Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7423377.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
397.82 Кб
Скачать

Билет № 1:

1.Розкрийте зміст трипільської культури та її місце в історії України.

Найяскравішою та найцікавішою культурою була Трипільська культура (мідний вік). Вона існувала в 4-2 тис. до н. е. та отримала таку назву від поселення, відкритого та дослідженого В. Хвойко у 90-х рр. 19 ст. біля села Трипілля на Київщині. Багато дослідників вважає, що традиції Трипільської культури збереглися в народній культурі українців.

За сучасними дослідженнями межі Трипільської культури поширюються від Слобідської України до Словаччини, від Чернігівщини до Чорного моря. Вважається, що Трипільська цивілізація проіснувала більше усіх

. В межах України відомі сотні трипільських поселень. Трипільська культура старша від Єгипетської, Вавілонської та Хетської культур. Вона починалася з плуга та хліба. Це археологічна культура ранніх землеробсько-скотарських племен Південно-Східної Європи. У ті часи люди мешкали великими селами на берегах річок. Хати були прямокутної форми. Стіни дерев’яні, обмащені з обох боків глиною. Житла будували з різних матеріалів,залежно від місцевих умов. План глиняних хат дещо нагадує пізніші українські хати.

Населення вело розвинуте сільське господарство. Важливою прикметою Трипільської культури було гончарство, яке вражає багатством форм й орнаменту. Ще одним великим досягненням цієї культури було ткацтво. У пізніших знахідках з’являється мідь, зустрічається й срібло. . на території Трипілля було знайдено музичні інструменти та інші вироби з кістки мамонта.

Трипільська культура залишила по собі значні сліди в Україні. Її здобутками користуються й до нині. Навіть сьогодні можна спостерігати, як жінки розмальовують хати, печі та інше у стилі Трипілля. У килимарстві, гончарстві, вишиванках, писанках можна помітити багато геометричних та рослинних орнаментів, які виразно нагадують орнамент трипільської доби., і хоча чимало дослідників схиляється до думки, що Трипілля ввібрало в себе не одну культуру народів світу, все ж цю добу неодмінно пов’язують з народом України.

2-й вопрос .Асиміляція- процес, у ході якого етнічна, расова, соціальна, конфесійна чи інша меншість сприймає цінності, норми поведінки, культуру більшості тощо.

Розрізняють природну (добровільну) та штучну (насильницьку), повну й часткову, соціальну й етнічну асиміляцію.( У польсько-литовську добу потужних асиміляційних впливів (полонізації) зазнали українські аристократичні верстви — князі та шляхта.)

Билет № 2:

1.Розкрийте теорії походження Київської Русі в історіографії.

Зараз у науці нема єдиної думки щодо походження Дав­ньоруської держави — Київської Русі. Існує декілька теорій.

1. 1. Норманська теорія, її започаткували німецькі вчені Г. Баєр,

Г.Міллер та Г.Фідріх,які працювали в другій половині XVIII ст. в Російській

Академії наук.Цю теорію також поділяють рос вчені Карамзін,Соловйов та Погодін.

«Норманісти» наголошують, що східні слов'яни були нездатні без

зовнішньої допомоги створити свою державу, а варяги (нормани) відіграли

вирішальну роль у створенні Київської держави. Слово «Русь» походить від

фінської назви шведів «Ruotsi».Також норманісти доводять,що більшість імен,що зафіксовані в договорах з Візантією,мать Скандинавське похдження,а також що Візантійський імператор Констянтин Богрянородний у своїй книзі «про управління імперією» наводить як словянські,так і руські назви дніпровських порогів..

2.Антинорманська теорія наполягає на тому, що назва „Русь” походить від назви річок у Центральній Україні – Рось, Роставиця. А у Скандинавії жодне джерело не вказує на плем’я або народ русів. Окрім цього, декілька ісламських мандрівників і письменників називають русів слов’янськими племенами.

2. За хозарською теорію поляни є не слов'янами, а різновидом хазарів.

Модель влади, яка існувала в Хозарії. Там водночас правили два царі —

цар по крові , та його «заступник» .За цією теорією тюркські племена-хазари-створили К.русь.

Цю теорію створив Пріцак-професор америк університету.Та ця версія не витримує критичної перевірки,бо пам ятки хазарської культури зустрічаються надзвичайно рідко і не становлять навіть відсотка від загальної кількості нахідок.

3. Панюркська теорія, за якою слово «Русь» походить від іранського і

означає — світлий та належить іраномовним мешканцям одного з регіонів

Середнього Подніпров'я.

4. Теорія природно-історичного (автохтонного розвитку). Прибічниками

цієї теорії були і видатні українські історики В. Антонович, М.

Грушевський та інші. Прихильниками цієї теорії стверджують, що у східних

слов'ян існували політичні та соціально-економічні передумови для

створення своєї держави: високий рівень розвитку виробничих відносин,

існувала майнова диференціація, відбувалося захоплення старійшинами

общинних земель, багаточисельні військові походи, результатом яких була

велика кількість здобичі. Основними джерелами є літопис «Повість

врем'яних літ», який розповідає про правління князя-слов'янина Кия (кін

V — поч.УІ ст.) та хроніка «Бертинські аннали».

Сьогодні не можна говорити про переконливу перемогу тієї чи іншої теорії. Найбільш прийнятною, на наш погляд, є теорія взаємовпливу багатьох факторів, включаючи варязький і хозарський, у процесі становлення ранньофеодальної держави – Київської Русі.

. Та все ж державність — це результат тривалого

соціально-економічного і політичного розвитку, її не можна принести

ззовні ,тому чимало вчених схиляється до думки, що Київська Русь

утворилася на власній основі внаслідок тривалого процесу

первіснообщинного ладу та формування класового суспільства у східних

слов'ян. Розвиток феодальних відносин, а також переростання органів

племінного управління в державні органи сприяли перетворенню союзів

племен у «княжіння» державного типу.

2. Варяги — прибалтійський народ невизначеного етнічного походження, згадуваний у візантійських і руських джерелах в рамках подій ХІ ст. Варяги у європейській історіографії також відомі як найманці-охоронці при дворі візантійських імператорів.

Згідно Норманської теорії походження східнослов'янської державності, саме присутність варягів на землях східних слов'ян у першу чергу сприяла переходу протодержавних слов'янських утворень на рівень державності

Билет № 3: