж, сприяють своєчасному їхньому виявленню і виклику пожежних підрозділів до місця пожежі, що виникла, а також забезпечують керування й оперативне керівництво роботами на пожежі. Пожежний зв’язок можна підрозділити на зв’язок повідомлення (своєчасний прийом викликів на пожежі); диспетчерський зв’язок (керування силами і засобами для гасіння пожеж) і зв’язок на пожежі (керівництво пожежними підрозділами).

Системи електричної пожежної сигналізації виявляють початкову стадію пожежі (загоряння) і повідомляють про місце його виникнення. Система електричної пожежної сигналізації складається з сповіщувачей (датчиків), що подають сигнал про пожежу; прийомної станції, що приймає подані від сповіщувачей сигнали про пожежу й автоматично подає сигнал тривоги; системи проводів (мережі), що з’єднують сповіщувачі з прийомною станцією. Системи електричної пожежної сигналізації бувають як автоматичної, так і ручної дії. Система пожежної сигналізації може бути променевою (радіальною) чи шлейфною (кільцевою), в залежності від способу з’єднання проводами сповіщувачей із прийомною станцією.

Всі автоматичні пожежні сповіщувачі в залежності від впливаючого на їхнє спрацьовування фактора підрозділяються на наступні групи: димові, реагуючі на появу диму; теплові, фіксуючі підвищення температури, появу і випромінювання відкритого полум’я. Поряд з цими використовують пожежні сповіщувачі, що реагують одночасно на кілька явищ, які супроводжують пожежі. Для виявлення пожежі використовують також різні перетворювачі: термо- і фоторезистори, термопари, лічильники фотонів, біметал, легкоплавкі сплави, фотореле й ін. У випадку виникнення пожежі в автоматичному пожежному сповіщувачі утворюється електричний сигнал, що передається по проводах на вторинний прилад.

Апаратура виявлення пожеж буває трьох видів: електричної пожежної сигналізації; охоронно-пожежної сигналізації, автоматичного пожежегасіння. Системи пожежної автоматики, побудовані з використанням зазначеної апаратури, являють собою сукупність елементів виявлення, обробки сигналів пожежі і виконання, що зв’язані між собою лініями зв’язку. Апаратура пожежної і пожежно-охоронної сигналізації призначається для дистанційного контролю за станом розосереджених об’єктів за допомогою розгалуженої мережі сполучних ліній великої довжини. Найбільш часто застосовують системи пожежної сигналізації з автоматичними тепловими пожежними сповіщувачами. У цих системах сповіщувачі відрегульовані на визначені критичні показання температури. Як тільки температура піднімається вище критичної, сповіщувач спрацьовує й автоматично замикає відповідне коло, даючи тим самим визначений сигнал на станцію пожежної сигналізації. Чуттєвим елементом сповіщувача є біметалічна пластинка, укріплена на підставі, яка вигинається під дією температури.

Апаратура пожежної сигналізації в залежності від її призначення підрозділяється на: пожежні сповіщувачі (датчики); установки пожежної автоматики, у яких пожежні сповіщувачі зв’язані за схемою з вторинними приладами; прийомну апаратуру, що дозволяє здійснювати автоматичний контроль за станом пожежних сповіщувачів на охоронюваних об’єктах і сполучних лініях, керувати світловими і звуковими сигналами і транслювати сигнал тривоги по призначенню.

Установка сигналізації про пожежу ССП призначена для подачі світлового (звукового) сигналу про виникнення пожежі і напівавтоматичного чи автоматичного ввімкнення засобів пожежегасіння. Робота системи заснована на використанні термоелектрорушійної сили, що виникає в датчиках при зміні температури навколишнього середовища з визначеною швидкістю

Прийомна апаратура пожежно-охоронної сигналізації підрозділяється на автономну і централізовану. В автономних системах використовують однопроменеві контрольно-прийомні прилади охоронної сигналізації і багатопроменеві концентратори, у централізованих – пульти централізованого спостереження.

Сполучення пожежної й охоронної сигналізація здійснюється переважно в автономних системах сигналізації. Для пожежно-охоронної сигналізації застосовують концентратори і контрольно-прийомні прилади.

Пожежний захист об’єктів забезпечується сполученням охоронних і пожежних датчиків, що працюють на один прийомний прилад. Рекомендується також при устаткуванні об’єктів технічними засобами охорони включати пожежні сповіщувачі у вільні промені концентраторів. По техніко-економічним розумінням сполучення пожежної й охоронної сигналізація, особливо на невеликих об’єктах, дуже раціонально, тому що при цьому виключається дублювання прийомної апаратури.