Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку / Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку.doc
Скачиваний:
239
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
3.11 Mб
Скачать

5.5 Ремонт і поточне обслуговування кабелів зв’язку

5.5.1 Загальні положення. Основними видами робіт із технічного обслуговування кабельних ліній зв’язку є:

  • огляд, перевірка дії, виміри характеристик, регулювання, чищення, змащення;

  • фарбування, заміна деталей і вузлів, що зносилися, відновлення справної дії кабельних ліній зв’язку при виникненні відмов.

Технічне обслуговування здійснюється, як правило, без вимикання пристроїв з експлуатації.

Основними видами робіт із ремонту є:

  • розбирання, ретельна перевірка, відновлення або заміна деталей, що зносилися;

  • заготівля муфт і інших деталей для кабельних ліній.

Ці роботи повинні виконуватися в майстернях.

До експлуатації і ремонту пристроїв кабельних ліній зв’язку допускаються особи, що мають фахову освіту, пройшли медичну комісію, перевірку знань і мають посвідчення на допуск до виконання робіт.

Стан здоров’я робітників, обслуговуючих пристрої зв’язку, визначається медичним оглядом при прийомі на роботу, а потім періодично відповідно до чинного положення.

5.5.2 Вимоги безпеки перед початком роботи.

Приступаючи до роботи необхідно:

  • належним чином підготувати своє робоче місце, маючи на увазі, що виконання роботи повинно бути зручним, а працюючий повинний знаходитися в сприятливому положенні;

  • перевірити необхідні для роботи інструменти і пристосування;

  • перевірити загальний стан апаратури, з’єднувальних шнурів, штепсельних розеток;

  • при виконанні робіт на залізничній колії і поблизу поїздів старший електромеханік повинний провести цільовий інструктаж із робітниками, що виконують ці роботи;

  • керівник робіт повинний перевірити наявність сигнальних і захисних засобів і матеріалів, необхідних для роботи, визначити безпечне місце для пропуску рухомого складу.

Перед початком роботи в колодязях перевіряється відсутність пальних і шкідливих для людини газів. Перевірку повинні проводити особи, навчені користуватися відповідними приладами. Перевірка відсутності газів за допомогою відкритого вогню забороняється.

5.5.3 Вимоги безпеки під час виконання робіт при навантаженні і розвантаженні барабанів із кабелем.

Навантаження і розвантаження барабанів із кабелем необхідно виконувати механізованим засобом і на рівній площадці. При цьому:

  • влазити в кузов автомобіля для закріплення барабана з кабелем дозволяється тільки тоді, коли він буде встановлений на платформу автомобіля;

  • підлога платформи автомобіля, який використовується для перевезення барабанів із кабелем, повинна бути додатково підсилена другим рядом дощок товщиною не менше 50 мм, які вкладаються поперек кузова;

  • при навантаженні і розвантаженні барабанів із кабелем автомобіль повинний бути закріплений. Під задні колеса автомобіля по обидва боки повинні бути підкладені типові гальмові підкладки у вигляді клина. Робітникам забороняється знаходитися позаду або попереду барабана, який накочується в автомобіль або спускається з автомобіля;

  • барабан, завантажений в автомобіль або інший вид транспорту, повинний бути старанно закріплений за допомогою розтяжок і спеціальних клинчастих башмаків або обтесаних колод, що підкладаються під щоки барабана. Загальна маса барабанів, які одночасно перевозяться в автомобілі, не повинна перевищувати вантажності автомобіля.

Перевезення робітників в кузові автомобіля з завантаженим барабаном забороняється. За положенням барабана повинний спостерігати робітник, який знаходиться у кабіні поруч із водієм. Розвантаження барабанів із кабелем вільним скочуванням або скиданням на землю забороняється.

Навантаженням, перевезенням і розвантаженням барабанів із кабелем повинний керувати досвідчений робітник за посадою не нижче старшого електромеханіка.