Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку / Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку.doc
Скачиваний:
239
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
3.11 Mб
Скачать

2.3 Охорона праці у колективному договорі

Колективний договір – це двостороння угода, яка укладається між профспілковим комітетом дистанції сигналізації та зв’язку від імені трудового колективу і адміністрацією дистанції. Він встановлює взаємні зобов’язання сторін щодо виконання виробничих планів і вдосконалення організації виробництва та праці, впровадження нової техніки і технології, зміцнення трудової та виробничої дисципліни, підвищення кваліфікації та підготовки кадрів безпосередньо на виробництві, поліпшення матеріально-побутового положення і культурного обслуговування робітників і службовців. Колективний договір містить основні положення з питань праці та заробітної плати, а також положення в області робочого часу та часу відпочинку, оплати праці і матеріального стимулювання, охорони праці. Положення колективного договору, розроблені адміністрацією і профспілковим комітетом дистанції, носять нормативний характер, розповсюджуються на усіх робітників і обов’язкові для виконання.

Колективний договір є основою для укладання трудового договору. Трудовий договір є угода між робітником і підприємством, за яким робітник зобов’язується виконувати роботу щодо певної спеціальності, кваліфікації або посади з підпорядкуванням внутрішньому трудовому розпорядку, а підприємство зобов’язується виплачувати робітнику заробітну плату і забезпечувати умови праці, передбачені законодавством про працю і колективним договором.

Умови колективного і трудового договору не можуть містити положень, які не відповідають законодавчим та іншим нормативним актам про охорону праці, що діють в Україні.

Як правило, колективний договір включає в себе наступні основні розділи: загальні положення, економічний розділ, оплата та нормування праці, соціальні гарантії, компенсації та пільги, охорона праці, забезпечення житлово-побутового і культурно-медичного обслуговування, оздоровлення і відпочинок робітників і службовців, відповідальність сторін, вирішення суперечок і заключні положення.

Особливо важливим розділом колективного договору є розділ охорони праці. Розділ охорони праці розробляється працівником служби охорони праці дистанції за пропозиціями комісії з питань охорони праці або уповноважених трудових колективів з питань охорони праці.

У розділі охорони праці за колективним договором роботодавець (адміністрація дистанції сигналізації та зв’язку) може за свої кошти встановлювати працівникам додаткові пільги і компенсації, не передбачені чинним законодавством. Це насамперед стосується умов соціального страхування від нещасних випадків, розміру пільг і компенсацій за важкі та шкідливі умови праці, видачі працівникам спецодягу та інших засобів індивідуального захисту, умов і розміру відшкодування роботодавцем працівникам шкоди у разі ушкодження їх здоров’я або моральної шкоди. Так, наприклад, при роз’їзному характері роботи працівнику виплачується грошова компенсація на придбання лікувально-профілактичного харчування, молока або рівноцінних йому продуктів на умовах, передбачених саме колективним договором.

Також у колективному договорі передбачаються комплексні обов’язкові і додаткові заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійним захворюванням та аваріям.

Розділ з охорони праці в колективному договорі дистанції сигналізації та зв’язку у скороченому вигляді як приклад приведений у додатку Б.