Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку / Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку.doc
Скачиваний:
239
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
3.11 Mб
Скачать

6.5 Положення про добровільну пожежну дружину

Загальні положення. Добровільна пожежна дружина (ДПД) створюється відповідно до Закону України “Про пожежну безпеку” на підприємствах, установах, організаціях і т.д. незалежно від форм власності, видів діяльності та наявності підрозділів державної чи відомчої пожежної охорони з кількістю працюючих, як правило, не менше 50 чоловік.

ДПД створюється з метою проведення заходів щодо запобігання пожежам, організації їх гасіння, здійснення громадського контролю щодо додержання вимог пожежної безпеки.

У разі необхідності в цехах, на постах та в інших структурних підрозділах підприємства (дистанції) можуть створюватися відділення ДПД (бойова обслуга) відповідно до кількості робочих змін.

Там, де є виїзна пожежна техніка, з числа ДПД можуть організовуватися добровільні пожежні команди (ДПК) з цілодобовим чергуванням бойової обслуги.

Підприємства, де є ДПК з виїзною пожежною технікою, частково звільняються від оплати податків на прибуток (50% коштів, що залишились на підприємстві, можна витрачати на утримання команд), також знижуються страхові платежі.

Створення ДПД чи ДПК та організація їх діяльності покладається на керівників.

На добровільну пожежну дружину покладаються такі основні завдання:

  • здійснення контролю за виконанням встановлених в дистанції правил пожежної безпеки;

  • проведення роз’яснювальної роботи серед працівників дистанції щодо дотримання вимог правил пожежної безпеки (шляхом організації бесід, лекцій, розповсюдження засобів наочної агітації, оформлення інформаційних стендів і тощо);

  • нагляд за утриманням у справному стані засобів протипожежного захисту, зв’язку, пожежної техніки, обладнання та інвентарю;

  • вживання невідкладних заходів у разі виникнення пожежі до виклику підрозділів пожежної охорони та гасіння пожежі наявними засобами.

Порядок створення ДПД. Добровільна пожежна дружина (команда) створюється на добровільних засадах з числа працівників підприємства, що досягли 18 років та здатні за своїми здібностями виконувати покладені на них обов’язки. Особи, що вступають до ДПД, подають на ім’я керівника підприємства письмову заяву. Зарахування у члени ДПД та подальші зміни її складу оголошуються наказом керівника підприємства.

Начальник ДПД призначається, як правило, з інженерно-технічних працівників і підпорядковується керівникові підприємства. Начальник ДПД може одночасно бути начальником ДПК.

Добровільна пожежна команда організовується з членів ДПД і може мати у своєму складі штатних працівників. До штатних працівників ДПК можуть відноситися: начальник команди, начальник бойової обслуги, шофер (моторист).

Чисельний склад ДПД і ДПК визначається керівником підприємства з урахуванням пожежної небезпеки виробництва.

Виключення з членів ДПД (ДПК) проводиться:

  • за порушення правил пожежної безпеки;

  • за невиконання своїх обов’язків;

  • за власним бажанням шляхом подачі про це заяви керівникові підприємства;

  • у разі звільнення з роботи.

Комплектування ДПД слід проводити таким чином, щоб у кожному підрозділі та кожній зміні підприємства були члени дружини.

Табель з обов’язками членів ДПД щодо запобігання пожежі та на випадок її виникнення вивішується в приміщеннях підприємства на видних місцях.

З членами ДПД (ДПК) повинні проводитися учбові заняття згідно з програмою (таблиця 5), що затверджується керівником підприємства. Заняття проводяться під керівництвом начальника ДПД, як правило, у вільний від роботи час (не більше чотирьох годин на місяць).

Таблиця 5 - План технічного навчання з питань пожежної безпеки

Тема

Найменування

Навч. час, год

1

Організація роботи добровільних пожежних дружин та команд

2

2

Правила додержання протипожежного режиму в будинках та приміщеннях. Можливі причини виникнення пожеж та запобіжні заходи

8

3

Протипожежний режим на території підприємства, контроль за його дотриманням

2

4

Засоби пожежегасіння, зв’язку та сповіщення про пожежу

6

5

Обов’язки членів добровільних пожежних дружин та команд за табелем бойової обслуги

4 - 6

6

Основні правила гасіння пожежі

4 - 6

7

Надання першої медичної допомоги

2

Порядок залучення членів ДПД (ДПК) до чергувань, пов’язаних із забезпеченням пожежної безпеки у вільний від роботи час, встановлюється керівником підприємства.

Обов’язки начальника ДПД. Начальник ДПД (ДПК) зобов’язаний:

  • здійснювати контроль за дотриманням на підприємстві вимог правил пожежної безпеки;

  • здійснювати нагляд за справністю первинних засобів пожежегасіння, систем пожежної автоматики, водопостачання, що є на підприємстві, та не допускати їх використання не за призначенням;

  • вести роз’яснювальну роботу серед працівників про заходи пожежної безпеки;

  • проводити заняття із особовим складом ДПД (ДПК) і перевіряти його готовність до дії;

  • керувати гасінням пожежі до прибуття підрозділів державної або відомчої пожежної охорони;

  • інформувати керівництво дистанції в разі виявлення порушень правил пожежної безпеки.

Начальник відділення ДПДзобов’язаний:

  • стежити за додержанням протипожежного режиму та готовністю до дії засобів пожежегасіння;

  • перед початком роботи перевіряти присутність членів відділення ДПД;

  • перевіряти знання членами ДПД своїх обов’язків;

  • після закінчення роботи перевіряти наявність порушень правил пожежної безпеки, які можуть призвести до виникнення пожежі, вживати заходів до їх усунення;

  • у разі виникнення пожежі керувати її гасінням до прибуття пожежної охорони або начальника добровільної пожежної дружини (команди).

Члени ДПД(ДПК) повинні:

  • знати і виконувати правила пожежної безпеки, які діють на підприємстві (в дистанції);

  • стежити за готовністю до дії засобів пожежегасіння, зв’язку, пожежної техніки;

  • знати свої обов’язки згідно з табелем бойової обслуги і в разі виникнення пожежі брати активну участь у її гасінні;

  • виконувати розпорядження начальника дружини (команди), підвищувати свої пожежно-технічні знання, відвідувати заняття згідно з розкладом.

Члени ДПД (ДПК) мають право на додаткову відпустку до 10 діб, преміювання за активну участь у пожежегасінні або проведення роз’яснювальної роботи серед працівників дистанції чи оформлення інформаційних стендів, тощо.

Пожежно-технічна комісія. Пожежно-технічна комісія (ПТК) створюється відповідно до Закону України «Про пожежну безпеку» на підприємствах, в установах та організаціях з кількістю працюючих 50 і більше чоловік, незалежно від форм власності та видів господарської діяльності. У виняткових випадках функції ПТК може виконувати комісія з охорони праці.

Свою роботу ПТК організовує і проводить відповідно до Типового положення про пожежно-технічну комісію, затвердженого МВС України.

Метою створення ПТК є залучення інженерно-технічних працівників та службовців до активної участі у роботі щодо попередження пожеж і посилення протипожежного захисту підприємства.

Пожежно-технічна комісія створюється за рішенням трудового колективу підприємства. На підставі цього рішення наказом керівника підприємства встановлюється персональний склад ПТК та порядок її роботи.

До складу ПТК в дистанції сигналізації та зв’язку входять, як правило, головний інженер дистанції (голова), представник пожежної охорони, начальник ДПД (ДПК), енергетик, механік, представник служби охорони праці, спеціаліст з водопостачання та інші.