Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
985.6 Кб
Скачать

Питання для контролю знань

  1. Назвіть форми здійснення народовладдя.

  2. Що таке безпосереднє (пряме) народовладдя та представницька демократія?

  3. Що таке референдум, які його види?

  4. Які принципи виборчого права закріплено у Конституції України?

  5. Які види виборчих систем Ви знаєте?

Система правоохоронних органів України

ПЛАН

1. Поняття, система і завдання правоохоронних органів.

2. Органи прокуратури і їх функції.

3. Вища рада Юстиції.

4. Правовий статус Служби безпеки.

5. Адвокатура.

6. Нотаріат України.

Правоохоронні органи забезпечують законність і правопорядок у суспільстві, борються із злочинністю та іншими правопорушеннями, охороняють і захищають права та законні інтереси громадян, установ, організацій та об’єднань громадян. Характерною особливістю правоохоронної діяльності є те, що це владна діяльність. Вона здійснюється на основі правового впливу й забезпечується використанням методів державного примусу.

Правоохоронна діяльність здійснюється тільки на основі закону і в порядку, ним встановленому.

До правоохоронних органів належать: адвокатура; Міністерство внутрішніх справ; Національна гвардія України; Служба безпеки України; Нотаріат; Міністерство юстиції; Національне Бюро розслідувань.

Конституція України фіксує право кожного на правову допомогу.

Адвокатура – це добровільне професійне об'єднання, покликане сприяти захисту свобод і представляти законні інтереси громадян України, іноземних громадян, осіб без громадянства, юридичних осіб, надавати їм іншу юридичну допомогу.

Закон визначає вид адвокатської діяльності:

  • давання конституції та роз'яснень з юридичних питань;

  • складання заяв, скарг та інших документів правового характеру;

  • здійснення представництва в суд інших державних органів, перед громадянами та юридичними особами;

  • надання юридичної допомоги підприємствам, установам та організаціям;

  • здійснення правового забезпечення підприємницької зовнішньоекономічної діяльності громадян та юридичних осіб;

  • виконання адвокатських обов'язків згідно з карно-процесуальним законодавством в процесі дізнання і попереднього слідства;

  • посвідчення копій документів по справах.

Міністерство внутрішніх справ служить здійсненню конституційної функції Кабінету Міністрів України по забезпеченню громадського порядку і боротьби із злочинністю. МВС України – це центральний орган державної виконавчої влади, який координує та забезпечує проведення в життя політики в сфері охорони та захисту прав і свобод громадян та інтересів суспільства від протиправних посягань.

Закон України “Про міліцію” від 20 грудня 1990 року із змінами й доповненнями від 19 червня 1992 року і 26 січня 1993 року визначає, що міліція в Україні – це державний озброєний орган виконавчої влади, який захищає життя, здоров’я, права й свободи громадян, власність, природне середовище, інтереси суспільства й держави від протиправних посягань, інші законодавчі акти.

Основні завдання міліції:

  • забезпечення особливої безпеки громадян;

  • захист їх прав і свобод, законних інтересів;

  • попередження правопорушень та їх припинення;

  • охорона й забезпечення громадського порядку;

  • виявлення й розкриття злочинів, розшук осіб, які скоїли їх;

  • забезпечення безпеки дорожнього руху;

  • захист власності від злочинних посягань;

  • виконання карних покарань та адміністративних стягнень тощо.

Виходячи з функції міліції формуються її підрозділи. У сучасній українській міліції існують такі підрозділи: кримінальна (карна міліція); міліція громадської безпеки; транспортна міліція (залізничний, річковий, авіаційний та автомобільний транспорт); державна автомобільна інспекція; міліція охорони, інші.

Служба безпеки України – це державний правоохоронний орган спеціального призначення, який забезпечує державну безпеку України. За Законом України “Про службу безпеки України” від 25 березня 1992 року СБУ перебуває у підпорядкуванні Президента України і підконтрольна Верховній Раді Україні.

Завдання Служби безпеки України є забезпечення в рамках покладеної законом компетенції захисту суверенітету України, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного, науково-технічного й оборонного потенціалу, законних інтересів і прав громадян від розвідницько-підривної діяльності іноземних організацій, груп, осіб.

Нотаріат в Україні (за Законом України “Про Нотаріат” від 2 вересня 1993 року) – це система органів та урядових осіб, на яких накладено обов'язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, і здійснювати інші нотаріальні дії з метою надання їм юридичної достовірності. Професіональним нотаріусом може бути будь-який громадянин, що має вищу юридичну освіту і пройшов стажування протягом шести місяців у державній територіальній конторі або у нотаріуса, який займається приватною практикою, склав кваліфікаційний екзамен і отримав свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

Повноваження нотаріусів:

  • виконання дій, направлених на засвідчення безсумнівного права (видання свідоцтв на спадок і т. ін.);

  • виконання дій, направлених на засвідчення фактів (засвідчення правомірності угоди, правильності копій документів і т. ін.);

  • виконання дій, направлених на придання документам виконавчої сили (виконання протестів векселів, морських протестів);

  • виконання дій, направлених на збереження майна, доказів, документів (прийняття на збереження документів, передача заяв одних осіб іншим особам);

Декларація про Державний суверенітет від 16 липня 1990 року проголосила право України на власні Збройні Сили. Закони, прийняті вкінці 1991 – початку 1992 років, визначили принципи, види керівництва Збройними Силами, організацію оборони України, проходження військової служби.

Днем народження Українського Війська прийнято вважати 6 грудня 1991 року, коли Верховна Рада прийняла Закон України “Про Збройні Сили України” та “Про оборону”, затвердила також текст присяги на вірність Україні.

Збройні сили України складаються з сухопутних, військово-повітряних, військово-морських сил, які складаються з військових об'єднань, з'єднань, частин, підрозділів, установ та навчальних закладів. Загальне керівництво Збройними Силами здійснює Президент України як Верховний Головнокомандувач й Голова Ради національної безпеки й оборони України. Безпосереднє керівництво Збройними Силами здійснює Міністерство оборони України.

У 1993 році Верховна Рада України затвердила воєнну доктрину України, систему поглядів й положень, які визначають напрямки військового будівництва, підготовку країни та її збройних сил до можливої війни, засоби і форми її ведення. Воєнна доктрина в Україні має оборонний характер і охоплює воєнно-політичний, воєнно-технічний та воєнно-економічний аспекти.