Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦИИ І семестр.docx
Скачиваний:
398
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
417.2 Кб
Скачать

5. Побут і звичаї українців.

На початку ХХ ст. під впливом зрушень у соціально-економічному розвитку України відбулися зміни в повсякденному житті її населення. У сілах поширюються трикамерні житла (хата – сіні – комора). У сінях відокремлюється місце для кухні. Внутрішнє планування хати селянина майже не змінюється й залишається таким, як і раніше. Заможні селяни і міщани споруджують цегляні будинки, укриті залізом або черепицею, біднота – традиційні хати-мазанки.

Сільська біднота застосовувала давні дерев’яні знаряддя праці. У господарствах заможних селян і поміщиків дедалі більше використовувалась техніка заводського виробництва. В одязі селян України традиційний народний одяг й домоткане полотно витіснялися дешевою фабрично-заводською продукцією.

У поселеннях для робітників заводів і фабрик зводилися казарми. У них для сімейних робітників відгороджувалися кутки, а інші спали на триярусних нарах. Робітники, які не бажали жити в казармах і мали можливості збудувати власне житло, оселялися в землянках і хатах-мазанках, заводили невелике присадибне господарство – садочок, город. Так поряд з підприємствами виникали робітничі поселення, із яких з часом утворилися міста.

Найбільше змін відбулося в середніх та великих містах. На їхніх вулицях з’являлося дедалі більше багатоповерхівок, споруд громадського і культурного призначення – театрів, музеїв, бібліотек.

Від кінця ХІХ ст. набуло поширення освітлення міських вулиць електрикою, тротуари викривали асфальтом. Для міських перевезень використовували електричні трамваї. На початку ХХ ст. трамвайний рух існував у Києві, Житомирі, Севастополі, Катеринославі. Електрика використовувалася також для освітлення приміщень. Швидко поширювався телефонний зв'язок. Ознакою заможності людини стало використання нових культурно-побутових товарів – швейної машинки, грамофона, гумового взуття.

У шлюбно-сімейних стосунках великих змін не відбулося. Хлопці могли одружуватися з 18 років, дівчата – з 16. Досить часто про шлюб домовлялися батьки не питаючи згоди у дітей. Шлюб супроводжувався церковним вінчанням і весіллям за народними звичаями. Старі батьки, за народною традицією, жили разом з молодшим сином або дочкою. Батьківське майно успадковували в першу чергу сини.

Контрольні запитання:

  1. Що таке модернізм ?

  2. Які вищі навчальні заклади існували в Західній Україні ?

  3. Хто і коли вперше в історії авіації здійснив “мертву петлю”?

  4. Хто з українських вчених став основоположником вчення про біосферу та ноосферу ?

  5. Назвіть твори письменниці Буковини О.Кобилянської.

  6. Назвіть ім’я художника, який започаткував напрямок супрематизму в образотворчому мистецтві.

  7. У яких містах України на початку ХХ ст. існував трамвайний рух ?

Література:

Основна:

1. Бойко О.Д. Історія України. – К., 2004.

2. Історія України (рівень стандарту, академічний). 10 кл. Пометун О.І., Гупан Н.М., Фрейман Г.О. – К., 2012.

Додаткова:

3. Історія України та її державності / за ред. проф. Л.Є.Дещинського. – Львів 2005.

4. Історія України: від давнини до сучасності /під ред. Ю.Слівка. – Львів, 2003.

5. Ісаєвич Я. Україна давня і нова. Народ, релігія, культура. – Львів, 1996.

6. Культура українського народу: Навчальний посібник. – К., 1994.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]