Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку / Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку.doc
Скачиваний:
239
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
3.11 Mб
Скачать

5.4.4 Вимоги безпеки при обслуговуванні світлофорів і релейних шаф.

Усі роботи на світлофорних щоглах під час руху поїздів по сусідніх коліях повинні бути припинені; знаходитися при цьому на щоглі світлофора забороняється.

Підніматися і піднімати вироби на встановлену щоглу світлофора необхідно тільки після того, як перевірена надійність кріплень анкерних болтів фундаменту гайками і контргайками і виконане заземлення стакана.

Робота на одній щоглі двох працівників, які знаходяться на різних рівнях, не допускається. Не можна приступати до роботи на світлофорній щоглі без запобіжного пояса.

Перед початком робіт на щоглі світлофора або в релейній шафі іскровий проміжок необхідно шунтувати мідною перемичкою з площею перерізу не менш 50 мм 2 .

Підніматися на опори і спеціальні конструкції контактної мережі, які не мають пристроїв сигналізації і зв’язку забороняється

До роботи на опорах і спеціальних конструкціях контактної мережі, на яких розташовані світлофори, допускаються тільки спеціально проінструктовані працівники дистанції сигналізації і зв’язку за умови попередньої перевірки справності приєднання опор і спеціальних конструкцій до рейки. Підніматися на опори і спеціальні конструкції контактної мережі, на яких розташовані світлофори, не проінструктованим працівникам забороняється.

5.4.5 Вимоги безпеки по закінченню робіт.

Після закінчення роботи необхідно:

  • прибрати з місця роботи інструмент, матеріали, запасні частини;

  • повідомити ДСП про закінчення робіт, по прибуттю на пост ЭЦ, оформити запис про закінчення робіт у журналі огляду ДУ- 46;

  • оформити запис про виконаний обсяг робіт або здачі чергування в журналі ШУ-2;

  • зняти спецодяг і скласти його в спеціально відведене для цього місце.

5.4.6 Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

Перерви в русі поїздів, пов’язані з катастрофами, аваріями і сходами рухомого складу, а також обірвані проводи контактної мережі є аварійною ситуацією на залізничному транспорті.

Виконання робіт з ліквідації наслідків катастроф, аварій, сходів і обривів проводів контактної мережі здійснюється бригадою відбудовного поїзда за участю оперативних груп. За вказівкою начальника відбудовного поїзда в його розпорядження виділяються робітники на чолі з керівниками, відповідальними за проведення робіт з ліквідації наслідків аварій. Усі вимоги начальника відбудовного поїзда, пов’язані з відбудовними роботами, обов’язкові до виконання працівниками дистанції, залученими до робіт.

Старшому електромеханіку у випадку одержання повідомлення про катастрофу або аварію з рухомим складом або стихійного лиха, що стало причиною припинення руху поїздів або порушення дії пристроїв СЦБ у межах ділянки, що обслуговується, а також при особливих випадках браку, пов’язаного з порушенням роботи пристроїв, необхідно у найкоротший термін прибути на місце події і після ознайомлення з обставинами доповісти про це черговому інженеру або керівництву дистанції. Якщо випадок відбувся на станції, то разом з черговим по станції скласти акт про положення і стан елементів (кнопок, стрілочних комутаторів, пломб і ін.) і індикації апаратури управління пристроями СЦБ. При цьому забороняється знімати пломби з пристроїв, а також навішувати їх знову або змінювати положення приладів. До відновлення нормальної дії пристроїв СЦБ дозволяється приступити тільки за вказівкою керівництва дистанції сигналізації і зв’язку.

При виявленні навмисного ушкодження пристроїв СЦБ на станції або перегоні вжити заходів для усунення ушкодження, оформити особисто або по телефону запис у Журналі огляду і докласти про те, що сталося, змінному інженерові дистанції сигналізації і зв’язку або керівництву.