Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Holod,_V.V.Holod_V.V._Strategichniy_marketing_2...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Тема 1 сутність, роль і завдання

СТРАТЕГІЧНОГО МАРКЕТИНГУ

    1. Сутність і місце стратегічного маркетингу в системі управління підприємством і маркетингом.

    2. Порівняльна характеристика стратегічного і операційного маркетингу.

    3. Завдання і значення стратегічного маркетингу.

    4. Маркетингові стратегії: сутність і елементи. Класифікація маркетингових стратегій.

1.1 Сутність і місце стратегічного маркетингу в системі управління підприємством і маркетингом

Існуючі в науковій літературі формулювання поняття «стратегічний маркетинг» часом не відбивають повною мірою його завдання і значення в системі стратегічного управління підприємством.

На думку Ж.Ж Ламбена, під стратегічним маркетингом варто розуміти аналітичний процес, спрямований на виявлення потреб ринку і його очікувану еволюцію. «Стратегічний маркетинг, - затверджує Ж.Ж. Ламбен, – це, насамперед, аналіз потреб фізичних осіб і організацій». Таким чином, Ж.Ж. Ламбен зводить стратегічний маркетинг до аналітичної функції, затверджуючи при цьому, що прийняття рішень в області товару, збуту, ціноутворення і просування – завдання операційного маркетингу.

На відміну від Ж.Ж Ламбена, Н.В. Куденко, розглядаючи стратегічний маркетинг як складову частину стратегічного менеджменту, визначає стратегічний маркетинг як «функціональну стратегію» підприємства, що знаходиться в одному ряді з такими функціональними стратегіями, як фінансова, організаційна, кадрова, виробнича і т.п., і виконує роль «підтримуючої стратегії» для досягнення базової стратегії управління підприємством.

Отже, з погляду маркетингу як концепції маркетингове стратегічне планування пронизує всі три рівні стратегічного управління підприємством (корпоративний; бізнес-рівень (рівень стратегічного господарського підрозділу); функціональний рівень або рівень товару).

На корпоративному рівні стратегічний маркетинг відповідний за розробку місії підприємства, встановлення його довгострокових цілей, розробку корпоративних конкурентних маркетингових стратегій; на бізнес-рівні за допомогою інструментарію стратегічного маркетингу здійснюється аналіз портфелю бізнесу (досліджуються ринкові позиції стратегічних зон господарювання) і розробляються ділові конкурентні маркетингові стратегії, на функціональному рівні - розробляються конкурентні маркетингові стратегії функціональних зон внутрішнього конкурентного потенціалу підприємства.

Основними для стратегічного маркетингу є три питання:

  • на яких ринках конкурувати?

  • як конкурувати? (які цінові або нецінові методи конкуренції використовувати );

  • коли конкурувати? (більш раніше або більш пізніше входження в ринок).

Найбільш важливими характеристиками стратегічного маркетингу варто вважати:

  • орієнтацію на довгостроковий розвиток обмежувальних умов діяльності підприємства;

  • принципові рішення про вид діяльності підприємства;

  • концентроване застосування ресурсів на привабливих ділових полях;

  • поєднання маркетингу з іншими функціональними сферами підприємства.

Таким чином, можна затверджувати, що «зі стратегічним маркетингом зв'язаний спосіб інтеграції різних сфер загальної політики підприємства».