Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку / Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку.doc
Скачиваний:
239
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
3.11 Mб
Скачать

2.4 Навчання, інструктажі і перевірка знань з охорони праці

Навчання працюючих безпечним методам та прийомам праці є найпершою задачею управління охороною праці. Таке навчання проводять на всіх підприємствах незалежно від характеру і ступеня небезпеки виробництва в таких випадках:

  • при підготовці нових працівників (знову прийнятих працівників, які не мають освіти за професією або змінивших професію);

  • при підвищенні кваліфікації;

  • при проведенні різних видів інструктажу.

При прийомі на роботу передбачені вступний і первинний інструктажі, навчання з охорони праці при фаховій підготовці нових працівників і стажуванні. У ході роботи передбачені повторний, позаплановий і цільовий інструктажі, навчання з охорони праці при технічному навчанні і підвищенні кваліфікації, періодична перевірка знань.

Організація навчання і перевірка знань покладаються на керівника структурного підрозділу. Контроль за своєчасністю і якістю навчання працюючих безпечним прийомам і методам праці в підрозділі здійснює служба або відділ охорони праці або інженерно-технічний працівник, на якого покладені ці обов’язки наказом керівника підприємства.

Навчання, інструктажі і перевірку знань на підприємствах проводять у кабінетах охорони праці, створених відповідно до положення про кабінет охорони праці.

У дистанціях сигналізації та зв’язку навчання, інструктажі і перевірку знань проводять відповідно до “Положення про навчання з питань охорони праці”.

2.4.1 Загальні положення

“Положення про навчання з питань охорони праці”, надалі Положення, спрямовано на реалізацію в дистанції системи безперевного навчання з питань охорони праці, що проводиться з працівниками в процесі трудової діяльності.

Положення встановлює порядок і види навчання, а також форми перевірки знань з питань охорони праці у працівників.

Вимоги положення є обов’язковими для виконання всіма працівниками дистанції.

Особи, що суміщують професії, проходять навчання й інструктажі з охорони праці як по їхніх основних професіях, так і по професіях що суміщуються.

Працівники дистанції при прийомі на роботу і періодично в процесі роботи повинні проходити навчання і перевірку знань з питань охорони праці. Допуск до роботи без навчання і перевірки знань із питань охорони праці забороняється.

Перевірка знань працівників із питань охорони праці проводиться по тим нормативним актам про охорону праці, дотримання яких входить у їхні службові обов’язки.

Формою перевірки знань працівників із питань охорони праці є іспит, що проводиться по екзаменаційним білетам у виді усного опитуванння. Результати перевірки знань працівників із питань охорони праці оформляються протоколом.

Особам, що виконують роботи підвищеної небезпеки при перевірці знань з питань охорони праці видається посвідчення.

При незадовільних результатах перевірки знань з питань охорони праці працівник протягом одного місяця повинен пройти повторне навчання і повторну перевірку знань. При незадовільних результатах при повторній перевірці знань питання щодо працевлаштування вирішується відповідно до чинного законодавства.

Відповідальність за організацію і здійснення навчання і перевірки знань працівників із питань охорони праці в дистанції покладається на головного інженера, у цехах - на старших електромеханіків цих цехів, а контроль – на інженера з охорони праці.