Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
985.6 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Назвіть основні риси правової держави.

  2. Визначте статті Конституції України, в яких знайшла своє відображення концепція правової держави.

  3. Як Ви розумієте принцип панування (верховенства) права?

  4. Якій зміст вкладається у поняття “законність” і “правопорядок”?

  5. Дайте аналіз історії створення поняття „правова держава”.

  6. Як Ви розумієте поняття “соціальна держава”?

  7. Назвіть громадські структури, які утворюють громадське суспільство.

Тема 2.2. Загальне вчення про право

ПЛАН

  1. Ознаки і сутність права.

  2. Функції і форми права.

  3. Єдність та відмінність права і моралі.

  4. Загальна характеристика реалізації норм права.

Поняття й ознаки права мають важливе значення в сучасному житті. Поняття право може бути визначене як сукупність конкретних загальнообов'язкових правил, встановлених або санкціонованих державою. Держава забезпечує їх виконання з метою регулювання громадських стосунків.

Право як громадський інститут має ряд ознак:

1. Загальнообов'язкова нормативність;

2. Формальна визначеність. Правові норми відрізняються чіткістю й однозначністю формулюванню і містяться в законах та інших правових джерелах;

3. Державна забезпеченість. Реальність реалізації правових норм забезпечується й гарантується державною владою.

Функції права. Соціальна роль права проявляється і його функціях (основних напрямках правового впливу на особистість й громадські стосунки). Головними функціями права є регулятивна й охоронна.

Під формою права розуміють спосіб виразу та закріплення правових норм. Форму права по-іншому називають джерелом права, що означає офіційне найменування правових норм. Посадові особи зобов'язані приймати рішення на основі правових джерел. Форми права завжди пов'язані з правотворчою діяльністю держави, її органів.

Розрізняються такі основні форми права:

1. Правовий звичай – санкціоноване й забезпечуване державою звичайне правило поведінки загального характеру.

2. Правовий прецедент – рішення судового або адміністративного органу держави по конкретній справі, якому надається формальна обов'язковість при рішенні наступних справ.

3. Нормативно-правовий договір – формально обов'язкове правило поведінки загального характеру, установлене на основі взаємної домовленості декількох суб’єктів й забезпечене державою.

4. Нормативно правовий акт – письмовий документ правотворчого характеру прийнятий народом або колективним органом держави, в якому приміщені правові норми. Нормативно-правові акти поділяються на законні й підзаконні акти. („Правила дорожнього руху”).

Закон – це нормативно-правовий акт органа законодавчої або самого народу який регулює найважливіші суспільні відносини, приймається в особливому порядку і має найвищу юридичну силу. (Закон „Про громадянство” тощо).

Підзаконні акти – це нормативно-правові акти правотворчих органів держави, які приймаються згідно з законом, на основі закону й для виконання закону. У нашій країні до підзаконних актів належать:

  • постанова Верховної Ради;

  • укази та розпорядження Президента України;

  • постанови й розпорядження Кабінету Міністрів;

  • накази та інструкції міністерства та відомств;

  • акти місцевих державних адміністрацій;

  • рішення органів регіонального та місцевого самоврядування.

Соціальні норми представляють усю сукупність норм, які регулюють взаємостосунки між людьми. До соціальних норм належать:

норми моралі, звичаї, традиції, які вказують на певні установлені принципи й правила поведінки, мають ідейне обґрунтування у вигляді суспільних уявлень про добро і зло, корисність і шкідливість, справедливість несправедливість

релігійні норми;

правові норми (на відміну від усіх інших соціальних норм, правові нормі підкріплені державним примушуванням);

  • естетичні норми;

  • корпоративні норми, встановлені певними асоціаціями людей (політичні партії, профспілки, товариства, підприємницькі структури).

Ми бачимо, що єдність права моралі в наступному.

Норми права і норми моралі є видом соціальних норм, що покликані регулювати відносини між учасниками суспільного життя.

Так, моральні норми накладають зобов'язання і вилучають деякі сфери поведінки з права вибору людиною робити те, що їй подобається, так само, як це робить правова система.

Право і мораль не тільки користуються однією лексикою (існують як правові, так і моральні обов'язки і права), а й усі національні правові системи відтворюють певні моральні вимоги. Вбивство та безглузде застосування сили є лише найочевиднішими прикладами збіжності між заборонами з боку права та моралі.

Однак, між нормами права і нормами моралі існує й відмінність, яка полягає в наступному (див. порівняльну таблицю, яка допоможе з'ясувати відмінність права і моралі).

Та найбільшої ефективності право досягає при умові спів падання його вимог, що сформульовані в моральних нормах.

Нарешті зупинимось на поняття реалізації норм права.

Реалізація норм права це втілення встановлених правових норм у діяльність суб'єктів права через виконання юридичних обов'язків, використання суб'єктивних прав, дотримання забо­рон, застосування норм права.

Використання – це форма реалізації повноважних правових норм, яка полягає в активній чи пасивній поведінці суб'єктів, що здійснюється ними за їхнім власним бажанням (наприклад, реалізація законодавства про право на вищу освіту).

Виконанняце форма реалізації зобов'язальних юридичних норм, яка полягає в активній поведінці суб'єктів, що здійсню­ється ними незалежно від їхнього власного бажання (приміром, реалізація законодавства про державні податки).

Дотримання заборон – це форма реалізації норм права, яка знаходить свій вираз в узгодженні суб’єктами своєї поведінки з нормами-заборонами (приміром, утримання громадянина від спроб вивезти за межі країни предмети, заборонені для вивозу).

Четвертою формою реалізації норм права є його застосування. Застосування норм права – це діяльність, яка здійснюється лише відповідними державними органами чи за їх делегування громадськими структурами (приміром, зарахування на навчання до навчального закладу, призов на службу до збройних сил тощо).