Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7423377.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
397.82 Кб
Скачать

1.Реформи 2-ї половини 19ст в рос.Імперії та її вплив на розвиток укр. Земель

1. Селянська реформа. 19 лютого 1861 Олександр 2 проголосив скасування кріпосного права, згідно із селянською реформою цього року:

Скасувалася особиста залежність селянина від поміщика.

Селяни достали особисту свободу

Поміщики не мали прво розпоряджатися селянами як будь якою річчю

Селяни отримали право:

Брати шлюб без дозволу поміщика

Самостійно вкладати договори та торговельні угоди

Вільно торгувати

Переходити в інші верхи суспільства

Купувати рухоме і нерухоме майно та вільно ним розпоряджатися

2. Земська реформа. В 1864 р були створені виборні органи влади які відповідали тільки за господарські та культурні справи на території повіту, віддали будівництвом шляхів місцевого значення, охорони і здоров’я, освітою. Провідну роль у земствах відігравали поміщики.

3. Судова реформа. Була потреба в удосконаленні системи судочинства дореформений суд залежав від адміністрації, був становим і негласним. У 1864 р була проведена судова реформа, яка проголошувала незалежність суду від адміністрації:

Суддю призначав суд і зняти з посади міг також тільки суд

Запроваджувався єдиний для всього населення загальностановий суд

На судових засіданнях могли бути присутніми представники преси і публіка

Утверджувалася змагальна система: обвинувачення отримував прокурор, оборону – адвокат.

4. Освітня реформа. Вдосконалила програму навчання і надала університетам більше автономіі, вводиться єдина система початкової освіти ( 3 класи ), жіночі і чоловічі гімназії, недільні школи.

5. Військова реформа. Запровадила загальновійськову повинність усі чоловіки 21 річного року придатні для військової служби мали відбувати військову повинність. У піхоті строк служби встановлено тривалістю 6 років, на флоті служба тривала 7 років. Для осіб з освітою встановлювалися менші строки служби. Поліпшилися навчання військ і підготовка офіцерських кадрів.

6. Фінансова реформа. Була проведена у 1862році зосереджувала управління грошовим господарством у руках міністерства фінансів .

2.Кирило Розумовський- останній гетьман Лівобережної України (17501764), граф, російський генерал-фельдмаршал, президент Петербурзької академії наук. Колись, кажуть, один реєстровий козак із чернігівського хутора Лемешів, поблизу Козельця, Грицько, похмелившись, полюбляв мало не кожного із своїх друзів оцінювати так: "Що то за голова, що то за розум!" Останнє слово приказки згодом перетворилося в прізвисько козака, а ще пізніше — в прізвище. Онуком цього Грицька Розума був останній український гетьман Кирило Григорович Розум. Однак після того, як імператрицяЄлизавета Петрівна нагородила онука колишнього козака графським титулом та званн'ям фельдмаршала, недавній Кирило Розум став Кирилом Розумовським і таким уже й помер. К.Розумовський намагався перебудувати Гетьманщину на самостійну українську державу європейського типу.

Билет № 6:

1.Визначіть основні сили національно визвольної революції 1917-1920.

Під час Української національно-демократичної революції 1917–1920 рр. в Україні активно діяла велика кількість політичних партій різних напрямів – від крайніх правих, буржуазних, до лівих, соціалістичних. Особливим було те, що тут діяли як суто українські національні, так і загальноросійські партії.

Політ влада в укр мала 3 основних форми:

1.ради робітничих солдатських депутатів-обиралась в середині колективів робітників промислових підприємств та військових гарнізонів. До їхнього складу окрім більшовиків, входили також меншовики, есери та бундівці. Перші такі ради почали виникати влітку 1917 року при об'єднанні рад робітничих депутатів та Рад солдатських депутатів. В грудні ради почали укрупнювати і їх об'єднали разом з Радами селянських депутатів в Ради робітничих, солдатських і селянських депутатів.

2.комісаріати тимчасового уряду,котрі складалися з октябристів(Не добившись поступок від Миколи II, О. виношували ідею палацового перевороту, яка так і не переросла в стадію його підготовки. В лютневі дні 1917 октябристи прагнули відстояти монархію, замінивши Миколу II його братом Михайлом. Лідер партії О. Гучков до 30 квітня (13 травня) 1917 займав посаду військового і морського міністра в Тимчасовому уряді. На виборах в Установчі збори октябристи не виступали самостійно, віддавши кадетам голоси своїх прихильників. Після жовтневого перевороту більшовиків октябристи брали активну участь в «білому» русі. Їх антибільшовицька діяльність не припинялася і в еміграції.) і кадетів(Намагаючись перебудувати Росію у демократичну республіку, більшість кадетів водночас виступали проти національно-політичних вимог Української Центральної Ради.Після захоплення влади більшовиками 28 листопада (11 грудня) 1917 радянський уряд видав декрет, що проголошував кадетів «партією ворогів народу». Керівники партії підлягали арешту і суду революційного трибуналу. Кадети пішли у підпілля, брали активну участь у «білому» русі. Частина членів партії емігрували за кордон. У травні 1921 в Парижі відбувся з'їзд членів ЦК партії, який закінчився розколом.)

3 уцр. (см. Стр 42 конспект первіе 3 партии)…… Універсали ЦР:

1 УНІВЕРСАЛ(23червня 1917)

Проголошення автономії України.

2 УНІВЕРСАЛ(16липня 1917)

Визнання УЦР тимчасовим Урядом.

3УНІВЕРСАЛ(20листопада 1917)

Проголосив Українську народну республіку

4УНІВЕРСАЛ922січня 1918)

УЦР проголосило УНР самостійною і суверенною державою.

Після цього УЦР ухвалило ряд законів:

25 січня –про 8-годинний робочий день.

31 січня – про земельну реформу.

1 березня – про державаний герб УНР

2 березня - про грошову систему

2 березня – Громадянство в УНР та територіально-адміністративний поділ України.

Найважливішим законодавчим актом УЦР було схвалення конституції УНР 29 квітня 1918 р,. З

2.Малоросійська колегія-це центральна установа Російської імперії, утворена в 1722 році замість Малоросійського приказу для контролю за діяльністю українського гетьмана і генеральної старшини.Колегія була найвищою установою в Україні, вище гетьмана. Гетьман мав лише дорадчий голос. У 1727 р. Малоросійська колегія була ліквідована і відновлена влада гетьмана.У 1764 році Катерина II скасувала гетьманську владу і відновила Малоросійську колегію. Остаточна ліквідація автономії України, поширення на її території порядків, що панували в Російської імперії, призвели до остаточної ліквідації Малоросійської колегії (1786). І так настав кінець гетьманату України.

.

Билет № 8: