Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку / Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку.doc
Скачиваний:
239
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
3.11 Mб
Скачать

5.5.6 Вимоги безпеки при роботі в телефонній каналізації.

Огляд і роботи в колодязях повинні провадитися не менше чим двома робітниками. У колодязі може знаходитися і працювати лише одна особа з групою по електробезпеки не нижче III, другий робітник повинен чергувати біля люка. Спуск у колодязь і робота в ньому без страховочного поясу і мотузки, виведеної назовні, не допускається.

При відкриванні колодязів (другої кришки) варто користуватися ломиками і гачками з наконечниками з кольорового металу. Крім того, варто уникати ударів кришки об горловину люка. У зимовий час, якщо потрібно зняти примерзлу кришку люка, допускається застосування окропу, гарячого піску або негашеного вапна.

В випадку появи газу робота в колодязях повинна бути припинена, робітники виведені з небезпечної зони до виявлення джерела загазованості і його усунення.

Розпалювати паяльні лампи, розігрівати мастику і припій можна тільки поза колодязем. Опускати в колодязь розплавлений припій і розігріту мастику необхідно в спеціальних ковшах і закритих посудинах, підвішених за допомогою карабіна до металевого тросика.

Курити в колодязях, а також поблизу відкритих люків забороняється.

Для освітлення робочих місць у колодязях застосовуються світильники напругою 12 В або акумуляторні ліхтарі у вибухозахищеному виконанні.

По боках колодязів, у яких проводиться робота, повинні бути встановлені огородження - бар’єри. Якщо колодязь знаходиться на проїжджій частині дороги, огородження встановлюють назустріч руху транспорту на відстані не менше 2 м від люка колодязя. Крім того, на відстані 5 - 10 м від огородження встановлюють назустріч руху транспорту попереджувальні знаки. При поганій видимості додатково повинні бути установлені світлові сигнали.

Прокладку кабелів ємністю до 100 пар жил при невеликих прольотах допускається виконувати вручну.

При затягуванні кабелю забороняється знаходиться у вигинів троса і доторкатися голими руками до кабелю, що рухається, або тросу. Знаходитися у колодязі, де встановлений блок для затягування кабелю, забороняється.

Ручна лебідка для протягання кабелю в телефонній каналізації повинна бути встановлена в горловини колодязя і добре закріплена. Перед початком роботи троси лебідок повинні бути перевірені і змазані (змащені).

Присутність сторонніх людей біля колодязів, у яких затягується кабель, забороняється. Всі роботи із затягування кабелю в телефонну каналізацію повинні виконуватися в рукавицях.

5.5.7 Вимоги безпеки при виробництві робіт на повітряних лініях.

Проведення робіт на повітряних лініях під час грози і при її наближенні забороняється. При швидкості вітру 12 м/с і вище, сніжних буранах, а також при температурі повітря нижче граничних норм, установлених постановами місцевих органів влади, забороняється виконувати роботи на повітряних лініях. Виняток - ліквідація аварій.

Перед підйомом на опору необхідно переконатися в її тривкості. Якщо опора укріплена приставкою, необхідно також переконатися в надійності кріплення її до приставки. При необхідності опори повинні зміцнюватися баграми або рогачами.

Роботи на опорі незалежно від висоти підйому можуть проводитися після закріплення на опорі робітника ланцюгом захисного пояса і зміцнення пазурів у стійкому положенні. Робота на опорі без пазурів і захисного пояса забороняється. Підніматися на опору і працювати на пазурах, не прикріплених міцно до ніг за допомогою стяжних ременів і запятників, забороняється.

При підвішуванні через шосейні і ґрунтові дороги, а також вулиці, переїзди і площі проводи після розмотки повинні бути підняті і тимчасово закріплені на такій висоті, щоб не заважати руху транспорту. На час розмотування і, якщо неможливо тимчасово підняти проводи на необхідну висоту, то і на час підвіски необхідно виставити пости для попередження пішоходів і призупинити рух транспорту. Підвіска проводів через залізничну полотнину повинна бути узгоджена з дистанцією колії, що виділяє для спостереження сигналістів.