Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦИИ І семестр.docx
Скачиваний:
398
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
417.2 Кб
Скачать

1. Початок Великої Вітчизняної війни.

22 червня 1941 р. нападом фашистської Німеччини на Радянський Союз розпочалася Велика Вітчизняна війна. Війна почалася згідно з планом “Барбаросса”, який було підписано Гітлером 18 грудня 1940 р. План передбачав бліцкриг – блискавичну війну: протягом 2 – 2,5 місяця знищити Червону армію і вийти на лінію Архангельськ – Астрахань. Німецька армія наступала в трьох головних напрямках:

  • Армія “Північ, головнокомандуючий Фон Леєб. Напрямки удару: Даугавпілс, Прибалтика, Псков, Ленінград, порти на Балтійському морі.

Армія “Центр, головнокомандуючий Фон Бок. Напрямки удару: Мінськ, Смоленськ, Москва.

  • Армія “Південь”, головнокомандуючий Фон Раундштет. Напрямки удару: Західна Україна, Київ, Харків, Донбас, Крим.

Ресурси цих угрупувань складали: 5,5 млн. осіб, 47 тис гармат і мінометів, 4,3 тис. танків і 5 тис. літаків.

Для оборони України були створені Південно-Західний фронт під командуванням генерала М.Кирпоноса та Південний фронт, під командуванням генерала М.Чередниченка.

Ресурси Червоної армії складали: 9,6 млн. осіб, 23 тис. танків, 25 тис. літаків. Щоправда , її боєздатність була набагато нижчою від німецької.

Організаційні та мобілізаційні заходи в Україні.

  • 26 червня 1941 р. в Україні була створена спеціальна комісія на чолі з Д.Жилою, яка займалася евакуацією підприємств, колгоспів, наукових установ, людей, цінностей. Всього з України евакуйоване понад 550 великих підприємств, 3,5 млн. населення; усе, що не встигли вивезти, знищували.

  • 7 липня 1941 р. керівництво УРСР звернулося до народу із закликом – дати рішучу відсіч фашистській навалі.

  • Знищення органами НКВД політичних в’язнів, що перебували в укаїнських в’язницях.

  • Мобілізація до лав Червоної армії з України понад 2 млн. осіб.

  • Спорудження оборонних укріплень.

  • Перебудова народного господарства на воєнний лад – збільшення випуску воєнної продукції, подовження робочого дня до 11 годин, жорстка трудова дисципліна.

  • Державна позика, добровільна здача населенням дорогоцінностей та коштів до фонду оборони.

План гітлерівських окупантів щодо України:

  • Розгром СРСР, повалення більшовицького режиму.

  • Перетворення України на німецьку колонію – джерело сировини, трудових ресурсів, родючих земель.

2. Окупація території України гітлерівськими військами.

22 червня 1941 р. Бомбардування німецькою авіацією українських міст – Рівне, Львів, Житомир, Київ, Севастополь та н.., запеклі бої на кордонах.

23 – 29 червня 1941 р. Найбільша танкова битва початкового періоду війни в районі Луцьк – Броди – Рівне, в якій взяли участь з обох сторін близько 2 тис. танків.

30 червня – 11 липня 1941 р. Відступ Червоної Армії на обох фронтах: на Півдні німецько-румунські війська захопили Північну Буковину й Бессарабію, на Заході України взяли Дрогобич, Львів, Луцьк, Рівне, Житомир і наблизилися до Києва.

11 липня – 22 вересня 1941 р. Київська оборонна операція, яка в результаті некомпетентного керівництва Й.Сталіна та його оточення закінчилася катастрофою для Південно-Західного фронту. Не дозволивши вчасно відвести війська з київського виступу й зайняти більш вдалу позицію для оборони Ставка Верховного головнокомандування прирекла на загибель і полон понад 600 тис. осіб. У “котлі” загинули командуючий фронтом М.Кирпонос, член військової ради М.Бурмистренко, начальник штабу фронту В.Тупиков.

19 вересня 1941 р. Гітлерівці зайняли Київ. Оборона Києва тривала 71 день,вона надовго затримала німців і дала змогу провести евакуацію людей і техніки.

5 серпня – 16 жовтня 1941 р. Оборона Одеси. Протягом 73 днів захисники відтягували на себе 300-тис. армію противника; за наказом Ставки радянські війська непомітно для ворога евакуювалися з-під Одеси.

25 жовтня 1941 р. Гітлерівці зайняли Харків.

30 жовтня 1941 р. – 4 липня 1942 р. Героїчна оборона Севастополя, яка тривала 250 днів.

16 листопада 1941 р. Радянські війська залишили Крим.

12 – 29 травня 1942 р. Наступальна операція радянських військ під Харковом, наслідки якої були трагічними – у районі Барвенківського виступу в оточення потрапили три радянські армії; втрати склали близько 240 тис. осіб.

22 липня 1942 р. Остаточна окупація території України німецько-фашистськими військами після захоплення міста Свердловська Ворошиловградської області (нині Луганська).

Ціною величезних жертв, героїчного опору народу німецький план блискавичної війни був зірваний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]