Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку / Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку.doc
Скачиваний:
240
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
3.11 Mб
Скачать

2.4.2 Навчання і перевірка знань працівників дистанції із питань охорони праці при прийомі на роботу й у процесі роботи

Організацію навчання і перевірки знань із питань охорони праці працівників при підготовці, перепідготовці, підвищенні кваліфікації в дистанції здійснює інструктор по підготовці кадрів.

Періодична перевірка знань працівників дистанції, що виконують роботи з підвищеною небезпекою, проводиться один раз на рік.

У дистанції для перевірки знань працівників із питань охорони праці створюються постійно діючі комісії. Головами комісій призначаються головний інженер і заступники керівника дистанції, а членами комісій є головні спеціалісти дистанції. Всі члени комісії у встановленому порядку повинні пройти навчання і перевірку знань із питань охорони праці.

При перевірці знань працівників (старших електромеханіків цехів), що безпосередньо організують або виконують роботи підвищеної небезпеки в комісії необхідно присутність представника органу Держнаглядохоронипраці.

Перед перевіркою знань працівників із питань охорони праці в дистанції інструктором по підготовці кадрів організуються: лекції, семінари, консультації.

Перелік питань для перевірки знань з охорони праці складається членами комісій із перевірки знань із питань охорони праці, затверджується начальником дистанції і погоджується зі службою охорони праці дороги.

2.4.3 Навчання і перевірка знань із питань охорони праці посадових осіб і спеціалістів дистанції

Начальник дистанції, головний інженер, заступники начальника дистанції, начальник дорожньої лабораторії, інженер з охорони праці, старші електромеханіки (начальники) цехів, начальники дільниць перед початком виконання своїх обов’язків, а також періодично один раз на три роки проходять навчання і перевірку знань із питань охорони праці

2.4.4 Інструктажі з питань охорони праці

Вступний інструктаж проводять із метою ознайомлення нових робітників, що приймаються на постійну або тимчасову роботу, із загальними положеннями з охорони праці, виробничої санітарії, виробничих обставин і правилами внутрішнього трудового розпорядку на підприємстві.

Вступний інструктаж проводиться: з працівниками інших організацій, що прибули в дистанцію і беруть участь безпосередньо у виробничому процесі або виконують інші роботи для дистанції; з учнями і студентами, що прибули в дистанцію для проходження виробничої практики; у випадку екскурсії в дистанцію.

Вступний інструктаж проводиться інженером з охороні праці (у випадку відсутнності – головним інженером дистанції) у кабінеті охорони праці з викори­станням наочних посібників.

Запис про проведення вступного інструктажу проводиться в журналі реєстрації вступного інструктажу, що зберігається в інженера з охорони праці, відповідального за проведення вступного інструктажу, а також у документі про прийом робітника на роботу.

Первинний інструктаж проводиться на робочому місці перед початком роботи з метою ознайомлення працівника з конкретними виробничими обставинами і безпечними методами та прийомами праці на даному робочому місці. Первинний інструктаж проводить безпосередній керівник робіт.

Первинний інструктаж проводиться з працівником: знову прийнятим (постійно або тимчасово) у дистанцію; який переходить з одного цеху дистанції в інший; який буде виконувати нову для нього роботу; із відрядженим робітником, що безпосередньо бере участь у виробничому процесі в дистанції;

Первинний інструктаж проводиться індивідуально або з групою осіб однієї професії по чинним у дистанції інструкціям з охорони праці відповідно до виконуваних робіт, а також по конспекту первинного інструктажу, розробленого в дистанції і затвердженого начальником дистанції.

Повторний інструктаж проводиться на робочому місці безпосереднім керівником робіт з метою перевірки і підвищення рівня знань працівників правил і інструкцій з охорони праці.

Повторний інструктаж проводиться на роботах із підвищеною небезпекою - 1 раз на 3 місяці; для інших робіт - 1 раз на 6 місяців.

Повторний інструктаж проводиться індивідуально з окремими працівниками або з групою працівників, що виконують однотипні роботи, в обсязі по змісту питань первинного інструктажу.

Позаплановий інструктаж проводиться:

  • при запровадженні в дію нових або переглянутих нормативних актів про охорону праці, а також при внесенні змін і додатків до них;

  • при зміні технологічного процесу, заміні або модернізації устаткування, приладів і інструментів, вихідної сировини, матеріалів і інших чинників, що впливають на стан охорони праці.

  • при порушеннях працівниками вимог нормативних актів про охорону праці, що можуть призвести або призвели до травм, аварій, пожеж;

  • при виявленні особами, що здійснюють державний нагляд і контроль за охороною праці, незнання вимог безпеки щодо робіт, виконуваних працівниками;

  • при перерві в роботі виконавця робіт більш ніж на 30 календарних днів - для робіт із підвищеною небезпекою, а для інших робіт - більш 60 днів.

Позаплановий інструктаж проводиться індивідуально з окремими працівниками або з групою працівників однієї професії. Обсяг і зміст позапланового інструктажу визначається в кожному окремому випадку в залежності від причин і обставин, що спричинили за собою потребу його проведення. Позаплановий інструктаж також проводить безпосередній керівник робіт.

Цільовий інструктаж проводиться з працівниками при виконанні разових робіт, не передбачених трудовою угодою і які не пов’язані з безпосередніми обов’язками за фахом (навантаження, розвантаження, разові роботи за межами дистанції, цеху)

Зокрема цільовий інструктаж проводиться:

  • при ліквідації аварії, стихійного лиха;

  • при проведенні робіт, на які оформляються наряд–допуск, дозвіл або інші документи.

Цільовий інструктаж проводиться індивідуально з окремими працівниками або з групою працівників. Обсяг і зміст цільового інструктажу визначаються в залежності від виду робіт, що будуть ними виконуватися.

Цільовий інструктаж проводиться перед початком робіт безпосередньо на залізничних коліях і поблизу них. Для працівників, що працюють в одну особу, або нечисленною групою, на значній відстані від месцезнаходження цеху, цільовий інструктаж проводиться по телефону.

Наприклад у робочі дні, при чергуванні на постах ЕЦ в одну особу (при відсутності начальника цеху) черговий електромеханік доповідає про це черговому інженеру і йому проводиться цільовий інструктаж по телефону, при цьому черговий інженер у Журналі ТНУ-19 робить запис: «Відповідно до конспекту цільового інструктажу».

Первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктаж проводить безпосередньо керівник робіт, при цьому інструктаж завершується перевіркою знань у виді усного опитуванння, а також перевіркою придбаних навичок безпечних методів праці.

При незадовільних результатах перевірки знань після цільового інструктажу допуск до виконання робіт не дається. Повторна перевірка знань при цьому не дозволяється.

При незадовільних результатах перевірки знань, умінь і навичок безпечного виконання робіт після первинного, повторного і позапланового інструктажу для працівників протягом 10 днів додатково проводяться інструктаж і повторна перевірка знань. При незадовільних результатах і повторної перевірки знань питання щодо працевлаштування робітника вирішується відповідно до чинного законодавства.

Про проведення первинного, повторного, позапланового і цільового інструктажів і про допуск до роботи особою, що проводила інструктаж проводиться запис у журналі реєстрації інструктажів з охорони праці. При цьому обов’язкові підписи як того, кого інструктували, так і того, хто інструктував. Сторінки журналу реєстрації інструктажів повинні бути пронумеровані, журнали прошнуровані і скріплені печаткою.

Перелік професій і посад працівників, що звільняються від первинного, повторного і позапланового інструктажів, затверджується керівником дис­танції за узгодженням із державним інспектором по нагляду за охороною праці. До цього переліку відносять працівників, участь у виробничому процесі яких не пов’язана з безпосереднім обслуговуванням устаткування, застосуванням приладів і інструментів, наприклад, працівники відділу кадрів, бухгалтерії, технічного відділу та інших).