Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
985.6 Кб
Скачать

Тема 8.2 Законодавство України про банки і банківську діяльність.

План

  1. Правове регулювання банківської діяльності в Україні.

  2. Законодавство України про банк і банківську діяльність.

3. Призначення, статус та основи організації Центрального Банку.

Законодавство України про банки і банківську діяльність

Банки – це фінансові установи, функцією яких є кре­дитування суб'єктів господарської діяльності та грома­дян за рахунок залучення коштів підприємств, установ, організацій/населення та інших кредитних ресурсів, касове и розрахункове обслуговування народного господар­ства, виконання валютних та інших банківських опера­цій, передбачених чинним законодавством. Банки є голо­вною ланкою у фінансовій системі держави.

Правовий статус банків і порядок здійснення банківської діяльності в Україні визначаються статтями 99, 100 Консти­туції України та Законами України «Про Національний банк України» від 20 травня 1999 р. та «Про банки і банківську діяльність» від 7 грудня 2000 р.

Банки є юридичними особами, економічно самостійними та повністю незалежними від виконавчих і розпорядчих ор­ганів державної влади в рішеннях, пов'язаних з їхньою опе­ративною діяльністю, а також стосовно вимог і вказівок, що не відповідають чинному законодавству. Банки не відповіда­ють за зобов'язаннями держави, а держава не відповідає за зобов'язаннями банків, окрім випадків, коли сторони беруть на себе таку відповідальність.

Банківська система є дворівневою і складається з Націо­нального банку України та інших банків, утворених згідно із законодавством України, в тому числі Зовнішньоекономічно­го банку України, Ощадного банку України. Розрізняють уні­версальні та спеціалізовані (ощадні, інвестиційні, іпотечні, розрахункові) банки.

Національний банк України – центральний банк держа­ви, її емісійний центр. Він проводить єдину державну політи­ку в царині грошового обігу, кредиту, зміцнення грошової одиниці, організовує міжбанківські розрахунки, координує діяльність банківської системи в цілому, визначає курс гро­шової одиниці відносно валют інших країн. Йому належить монопольне право на випуск грошей в обіг, а також випуск національних грошових знаків за рішенням Верховної Ради України. Основною функцією Національного банку України є забезпечення стабільності грошової одиниці України.

Національний банк України створює Державну скарбни­цю республіки та організовує її діяльність, зберігає резервні фонди грошових знаків, дорогоцінні метали та золотовалютні запаси.

Національний банк України репрезентує інтереси держа­ви з центральними банками інших країн, у міжнародних банках та інших фінансово-кредитних організаціях, де міждер­жавне співробітництво передбачене на рівні центральних банків.

Національний банк України згідно із законодавством Ук­раїни нагромаджує золотовалютні резерви, що зараховують­ся на його баланс, здійснює операції з їх розміщення (в тому числі і в іноземних банках) самостійно або через банки, уповноважені ним на виконання зовнішньоекономічних опе­рацій. Національний банк України згідно із законодавством України здійснює регулювання та банківський нагляд за ді­яльністю інших банків.

Керівними органами Національного банку України є Рада Національного банку України та Правління Національного банку України.

Рада Національного банку України розробляє основні за­сади грошово-кредитної політики та здійснює контроль за її проведенням.

Правління Національного банку України приймає рішен­ня відносно економічних засобів і монетарних методів, необ­хідних для реалізації основних засад грошово-кредитної полі­тики відповідно до прийнятих рішень Ради Національного банку України з цих питань і необхідності забезпечення ста­більності та купівельної спроможності національної валюти (про емісію валюти України та вилучення з обігу банкнот і монет, про зміну процентних ставок Національного банку України, про формування резервів і покриття фінансових ри­зиків Національного банку України щодо мінімального розміру золотовалютних резервів Національного банку та інші), встановлює порядок надання ліцензій на ведення банків­ських операцій, а також інших ліцензій у випадках та за про­цедурою, передбачених законом, видає нормативні акти На­ціонального банку, проводить іншу діяльність з виконання його функцій згідно із Законом «Про Національний банк Ук­раїни» та Статутом Національного банку України.

Правління Національного банку України складається з го­лови Правління, його заступників і членів Правління.

Банки в Україні створюються у формі акціонерного това­риства, товариства з обмеженою відповідальністю або коопе­ративного банку. Суб'єкти підприємницької діяльності без реєстрації їх у Національному банку України відповідно до законодавства не мають права використовувати у своїх наз­вах термін «банк» і похідні від нього словосполучення.

Учасниками банку можуть бути юридичні та фізичні осо­би, резиденти та нерезиденти, а також держава в особі Кабі­нету Міністрів України чи уповноважених ним органів. Власники істотної участі в банку повинні мати бездоганну ділову репутацію та задовільний фінансовий стан. Учасника­ми банку не можуть бути юридичні особи, в яких банк має істотну участь, об'єднання громадян, релігійні та благодійні організації.

Банк діє відповідно до статуту, в якому визначені: найме­нування банку, його місцезнаходження; організаційно-право­ва форма; види діяльності, які має намір здійснювати банк; розмір і порядок формування статутного капіталу банку; ви­ди акцій банку, їхня номінальна вартість, форми випуску ак­цій (документарна або бездокументарна), кількість акцій, що купуються акціонерами; структура управління банком, орга­ни управління, їх компетенція, порядок прийняття рішень та інші дані, що не суперечать законодавству України.

Банки можуть відкривати на території України та за її ме­жами філії та представництва за погодженням з Національ­ним банком України.

Згідно з чинним законодавством, банки мають право ство­рювати такі банківські об'єднання: банківську корпорацію, банківську холдингову групу, фінансову холдингову групу. Банки також можуть бути учасниками промислово-фінансо­вих груп з дотриманням вимог антимонопольного законодав­ства України.