Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
985.6 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Бердянський машинобудівний коледж

Запорізького національного технічного університету

Затверджено

Заступник директора

з навчальної роботи

___________ М. Ю. Кузьменко

“___” ________ 201_ р.

Основи правознавства

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

для підготовки молодших спеціалістів

за спеціальностями 5.07010602 "Обслуговування

і ремонт автомобілів і двигунів",

5.05050302 "Технологія обробки матеріалів на

верстатах і автоматичних лініях",

5.05050202 "Обслуговування верстатів з програмним

управлінням і робото технічних комплексів",

5.05050201 "Технічне обслуговування і ремонт

устаткування підприємств машинобудування"

Рекомендовано

цикловою комісією

гуманітарних та соціально-

економічних дисциплін

Протокол №__

від "__" __________201_ р.

Голова комісії

__________ О.І.Крячко

2011

Конспект лекцій розроблений на підставі робочої навчальної програми дисципліни "Основи правознавства" та робочого навчального плану спеціальності 5.07010602.

Конспект лекцій розробила викладач вищої категорії

__________________ Л.П.Васильєва

Пояснювальна записка

Програма з основ правознавства призначена для вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації.

В умовах проведення економічної і правової реформ, удосконалення правових інститутів незалежної України, поглиблення демократії, укріплення правових гарантій реалізації та захисту прав і свобод громадян особливого значення набуває формування у сучасного студента високого рівня юридичної обізнаності, правосвідомості та активної суспільної позиції, яка базується на ретельному знанні нормативних актів та правових механізмів захисту інтересів людини у державі.

Ця мета повинна бути досягнута незалежно від професійної спрямованості навчання, вона є невід'ємною частиною сучасної освіти за будь-якою спеціальністю і повинна складати один із обов'язкових елементів підготовки висококваліфікованого фахівця.

Підвищення ефективності та вдосконалення юридичної просвіти в навчальних закладах може бути досягнуто завдяки підвищенню рівня викладання та зацікавленню студентів суспільно-правовими знаннями.

Курс правознавства спрямований на формування та поглиблення уяви сучасної молодої людини, яка здобуває базові знання за будь-яким фахом, про принципи взаємодії людини та держави, людини та суспільства, на надбання практичних навичок, застосування отриманих знань у реальному житті.

Результатом оволодіння студентом базовими знаннями курсу правознавства повинно стати формування у молодої людини правосвідомості та навичок правомірної поведінки.

Курс "Основи правознавства" як навчальна дисципліна передбачає вивчення основних положень теорії держави та права, конституційних засад української держави та методів державного управління, головних інститутів адміністративного, кримінального, цивільного, трудового, сімейного та інших галузей українського права.

Вирішення практичних завдань із різних галузей правових знань допоможе студенту навчитись швидко розв'язувати складні ситуації, із якими він може зустрітись у професійному та особистому житті.

Навчальному закладу рекомендується до кожного розділу програми самостійно розробити методичні рекомендації до організації самостійної роботи студентів відповідно до приблизного тематичного плану з дисципліни.

Відповідно до заявленої мети навчальний курс повинен формувати у студента такі знання, уміння та навички.