Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку / Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку.doc
Скачиваний:
239
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
3.11 Mб
Скачать

4.3 Освітлення, вентиляція і опалення приміщень

4.3.1 Освітлення.

На залізничному транспорті чітка видимість і розрізнення сигналів (світлофорів, світлових покажчиків, сигналів огородження і ін.), показань приборів на пультах управління можливе тільки при достатній освітленості розглянутого предмета, правильному розміщенні джерел світла стосовно освітлюваного об’єкта й об’єктів стосовно ока працюючого.

Збільшення швидкостей руху на залізничному транспорті, використання цвіту як сигнального засобу (світлофори, забарвлення рухомого складу, сигнальний спецодяг, дорожні знаки й ін.) висувають підвищені вимоги до зорового органу людини, особливо до його кольоророзрізняючої функції. У зв’язку з цим і здійснюється ретельний добір осіб, що займають посади, зв’язані з безпекою руху поїздів.

Освітлення виробничих приміщень може бути природним і штучним і має велике практичне значення. Світло впливає на фізіологічні процеси, що відбуваються в організмі людини. Погане освітлення не тільки гнітить організм, негативно діючи на нервову систему людини, але і приводить до швидкої стомлюваності і зниження працездатності. Особливо важливо мати раціональне освітлення в тих виробничих приміщеннях чи на тих робочих місцях, де трудова діяльність пов’язана з розрізненням дрібних предметів або їхніх деталей (ремонтно-технологічних дільниць, контрольно-вимірювальних пунктів і т.п.). Тому освітлення виробничих приміщень нормовано, причому норми освітленості постійно удосконалюються.

Освітленість повинна бути:

  • достатньою для швидкого і легкого розрізнення об’єктів роботи, відповідати характеру виробничих функцій;

  • не змінюватися в часі; бути рівномірною, без різких тіней;

  • між об’єктом розгляду і фоном, на якому розглядається об’єкт, необхідна деяка контрастність;

  • джерело світла не повинно створювати відблисків на об’єкті розгляду і осліплювати працюючого.

Наведені вимоги підтверджені не тільки дослідженнями, але і виробничою практикою. Так, достатнє освітлення забезпечується не тільки світловим потоком, але і тим, як відбивається світло від стін і стелі, яка контрастність між фоном і деталлю.

Природне освітлення використовується для загального освітлення виробничих і підсобних приміщень. Воно створюється променистою енергією сонця і на організм людини діє найбільше сприятливо. Якість освітлення природним світлом характеризується коефіцієнтом природної освітленості Кпо, який визначається з виразу

Кпо=Ев/Ез100%,

де Ев – горизонтальна освітленість у середині приміщення (внутрішня), лк;

Ез – горизонтальна освітленість зовні (зовнішня), лк.

З метою створення найбільш сприятливих умов праці встановлені норми природної освітленості. Коефіцієнти природної освітленості виробничих приміщень обумовлюються в залежності від характеру роботи і ступеня точності.

Штучне освітлення розрізняють загальне, місцеве і комбіноване (загальне і місцеве). Загальна система штучного освітлення призначена для створення рівномірного освітлення у всьому приміщенні. Для цього необхідно, щоб світильники рівномірно розподілялися по всьому приміщенню і були однотипні. При місцевому освітленні світильники розміщаються безпосередньо над робочими місцями таким чином, щоб досягалася максимальна освітленість робочої поверхні і не було її затемненості. У виробничих приміщеннях застосування тільки місцевого освітлення не допускається.

Для штучного освітлення застосовуються електричні джерела світла – лампи розжарювання, люмінесцентні лампи денного світла, люмінесцентні ртутні лампи низького і високого тиску, у тому числі, з виправленою кольоровістю типу ДРП і ін.

Для освітлення виробничих приміщень і території рекомендується більш широко використовувати люмінесцентні лампи. Це пов’язано з тим, що спектр їхнього випромінювання не спотворює колірні відтінки. Крім того, при менших витратах енергії вони дозволяють створити рівні освітленості, необхідні для виконання будь-якої точної роботи. Лампи розжарювання спотворюють колірні відтінки, світлова віддача їх значно нижче, а споживання електроенергії більше, ніж у люмінесцентних. Норми штучного освітлення виробничих об’єктів для системи загального освітлення приведені в табл. 2

Таблиця 2 - Норми штучного освітлення виробничих об’єктів для системи загального освітлення

Об’єкт

освітлення

Розряд і підрозряд зорової роботи

Освітленість не менше, лк

Поверхня, на якій нормована освітленість

при люмінес­центних лам­пах

при лампах розжарювання

Будинки зв’язку

Апаратна

III, б

300

200

Протягом 2 м від підлоги у вертикальній площині на приладах

Телеграф і АТС

III, б

300

200

Також

Акумуляторна

V, в

100

50

На рівні підлоги і на стелажах

Аванкамера (перед акумуляторною і кислотною)

На рівні підлоги

Кислотна

VIII, а

75

30

Також

Блок-станція (резервний двигун-генератор)

VIII, а

75

30

Також

Пост електричної централізації

Апаратна

III, б

300

200

Протягом 2 м від підлоги у вертикальній площині на приладах

Релейна

III, б

300

200

Також

Кодовий зв’язок

III. б

300

200

Також

Акумуляторна

V, в

100

50

На рівні підлоги і на стелажах

Аванкамера (перед акумуляторною и кислотною)

На рівні підлоги

Контрольно-випробувальні станції

і контрольні пункти автостопів і поїзного радіозв’язку

Приміщення контрольного пункту

V, б

150

100

На рівні 0,8 м від підлоги

Приміщення випробувального пункту

III, г

200

150

Також

Примітка. Для приміщень контрольно-випробувальних пунктів і ремонтно-технологічних ділянок може бути застосована система комбінованого освітлення з освітленістю 400 і 200 лк відповідно.

Будь-який пристрій, що складається з джерела світла (лампи) і освітлювальної арматури, називається освітлювальним приладом. Освітлювальні прилади можуть бути ближньої дії – світильники, і далекої – прожектори. Світильники в залежності від характеру розподілу світлового потоку у верхню і нижню півсфери поділяються на три класи: прямого, відбитого і розсіяного світла.

Світильники прямого світла застосовуються в основному для загального освітлення в приміщеннях, де коефіцієнт відбиття робочих поверхонь, стін і стелі незначний. Для освітлення виробничих приміщень, у яких стіни і стеля пофарбовані у світлі тони, використовуються світильники розсіяного світла. Світильники відбитого світла у виробничих приміщеннях застосовують вкрай рідко.

Територія залізничних станцій, вузлів, привокзальних площ і платформ, будівельних майданчиків і інших подібних об’єктів освітлюється прожекторами і лампами ДРЛ, ДСКТ, КГ. Прожектори використовуються також і на локомотивах для освітлення шляху (колії), що лежить попереду потяга при його русі. Недоліком прожекторного освітлення є його сліпуча дія і велика нерівномірність освітлення, тому усе ширше використовуються нові джерела світла, зазначені вище.