Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
985.6 Кб
Скачать

Питання для контролю знань

  1. Що уявляє собою соціальне забезпечення?

  2. У чому полягає сутність соціального забезпечення як однієї з функцій держави?

  3. Назвіть новий нормативний акт держави щодо соціального забезпечення і його структуру.

  4. Які зміни згідно нового Закону відбулися у пенсійних виплатах?

Види державних пенсій і допомог. Пенсійна реформа

ПЛАН

Поняття і види трудових пенсій.

Пенсії за віком.

Пенсії за віком на пільгових умовах.

Поняття про трирівневе пенсійне забезпечення.

Пенсії по інвалідності.

Допомоги.

Допомога по тимчасовій непрацездатності.

Допомога по вагітності і пологах.

Допомога на дітей.

Допомога по безробіттю.

Допомога на поховання.

Умови їх призначення та розміри.

Види пенсій за законодавством України. Пенсія є основним видом соціального забезпечення непрацездатних громадян. Пенсія – щомісячна грошова виплата, призначувана непрацездатним громадянам. Порядок призначення і виплати пенсій регулювалися раніше Законом України “Про пенсійне забезпечення” (5 листопада 1991 р.) і деякими іншими законами. Як було зазначено в попередній темі, з 1 січня 2004 року введено в дію новий закон України “Про загально обов'язкове державне пенсійне страхування, прийнятий 9 липня 2003 року Верховною Рабою, де у ст. 9 визначені види пенсійних виплат та соціальних послуг.

1. Пенсія за віком. За загальним правилом, право на пенсію за віком мають чоловіки, що досягли 60 років, і жінки, що досягли 55 років. Друга умова для призначення пенсії за віком – наявність загального трудового стажу: 25 років для чоловіків і 20 років – для жінок. Ряд категорій працівників має право на пенсію за віком на пільгових умовах: у таких випадках пенсійний вік і стаж знижуються:

  • пенсія з інвалідності. Основна умова для призначення цього виду пенсії – стійке порушення функцій організму, що змішує хворого припинити професійну діяльність або істотно змінити її умови. Існує два різновиди пенсій з інвалідності. Пенсія з інвалідності внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання призначається незалежно від стажу роботи.

  • пенсія в разі втрати годувальника. Право на цей вид пенсії мають непрацездатні члени родини померлого годувальника, що перебували на його утриманні (неповнолітні діти, непрацездатне подружжя, батьки, інші члени родини);

  • соціальні пенсії. Соціальна пенсія призначається громадянам, які не мають за якихось обставин страхового стажу. Терміну “Соціальна пенсія” немає в новому закону.

Вище вказані пенсії виплачуються за рахунок коштів Пенсійного фонду в солідарній системі (І рівень)

2. Пенсійні виплати за рахунок коштів Накопичувального фонду: (ІІ рівень)

  • довічна пенсія із встановленим періодом;

  • довічна обумовлена пенсія;

  • довічна пенсія подружжя;

  • одночасна виплата.

3. В солідарній системі передбачені соціальні послуги за рахунок коштів Пенсійного фонду. Це виплата на поховання пенсіонера. ІІІ рівень – система недержавного пенсійного забезпечення, яка базується на принципах добровільної участі громадян, роботодавців і їх об'єднань у формуванні пенсійних накопичувань. Регулює цей рівень Закон України “Про недержавне пенсійне забезпечення” від 9.07.2003 р. і інші законодавчі акти. За видами пенсійні недержавні фонди можуть утворюватися як відкриті пенсійні фонди, корпоративні пенсійні фонди і професійні пенсійні фонди. Як використовуються ці пенсійні активи, ви можете прочитати в ст. 48 цього Закону. Зупинимось на такому виді соціальної державної допомоги, як допомоги сім’ям з дітьми.

Правове регулювання цього виду соціального забезпечення здійснюється на підставі Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” (нова редакція від 22 березня 2001 р.). Закон визначає види державної допомоги сім’ям з дітьми і коло осіб, що мають право претендувати на одержання цієї допомоги.

Види державної допомоги сім’ям з дітьми:

  1. допомога у зв'язку з вагітністю і пологами;

  2. одноразова допомога з нагоди народження дитини;

  3. допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку призначається в розмірі прожиткового мінімуму (для дітей у віці до 6 років) і щомісяця виплачується особі, що фактично здійснює догляд за дитиною (один з батьків, усиновитель, опікун, бабка, дід або інший родич);

  4. допомога на дітей, що перебувають під опікою чи піклуванням. Цей вид допомоги призначається опікуну або піклувальнику дитини. Розмір допомоги дорівнює різниці між прожитковим мінімумом для дитини відповідного віку і середньомісячним розміром одержуваних на дитину аліментів і пенсій за попередні шість місяців;

  5. допомога малозабезпеченим сім'ям з дітьми. Допомога призначається сім'ї з дітьми у віці до 16 років (учнів – до 18 років), якщо середньомісячний сукупний доход рожини нижче прожиткового мінімуму для родини. Розмір допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для родини та її середньомісячним сукупним доходом за попередні шість місяців.

Студентам необхідно звернути увагу на допомогу громадянам у випадку втрати роботи, тимчасової непрацездатності.

Зупинимось на державній допомозі сім’ям з дітьми.

Закон України від 22 березня 2001 року „Про державну допомогу сім'ям з дітьми” відповідно до Конституції України встановлює гарантований державою рівень матеріальної підтримки сімей з дітьми шляхом надання державної грошової допомоги з урахуванням складу сім'ї, її доходів та віку дітей.

Згідно з ст. І Закону, громадяни України, в сім'ях яких виховуються неповнолітні діти, мають право на державну допомогу.

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами надається у розмірі 100 % середньомісячного доходу жінки (стипендії, грошового забезпечення, допомоги по безробіттю тощо), але не менше 25% від розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи із розрахунку на місяць. При цьому Законом України від 15 листопада 2001 року „Про затвердження прожиткового мінімуму на 2002 рік” на 2002 рік затверджено прожитковий мінімум на працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 365 гривень.

Одноразова допомога при народженні дитини надається одному з батьків дитини, незастрахованому в системі загально­обов'язкового державного соціального страхування, у розмірі встановленого законом прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років. Законом від 15 листопада 2001 року на 2002 рік затверджено прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років у розмірі 307 гривень на місяць.

Право на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку має незастрахована в системі загально­обов'язкового державного соціального страхування особа (один з батьків дитини, усиновлювач, опікун, баба, дід або інший родич), яка фактично здійснює догляд за дитиною. Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається у розмірі, встановленого законом, прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років.

Допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, призначається особам, визначеним в установленому законом порядку опікунами чи піклувальниками дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення їх батьківських прав, хвороби батьків чи з інших причин залишилися без батьківського піклування.

Допомога призначається малозабезпеченим сім’ям з дітьми ( у тому числі з усиновленими дітьми, та дітьми, які перебувають під опікою чи піклуванням) віком до 16 років (учнями – до 18 років), якщо середньомісячний сукупний дохід сім'ї є нижчим від прожиткового мінімуму для сім'ї. При цьому малозабезпеченою визнається сім'я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід нижчий від прожиткового мінімуму для сім'ї.

Всі види державної допомоги сім'ям з дітьми, крім допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами жінкам, призначають і виплачують органи соціального захисту населення за місцем проживання батьків (усиновлювачів, опікуна, піклувальника). Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами жінкам призначається і виплачується за місцем основної роботи.

Посадові особи, винні у порушенні законодавства про державну допомогу сім'ям з дітьми, несуть відповідальність згідно з законом.