Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
985.6 Кб
Скачать

Питання для контролю знань

  1. Що таке місцеве самоврядування і яка його роль у державі?

  2. Чим місцеве самоврядування відрізняється від державної влади і що в них спільного?

  3. Як співвідноситься компетенція органів місцевого самоврядування і органів державної виконавчої влади?

  4. Які органи входять до системи органів місцевого самоврядування?

  5. У чому полягає відмінність обласних і районних рад від сільських, селищних і міських?

  6. Складіть графічну схему взаємного делегування повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади.

  7. Як Ви гадаєте, компетенція органів місцевого самоврядування в демократичній державі має поступово розширюватися чи звужуватися? Підготуйте аргументи для дискусії.

Розділ іі. Основи теорії держави і права

Тема 2.1. Загальне вчення про державу

ПЛАН

1. Визначення держави та її ознаки.

2. Функції держави.

3. Форми держави.

4. Система органів держави (механізм держави).

5. Основні теорії походження держави.

6. Історичні типи держав. Виникнення і розвиток української державності.

Ознаки та функції держави

Держава – це певна форма організації суспільства, яка характеризується наявністю встановленої території, населення, що проживає на ній, і спеціального апарату здійснення політичної влади, яка спирається на монополію можливого насильства. Державна влада характеризується суверенітетом.

Ознаки суверенітету: повнота влади, самостійність і формальна незалежність влади від будь-якої організації (або особи) як у конкретній країні, так і за її кордонами.

Держава має певні функції. Функції держави – це основні напрямки діяльності держави, які розкривають її соціальне та суспільне призначення.

Кожна держава, як і будь-яка інша структура, повинна мати певну організацію, певну побудову. Здійснення державної влади можливе на основі конкретних форм державної влади, та на основі конкретних форм і методів.

Форма держави – певний спосіб організації та здійснення державної влади, який характеризується єдністю структури, територіальної організації та методів здійснення державної влади. Елементами форми держави є державний лад, державне правління, політичний режим.

Державний лад – це спосіб поділу держави на певні складові частини й розділ між центральними органами державної влади й органами влади складових частин. За типами державного ладу всі держави, які існували й існують, можуть бути умовно поділені на прості (унітарні) й складні (федерації та конференції).

Форма державного правління – це елемент форми держави, що відображає певний порядок утворення та організації вищих органів влади.

Політичний режим – це спосіб здійснення політичної влади певними засобами й методами. Політичний режим обумовлює порядок політичних відносин, ступінь політичної свободи, образ правління. Основні види політичних режимів – демократичний ліберальний, авторитарний, тоталітарний.

Механізм держави, тобто система органів та організацій, що створюються державою для реалізації її завдань. До механізму держави традиційно відносять державні органи, що здійснюють державно-владну діяльність, а також підприємства, установи та організації, що виконують економічні та соціальні функції держави.

* Деякі державні органи перебувають за рамками традиційного поділу на законодавчу, виконавчу і судову влади. В Україні – це Президент, Національний банк, Генеральна прокуратура та ін.