Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦИИ І семестр.docx
Скачиваний:
399
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
417.2 Кб
Скачать

3. Голокост.

Становлення “нового порядку” було тісно пов’язано з “остаточним вирішенням єврейського питання”. Напад на СРСР став початком планомірного і систематичного знищення нацистами та їх посібниками єврейського населення. Цей процес отримав назву “Голокост”.

Символом Голокосту в Україні став Бабин Яр. 29 вересня 1941 р. тут за один день було знищено 33 711 євреїв. Далі протягом 103 тижнів окупанти щовівторка і щоп’ятниці розстрілювали у Бабиному Яру людей різних національностей, переважно євреїв, усього було розстріляно 100 – 150 тис. осіб.

За наступаючої німецькою армією рухалися спеціально створені чотири айнзацгрупи (дві з них “С” і “Д” діяли в Україні), які мали знищувати “ворожі й расово неповноцінні елементи”, особливо євреїв. Але їх методи масових убивств були визнані неефективними, айнзацгрупи знищили в Україні близько 500 тис. євреїв. У січні 1942 р. нацистське керівництво приймає рішення про створення на території Польщі шести таборів смерті, обладнаних газовими камерами, крематоріями (Треблінка, Собібур, Майданек, Освенцім, Белжець, Хелмно), до яких вивозили євреїв з західних регіонів України. Для концентрації євреїв перед знищенням створювали систему гетто.

Створювання таборів смерті супроводжувалося масовим знищенням населення гетто, яких в Україні нараховувалося понад 350.

На території СРСР протягом 1941 – 1942 рр. було ліквідовано майже всі гетто, а їх населення відправлено до таборів смерті або знищені на місці.

Фашисти здійснювали тиск на українське населення, щоб не допустити з його боку допомоги євреям. Однак відомо тисячі фактів допомоги євреям з боку українців, навіть з ризиком для власного життя. Тільки в Галичині , за неповними даними, відомо 100 фактів покарання українців за переховування євреїв.

На 2001 р. рішенням парламенту Ізраїлю за рятування євреїв почесним званням “Праведник світу” були удостоєні 1755 українців.

Контрольні запитання:

  1. Які завдання стояли перед німецьким окупаційним режимом в Україні ?

  2. Яку назву дістав гітлерівський окупаційний режим ?

  3. Розкрийте суть окупаційного режиму?

  4. Які риси колгоспної системи сприяли її збереженню окупаційною владою?

  5. Що таке Голокост ?

Література:

Основна:

1. Бойко О.Д. Історія України. – К., 2004

2. Історія України (рівень стандарту, академічний). 11 кл. Пометун О.І., Гупан Н.М. – К., 2011.

Додаткова:

3. Коваль В.С. «Барбаросса». Истоки и история величайшего приступления империализма. – М., 1989.

4. Кучер В.І. Чернега П.М. Україна у Другій світової війні (1939-45). – К., 2004.

5. Рубльов О.С., Чеченко Ю.А. Сталінщина й доля західноукраїнської інтелігенції. 20 – 50-ті роки ХХ ст. – К.,1994.

ЛЕКЦІЯ № 19

Тема: Рух Опору та його течії в Україні.

Мета: схарактеризувати рух Опору та його течії. Розкрити внесок руху Опору в перемогу над фашизмом. Закріплювати навички аналізу й зіставлення історичного матеріалу, уміння розглядати історичні явища в конкретно-історичних умовах. Виховувати учнів у дусі патріотизму, національної свідомості та гідності.

План:

  1. Рух Опору. Радянська течія.

  2. Націоналістична течія. Оунівський рух.

  3. Колабораціонізм.

1. Рух опору. Із перших днів окупації на території України розгорнулася антифашистська боротьба. Існували дві течії руху Опору.

Радянський партизанський рух. У перші дні війни дії партизан і підпільників мали неорганізований характер, але згодом їх дії ставали все більш результативніше. Мета – визволення від загарбників, відновлення радянської влади.

Організаційне оформлення – до 1942 р. розрізнені партизанські загони, з 1942 р. створення Українського штабу партизанського руху (УШПР) на чолі з Т.Строкачем. Створення великих партизанських з’єднань, 3,5 тис. підпільних організацій і груп.

Кількість – 200 – 600 тис. осіб.

Командири – С.Ковпак, О.Сабуров, О.Федоров, М.Наумов.

Основні райони дій – Українське Полісся, Чернігівщина, Сумщина.

Специфіка бойових дій – діяльність партизан як правило підпорядкувалася та узгоджувалася з потребами фронту: диверсії на залізницях, знищення ліній зв’язку, доріг, мостів; розповсюдження листівок; визволення військовополонених, врятування людей від вивезення на каторжні роботи до Німеччини; удари по воєнних об’єктах, розвідка, розгром ворожих штабів, гарнізонів. Найбільші координовані операції партизанів: “Рейкова війна” і “Концерт” по зриву перевезень воєнних вантажів на залізницях.

Висновок – з часом партизанський рух перетворився на важливий чинник перемоги над ворогом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]