Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

28. Конституційні - виборчі права громадян та право брати участь в управлінні державними справами.

Громадяни мають право брати участь в управліннідержавними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Громадяни користуються рівним правом доступу до державної служби, а також до служби в органах місцевого самоврядування. Народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії.

Право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років. Не мають права голосу громадяни, яких визнано судом недієздатними. Вибори до органів державної влади та ОМС є вільними і відбуваються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Виборцям гарантується вільне волевиявлення.

29. Конституційні гарантії реалізації та охорони прав і свобод громадян.

Політичні гарантії – умови що забезпечують владу народу в державі, здійснення державної влади на засад поділу, як умову що забезпечує політичну свободу умову особи, визнаннч та гарантування місцевого самоврядування, закріплення прямого народовладдя.

Юридичні гарантії – це не лише закони та інші нормативні акти, що визначають гарантії, але і правомірна діяльність державних органів, органів місцевого самоврядування, на які покладено обов’язок забезпечувати реалізацію прав та свобод, виконання обов’язків особою. Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними. Права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Кожна людина має право на вільний розвиток своєї особистості, якщо при цьому не порушуються права і свободи інших людей, та має обов’язки перед суспільством, в якому забезпечується вільний і всебічний розвиток її особистості. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану.

42. Мова.

Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом. Європейська хартія регіональних мов або мов меншин (Страсбург 1992 року ратифіковано - 2003 ) В У. забезпечується: визнання, розвиток, сприяння використанню, забезпечення вивчення, сприяння здійсненню наукових досліджень з регіональними та мовами національних меншин. Проблематичне є ввеження двомовності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]