Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦИИ І семестр.docx
Скачиваний:
399
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
417.2 Кб
Скачать

2. Культура України в 1921-28 рр.

Освіта. Відсутність фінансування; нестача освітянських та наукових кадрів; класовий підхід до працівників освіти та науки. Кампанія з ліквідації неписьменності. Утворення розгалуженої системи освітніх закладів. Безкоштовне навчання дітей у загальних семирічних школах. Утворення навчально-виховних закладів для сиріт та безпритульних. Збільшення кількість шкіл з українською мовою викладання. Розширення мурени вузів, впровадження робітфаків.

Наука. Діяльність Всеукраїнської академії наук на чолі з В.Липським, яка розгорнула роботу в трьох напрямках: історико-філологічному, фізико-математичному, соціально-економічному. Плідна наукова діяльність членів ВУАН: природознавця В.Вернадського, істориків Д.Багалія та М.Грушевського, математиків Д.Граве, М.Крилова, Г.Прейфа, філолога А.Кримського, медика О.Богомольця, хіміків Л.Пісаржевського та В.Костяківського. Заснування Інституту української наукової мови (1921 р.). Утворення фізико-технічного інституту в Харкові (1928 р.), де розгорнулися дослідження з ядерної фізики та радіофізики.

Література. Утворення численних літературно-художніх об’єднань: “Гарт”, “Плуг”, “Ланка”, “Молодняк”, “Авангард” тощо. Поява творів талановитих українських письменників: М.Драй-Хмари, М.Зерова, М.Куліша, В.Сосюри, М.Хвильового та ін. Утворення Вільної академії пролетарської літератури (ВАПЛІТЕ) на чолі з М.Хвильовим (1925 р.).

Мистецтво. Діяльність в Україні 45 професійних театрів. Відкриття в Києві театру “Березіль” під проводом актора та режисера Леся Курбаса (1922 р.). Намагання Леся Курбаса вивести театр на європейський рівень. Критика театру з боку КПУ через пропаганду національних ідей у мистецтві. Заснування в Харкові українського театру опери та балету (1925 р.). Утворення Асоціації художників Червоної України, членами якої були видатні українські митці С.Іжакевич, К.Трохименко, Ф.Кричевський та ін. Розгортання роботи Одеської та Київської кіностудій. Початок творчого шляху видатного українського режисера О.Довженка (фільми “Звенигора”, “Арсенал”). Плідна праця засновника оригінальної художньої школи М.Бойчука.

У цій період розгортається літературна дискусія 1925-28 рр. Привидом стає стаття Г.Яковенка “Про критиків і критику в літературі” (30 квітня 1925 р.), у якій новеліст зі злістю писав про три категорії критиків, які заважають розвитку пролетарської літератури: “велика зграя сивих дідусів”, нові літературні “метри”, яких породила революція, і люди, які ні жодного слова свого не надрукували й ніколи не надрукують. Відповіддю стали памфлети М.Хвильового “Апологети писаризму”, “Україна чи Малоросія?” Виступаючи проти малограмотності, дилетантства, Хвильовий закликав письменників у своїй творчості спиратися на свою національну, духовну спадщину і орієнтуватися на європейські зразки цивілізації. Результатом було засудження на пленумі ЦК КП(б)У (1926 р.) висунутих під час дискусії поглядів Хвильового, виключення з ВАПЛІТЕ М.Ялового, М.Хвильового та О.Досвітнього. 28 січня 1928 р. стався саморозпуск ВАПЛІТЕ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]