Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
985.6 Кб
Скачать

Питання для контролю знань

  1. Які на Вашу думку, конституційні права в Україні належать до соціальних, які – до економічних і які – до культурних?

  2. Які існують конституційні гарантії права на працю?

  3. Що таке право на відпочинок? Чи кожна людина має право на відпочинок?

  4. З якою метою, на Ваше думку, в Конституції України передбачено право на страйк?

  5. Які категорії категорії працюючих не мають право на страйк? Чому?

  6. Хто і на якій підставі має право порушити недоторканість Вашого житла?

  7. Чи може бути обмежений вибір місця проживання?

  8. Які конституційні обов'язки Вам відомі?

  9. Україна у своїй воєнній доктрині проголосила, що вона в жодній країні не бачить образу ворога. То чи потрібно Україні мати свою сильну армію? Висловите власну думку та обґрунтуйте її.

  10. У чому полягає загальний обов'язок громадян України?

  11. В яких випадках громадяни мають право на відстрочку від призову?

  12. Проаналізуйте, які конституційні обов'язки Ви виконуєте вже сьогодні.

  13. Які види податків Вам відомі?

  14. Спробуйте написати проект звернення Президента України з приводу дбайливого ставлення до природи та культурної спадщини.

Державна влада в Україні. Конституційний принцип поділу влади. Безпосередня й представницька демократія. Виборче право та виборча система України

ПЛАН

1. Система органів державної влади в Україні.

2. Правовий статус і повноваження Верховної Ради України.

3. Права та обов'язки народного депутата України.

4. Законодавчий процес та його стадії.

5. Правовий статус Президента України.

6. Адміністрація Президента України.

7. Рада національної безпеки і оборони України.

8. Правовий статус Кабінету Міністрів України.

9. Центральні та місцеві органи виконавчої влади.

Державна влада – різновид соціально-політичної влади, яка займає домінуюче місце в суспільстві, поширює свою дію на всіх суб'єктів суспільства, виступає від імені всього народу і представляє державу на міжнародній арені. Державна влада є публічна влада, вона стосується всього суспільства, а не приватних потреб і інтересів. Державна влада в Україні, спираючись на концепцію Ш. Монтеск’є, має багатий світовий досвід, будується на принципі розподілу на законодавчу (Верховна Рада України), виконавчу (Кабінет Міністрів України, центральний та місцевий органи виконавчої влади) на судову (Конституційний Суд, суди загальної юрисдикції й спеціалізовані суди). Цей принцип вперше був зафіксований в нашій країні у 1990 році (“Декларація про державний суверенітет Української РСР”).

До системи державних органів належать також Президент України (одноосібний представник, голова держави), органи прокуратури, Збройні Сили, Національна гвардія, Органи служби безпеки, міліція, виправно-трудові установи. Загальним для всіх органів є те, що вони мають владні повноваження, обсяг і характер яких залежить від цілей і завдань кожного з них і визначається Конституцією України та відповідними законодавчими актами (ст. 6).

Законодавча влада – це право і повноваження найвищих представницьких органів держави, парламенту (Верховної Ради України), загальнодержавних референдумів приймати закон держави, контролювати їх виконання і дотримання, ратифікувати міжнародно-правові акти. Ця влада є основною гілкою влади в державі, яка виступає від імені всього народу, призначає вищу виконавчу владу (уряд) і контролює її діяльність.

Виконавча влада – це система вищих і місцевих органів, які займаються виконавчо-розпорядними функціями, закріпленими в Конституції і інших законах, по управлінню суспільством. Ця влада має право приймати підзаконні нормативно-правові акти на підставі законів і на виконання законів в межах своєї компетенції. Найвищою виконавчою владою і Україні є Кабінет Міністрів України. Місцева виконавча влада – місцеві держадміністрації.

Судова влада – це третя гілка влади в соціально-демократичних правових державах. Вона здійснює правосуддя на підставі чинного законодавства і Конституції України. Особливе місце в системі судової влади займає Конституційний Суд, який має розглядати спори між законодавчою і виконавчою владою, давати висновки про конституційність і правозаконність законів, інших підзаконних нормативно-правових актів, тлумачити Конституцію.

Орган держави – це самостійна, відносна автономна юридична особа, яка є складовою частиною апарату публічної влади держави, складається з державних службовців (посадових осіб), яка законодавством України наділена державно-владними повноваженнями, функціональними правами і обов'язками по вирішенню завдань і функцій, які покладаються на неї згідно правових потреб і інтересів суспільства і самої держави.

Законодавчі органи – представницькі і вищі органи держави, які за Конституцією України уповноважені розробляти і приймати закони. До таких органів належить парламент – Верховна Рада України. Закони також можуть прийматися і на всеукраїнських (загальнодержавних) референдумах. Всі інші вищі державні органи можуть приймати тільки підзаконні нормативно-правові акти.

Вищи виконавчі органи – відповідно до Конституції вищими виконавчим органом Української держави є Кабінет Міністрів на чолі з прем’єр-міністром. Кабінет Міністрів відповідальний перед Президентом України та підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України в межах Конституції (ст. 85, 87).

Прем'єр-міністр призначається Президентом за згодою Верховної Ради України (більше половини від конституційного складу депутатів) Склад КМУ призначається Президентом за поданням Прем'єр-міністра (Розділ VI Конституції України).

Голова держави – головою держави в Україні є Президент, який виступає від її імені. Він є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, Конституції, прав і свободи людини і громадянина. Президент обирається громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування, строком на п'ять років. Президентом може бути обраний громадянин України, який досяг 35 років, проживає в Україні не менше 10 років до дня виборів та володіє державною мовою.

Судова влада являє собою самостійний напрямок здійснення державної влади у формі правосуддя. Правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Делегування функцій судів, присвоєння цих функцій іншим органам або посадовим особам не допускаються. Юрисдикція судів в Україні здійснюється Конституційним Судом і судами загальної юрисдикції. Народ приймає безпосередньо участь у здійсненні правосуддя через народних засідателів та присяжних. Судові рішення визначаються судами іменем України і є обов’язковими до виконання на всій території України. (ст. 124). Система судів загальної юрисдикції будується за принципами територіальності й спеціалізації. Найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України. Найвищими судовими органами спеціалізованих судів є відповідні найвищі суди.