Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Holod,_V.V.Holod_V.V._Strategichniy_marketing_2...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

6.3 Цикл життя підприємства

Відправною крапкою розвитку тільки що організованої компанії, як правило, служить стан комутанта - "сірої миші" економіки. Не володіючи ні високопродуктивним устаткуванням, ні спеціальними пізнаннями, ні науково-технічними заділами, така фірма, завдяки вірному виборові сфери діяльності, може забезпечити собі стійке положення і достатній рівень прибутків. Якщо компанія виявиться гнучкою, то поступово акумулює капітал і стане збільшуватися в розмірах.

Тут, однак, її чекає перша небезпека. Практика показує, що механічне збільшення розмірів без відповідної зміни стратегії веде до краху. Просте розростання ушир виправдує себе тільки в епоху становлення галузей. Сучасний ринок не порожній - на ньому вже панують великі корпорації, що не потерплять нових конкурентів, якщо в тих не виявиться якихось особливих сильних сторін.

"Миша-переросток" тому найчастіше приречена. Щоб вижити і продовжити розвиток, малій фірмі треба вчасно перетворитися в "хитру лисицю" - спеціалізовану компанію-патієнта. Якщо фірма навчиться робити що-небудь істотно краще інших, їй уже не страшні конкуренти. Якими би могутніми вони ні були, в обраній фірмою сфері спеціалізації їм з нею не зрівнятися.

Компанія-“лисиця” росте, зміцнюється і займає усе більшу частину свого ринкового сегмента: спочатку в національних, а при удачі й у міжнародних масштабах. Тут фірму чекає другий бар'єр - обмежені розміри обраної ніші. Щоб продовжити ріст, треба вторгнутися в сферу масового виробництва.

Це далеко не простий вибір. Адже поза своєю ринковою нішею "лиса" стає значно більш уразливою для конкурентів. Найчастіше перехід до масового виробництва закінчується благополучно, якщо обрана спеціалізація виявилася дуже перспективною.

"Хитра лисиця" перетворюється в "гордого лева", тобто в компанію-віолента, що задовольняє своєю продукцією швидко зростаючий попит на якийсь масовий різновид товарів або послуг.

До стану "лева" є й інший шлях: ризикований шлях проривного науково-технічного прогресу, що мало кому скоряється.У випадку успіху зайнята такою діяльністю компанія-експлерент ("перша ластівка") виявляється на хвилі динамічно зростаючого попиту.

Далі еволюція фірми продовжується в рамках віолентної стратегії. Динамічний стан "гордого лева" поступово змінюється роллю "могутнього слона". Справа в тому, що жодна галузь економіки не перебуває постійно в стані вибухового росту. Настає насичення ринку. Щоб не стати заручником долі єдиного товару, фірма проникає в усі нові сфери, прагнучи скрізь зайняти домінуючі позиції.

Положення "могутнього слона" дуже стійко: компанія перебуває в ньому часом до сторіччя і навіть довше. Але можлива і подальша - уже несприятлива еволюція - у напрямку "неповороткого бегемота". Зберігши гігантські розміри, така фірма-“бегемот” обростає незліченними другорядними виробництвами, стає малокерованою, остаточно втрачає динамізм, а разом з ним і прибутковість. Завдяки величезним розмірам і мощі, усе це не веде до негайного крахові: дія розвивається десятиліттями, картина міняється ледь помітно. Однак принципових виходів з цієї ситуації лише два. Або рятування від неефективних виробництв шляхом їхньої ліквідації або розпродажу (дезінвестицій) і повернення до стадії "слона". Або поглинання більш щасливими конкурентами, що знаменує кінець історії фірми.