Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку / Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку.doc
Скачиваний:
239
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
3.11 Mб
Скачать

5.4 Ремонт і поточне обслуговування пристроїв електричної централізації

5.4.1 Загальні положення.

Основними видами робіт з технічного обслуговування є: огляд, перевірка дії, виміри характеристик, регулювання, чищення, змащення, фарбування, заміна деталей і вузлів, що зносилися, відновлення справної дії пристроїв при виникненні відмовлень. Технічне обслуговування здійснюється, як правило, без вимикання пристроїв з експлуатації.

Основними видами робіт з ремонту є: розбирання, ретельна перевірка, відновлення або заміна деталей, що зносилися, зборка, регулювання й випробування апаратури й устаткування. Ці роботи повинні виконуватися в майстернях.

До експлуатації і ремонту пристроїв електричної централізації допускаються особи, що мають фахову освіту і повинні пройти перевірку знань і мати посвідчення на допуск до робіт в електроустановках.

Особи, що не досягли 18 літнього віку, не можуть бути допущені до робіт по обслуговуванню і ремонту пристроїв електричної централізації.

Стан здоров’я працівників, які обслуговують пристрої електричної централізації визначається медичним оглядом при прийомі на роботу, а потім періодично відповідно до діючого положення, встановленого Державною адміністрацією залізничного транспорту України.

Виконувати роботи з технічного обслуговування пристроїв на коліях необхідно тільки в сигнальному жилеті. При оголошенні по мережі гучномовного зв’язку про прохід поїзда або пропуск рухомого складу, робітники зобов’язані негайно припинити всі роботи, зібрати матеріали, інструменти і т.д. у межі габариту, відійти в безпечне місце.

Роботи з обслуговування пристроїв електричної централізації повинні виконуватися в спецодязі. Носіння спецодягу дозволяється тільки на виробництві, спецодяг повинний бути справний і чистий.

Працюючий повинен виконувати тільки роботу, що входить у його службові обов’язки або доручену адміністрацією.

5.4.2 Вимоги безпеки перед початком роботи.

Приступаючи до роботи необхідно:

  • зробити запис у настільному журналі ШУ-2 про прийом чергування (для працівників із змінним чергуванням на посту);

  • належним чином підготувати своє робоче місце, маючи на увазі, що виконання роботи повинне бути зручним, а працюючий повинен знаходитися в сприятливому положенні, прибрати деталі, які не потрібні для виконання роботи;

  • перевірити інструменти і пристосування, необхідні для роботи;

  • перевірити загальний стан апаратури, з’єднувальних шнурів, штепсельних розеток, заземлення (для працюючих на посту).

При виконанні робіт на залізничних коліях і поблизу поїздів керівнику робіт або старшому електромеханіку необхідно:

  • провести цільовий інструктаж із працівниками, що виконують ці роботи;

  • перевірити наявність сигнальних і захисних засобів і матеріалів, необхідних для роботи;

  • визначити безпечне місце для пропуску рухомого складу.

5.4.3 Вимоги техніки безпеки під час виконання робіт при обслуговуванні централізованих стрілок і рейкових кіл.

Роботи на стрілочних переводах при ремонті пристроїв СЦБ допускається виконувати з дозволу чергового по станції (ДСП) після оформлення запису в Журналі огляду колій, стрілочних приводів, пристроїв СЦБ і зв’язку (ДУ- 46)

Обов’язково повинен бути запис у журналі (ДУ- 46) про необхідність оголошення ДСП по гучномовному зв’язку про всі пересування рухомого складу по стрілочних ділянках рейкових кіл, де виконуються роботи.

До початку будь-яких робіт на стрілці, при яких перевід стрілки може нанести травму, необхідно виключити можливість випадкового переводу стрілочних гостряків з поста централізації. Для цього необхідно виключити курбельний контакт електропривода і довести до відома ДСП.

Роботи на централізованих стрілках у місцях з поганою видимістю й інтенсивною маневровою роботою, а також у заметіль, снігопади і тумани повинні виконуватися в дві особи, одна з яких повинна стежити за рухомими одиницями при усуненні ушкодження; другою особою може бути призначений працівник іншої служби.

При роботах на стрілочних переводах необхідно вставляти дерев’яний вкладиш між рамною рейкою і віджатим гостряком, а на хрестовинах з рухомим осердям – вкладиш між осердям і вусовиком. По закінченню робіт вкладиш повинен бути вилучений.

Заміна колійного дроселя або вусовиків, коли одночасно порушується безперервність обох рейкових ниток тієї ж колії на електрифікованих ділянках, допускається тільки після попередньої установки обхідних (подовжніх і поперечних) перемичок з необхідною площею перерізу.

При роботах на колійних дросель-трансформаторах або в колійних коробках, що знаходяться під напругою, необхідно користуватися інструментом з ізолюючими ручками. Доторкатися голими руками до приладів, що знаходяться в колійній коробці, забороняється.