Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7423377.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
397.82 Кб
Скачать

1.Українська козацька держава у політичних інтересах інших сусідніх держав.Гетьманщина.

ПОЛЬЩА(її інтереси)

Протягом понад двох десятиліть поляки у союзі з угорцями билися з литовцями, підтримуваними більшістю українців, за Галичину й Волинь. У 1349 р. в результаті надзвичайно вдалої військової кампанії Казимир підпорядкував собі Галичину й частину Волині. Нарешті, у 1366 р., війна закінчилася польською окупацією всієї Галичини й невеликої частини Волині. У 1375 р. у Львові було засновано католицьке архієпископство. Підпорядкування поляками земель і населення України було важливим поворотним пунктом в іст орії обох народів. Для поляків це означало сталу орієнтацію на Схід, на відміну від західної, що переважала раніше; ця зміна несла далекосяжні політичні, культурні та соціально-економічні наслідки.

РОСІЯ

для відновлення статусу великої держави Росії необхідна Україна, оскільки «разом вони створюють критичну масу, яка негайно збільшує свою вагу у Східній, Центральній Європі, в Північній Євразії в цілому». Крім того, панування над Україною дає Росії найкращі природні кордони в Європі – Карпати, нижню течію Дунаю, берег Чорного моря, що, в свою чергу, забезпечує надзвичайно вигідне економічне та політичне станове у цьому регіоні.

КРИМСЬКЕ ХАНСТВО

Новостворена кримськотатарська державність була слабкою і в політичному, і в економічному плані.

Українські землі були одним з основних об´єктів татарських набігів. Насамперед це зумовлено розташуванням Кримського ханства, яке було своєрідним плацдармом для розгортання експансії углиб українських та російських земель. Крім того, польсько-литовська держава, у складі якої перебували тоді українські території, була не в змозі надійно захистити свої південні кордони. Прикордонні фортифікаційні споруди були занедбані, гарнізони укріплених замків слабкі, наймане військо становило лише 4 тис. осіб і не могло ефективно протидіяти численній та мобільній татарській кінноті

Конспект стр 22…..і продолжение,что----- -Руїною називають трагічний період в історії України який розпочався у 2ій половині 17 ст. і характеризувався внутрішньою боротьбою козацької старшини за владу. Причини руїни:

відсутність загальнонаціонального лідера, який міг би продовжити справу Хмельницького після його смерті.

Глибокий розкол серед української політичної еліти з питань внутрішньої та зовнішньої політики.

Егоїстичність козацької старшини, її не здатність поставити державни інтереси вище від особистих.

Перетворення українських земель на об’єкт загарбницьких зазіхань Росії, ПОльші, Османської імперії та Кримського в наслідок внутрішньої міжусобної боротби.

2. Перебудова— теоретично-політична програма реформування командно-адміністративної, бюрократичної соціальної системи СРСР. Метою перебудови був перехід до демократичного соціалізму та ринкової економіки.

Політика перебудови, почата частиною керівництва КПРС на чолі з Михайлом Горбачовим, призвела до значних змін у житті країни й усього світу — гласності, подоланню суспільством різного роду ідеологічних стереотипів, відмові від політичної монополії КПРС, становленню багатопартійності (політичного плюралізму), закінченню «холодної війни» та ін. В ході перебудови почали вирішуватися проблеми, які накопичувалися десятиліттями, особливо в економіці та сфері міжнаціональних відносин. До цього додалися помилки та прорахунки, допущені в процесі проведення в життя самих реформ. Різко загострилося політичне протистояння сил, що виступали за соціалістичний шлях розвитку, і партій, рухів, що зв'язували майбутнє країни з організацією життя на принципах капіталізму; а також по питаннях майбутнього Радянського Союзу, взаємин союзних і республіканських органів державної влади та управління.

До початку 1990-х років загострилася криза в усіх сферах життя суспільства, що призвело зрештою до розпаду СРСР у 1991 році.

Билет № 9: