Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

25. Конституційне регулювання питань шлюбу, правового положення дитини.

Шлюб грунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Кожен із подружжя має рівні права і обов’язки у шлюбі та сім’ї. Батьки зобов’язані утримувати дітей до їх повноліття. Повнолітні діти зобов’язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Сім’я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Діти рівні у своїх правах незалежно від походження, а також від того, народжені вони у шлюбі чи поза ним. Будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються за законом. Утримання та виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, покладається на державу. Держава заохочує і підтримує благодійницьку діяльність щодо дітей. Сімейни Кодекс: Правовий статус дитини має особа до досягнення нею 18 років. малолітня дитина до14 років. Неповнолітня від 14 до 18 років.

26. Конституційно-правові основи конституційного ладу.

Конституційний лад України є системою суспільних відносин, передбачених і гарантованих Конституцією і законами, прийнятими на її основі і відповідно до неї і нею захищається. Такий стан відносин характеризує державу як конституційну. Основи конституційного ладу – це система вихідних принципів організації державної влади в конституційній державі, взаємовідносин конституційної держави з людиною та інститутами громадянського суспільства.

Основні засади конституційного ладу (визначено у 1 розділі КУ): 1) народовладдя (народний суверенітет); 2) державний суверенітет і незалежність; 3) демократичний, соціальний та правовий характер держави; 4) республіканська форма правління; 5) унітарний устрій; 6) визначення людини, як найвищої соціальної цінності держави, утвердження та забезпечення її прав, 7) соціальний захист людини; 8) статус української мови як державної; 9) поділ влад; 10) гарантованість місцевого самоврядування; 11) політична багатоманітність; 12) вища юридична сила КУ і пряма дія її норми; 13) рівність усіх суб’єктів права власності перед законом.

27. Конституційний Суд у. Як єдиний орган конституційної юрисдикції

КСУ — єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні. Завдання КСУ - є гарантування верховенства КУ в У. Повноваження КСУ: приймає рішення та дає висновки у справах щодо: 1) конституційності законів та інших правових актів ВРУ, актів ПУ, актів КМУ, правових актів ВРАРК; 2) відповідності КУ чинних міжнародних договорів України або тих міжнародних договорів, що вносяться до ВРУ; 3) додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення ПУ; 4) офіційного тлумачення КУ ЗУ.

Межі повноважень КСУ: не належать питання щодо законності актів органів державної влади, органів влади АРК та ОМС, віднесені до компетенції судів загальної юрисдикції. Склад - КСУ-18 суддів. ПУ, ВРУ, та з’їзд суддів призначає по 6 суддів. Суддя - гр.. У-ни, 40 років, юр. Освіта, стаж 10 років, 20 років проживає в У-ні, володіє держ. мовою. Признач. на 9 років без права повторного призначення. Голова КСУ обирається на засіданні, шляхом таємного голосування на 3 роки. Провадження за зверненням: ПУ, 45 нардепів, ВСУ, уповнов. ВРУ з прав людини, ВР АРК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]