Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку / Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку.doc
Скачиваний:
239
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
3.11 Mб
Скачать

3.3 Порядок розслідування і обліку нещасних випадків

3.3.1 Загальні положення

Виробниче середовище для більшості видів виробничої діяльності передбачає наявність на робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих чинників.

Залізничний транспорт відноситься до числа галузей господарства, в якому особливо гостро відчуваються специфічність праці і її підвищена небезпека. Робочі місця і пристрої, що обслуговуються, для залізничників багатьох професій, в тому числі і працівників дистанції сигналізації і зв’язку, розташовані в безпосередній близькості від рухомого складу. Умови праці працівників дистанції ускладнюються ще і тим, що технічне обслуговування пристроїв, особливо пошук і усунення неполадок, виникає у будь-який час доби, при будь-якій погоді, в умовах обмеженого часу на усунення несправності без вимкнення пристроїв, тобто при небезпеці поразки електричним струмом.

Випадок впливу на працюючого небезпечного виробничого чинника при виконанні ним трудових обов’язків або завдань керівника робіт називається нещасним випадком.

Для нещасного випадку характерна миттєвість. Саме цим нещасний випадок відрізняється від професійного захворювання, при яких порушення правильного функціонування органів людини відбувається внаслідок тривалого впливу шкідливих виробничих чинників.

Результатом нещасного випадку на виробництві є виробнича травма. Травми в залежності від характеру впливу бувають: механічні (удари, переломи), термічні (опіки, обмороження), хімічні (отруєння, опіки), електричні (зупинка дихання, серця, фібриляція серця, опіки), психічні (переляк, шок) і інші.

У залежності від тягаря виходу розрізнюють нещасні випадки: без втрати працездатності, з тимчасовою втратою працездатності, з тяжким наслідком (що привів до інвалідності), зі смертельним наслідком і групові, коли одночасно постраждали 2 і більше чоловік. Нещасні випадки розділяються також на побутові, невиробничого характеру і пов’язані з виробництвом. У будь-якому випадку проводиться розслідування нещасного випадку і визначається його характер і міра травмування організму.

Розслідуванню підлягають травми, в тому числі отримані внаслідок тілесних пошкоджень, заподіяних іншою особою; гострі професійні захворювання і гострі професійні отруєння і інші отруєння; теплові удари, опіки, обмороження, утоплення, поразки електричним струмом, блискавкою і іонізуючим випромінюванням; пошкодження, отримані внаслідок аварій, пожеж, стихійного лиха (землетруси, обвали, повені, урагани і інші надзвичайні події), контакту з тваринами, комахами і іншими представниками фауни і флори, які привели до втрати працівником працездатності на один робочий день або більше, або до необхідності перевести потерпілих на іншу (більш легку) роботу терміном не менш, ніж на один робочий день, а також випадки смерті на підприємстві.

За результатами розслідування визначається, чи відноситься нещасний випадок до побутових, чи є пов’язаним з виробництвом. У останньому випадку складається акт за формою Н -1 (додаток Г). Як нещасні випадки, пов’язані з виробництвом, беруться на облік нещасні випадки, що відбулися з працівниками:

  • під час виконання трудових (посадових) обов’язків, в тому числі у відрядженнях;

  • на робочому місці, на території підприємства або в іншому місці роботи;

  • протягом робочого часу або за дорученням роботодавця в неробочий час, під час відпустки, у вихідні і святкові дні;

  • приприведенні в порядок знарядь виробництва,засобівзахисту, одягу передпочаткомроботиіпісляїї закінчення, виконання заходів особистої гігієни;

  • під час проїзду на роботуабо зроботина транспорті підприємства або на транспорті сторонньої організації, щопредставилайого згідно з договором (заявці),принаявності розпорядження роботодавця;

  • привикористанні власного транспорту в інтересах підприємства по дозволу або за дорученням роботодавця;

  • привиконанні дій в інтересах підприємства, на якому працює потерпілий;

  • приліквідації аварій, пожеж інаслідківстихійного лиха на виробничих об’єктах і транспортнихзасобах, які використовуються підприємством;

  • під час надання підприємством шефської допомоги;

  • під час проходженняпішки або на транспортному засобі до місцяроботиабо назад по разовомузавданнюроботодавця і по затвердженому маршруту без оформлення відряджувального посвідчення.

За результатами розслідування не складаються акти за формою Н-1 і не беруться на облік нещасні випадки, що відбулися з працівниками:

  • під час проходженнянароботуабо зроботипішки, насуспільному, власному або іншому транспортному засобі, який не належить підприємству і не використовувався в інтересах цього підприємства;

  • по місцю постійного мешкання на території польових і вахтовихселищ;

  • під час використання ними в особистих цілях транспортних засобівпідприємства без дозволу роботодавця, а такожобладнання, механізмів, інструментів,крімвипадків, що відбулися внаслідок несправності цьогообладнання, механізмів, інструментів;

  • внаслідок отруєння алкоголем, наркотичними або іншими отруйними речовинами, а також внаслідок їх впливу (асфіксія, інсульт, зупинка серця) принаявності медичноговисновку,якщоце невикликанезастосуваннямцих речовин у виробничих процесах, або порушенням вимог безпеки їх зберігання і транспортування, абоякщопотерпілий, щознаходивсяв стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, буввідлученийвідроботи;

  • під час здійснення крадіжки або інших злочинів, якщоці дії зафіксовані і на них єофіційнийвисновок суду або прокуратури;

  • у разі природної смерті або самогубства, за винятком випадків, пов’язаних з нанесенням тілесних пошкодженьіншимособамабо вбивством працівника під час перебування його нароботі, що підтвердженовисновкамивідповідних органів.

Якщо по підсумках розслідування буде вирішено, що нещасний випадок не підлягає обліку і на нього не повинен складатися акт за формою Н-1, то в такому випадку складається акт за формою НТ (невиробничий травматизм).