Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7423377.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
397.82 Кб
Скачать

1.Виникнення та розвиток козацтва.Запоріжська Січ як центр консолідації української національної спільноти.

Козацтво - «вільна людина». Вперше про козаків було записано в польскіх хрониці в 1489р. Перший об’єднав Дмитро Байда-Вишневецький. В 1555 р. організував на о. Хортиця. Запорожська Січя, що стала заслоном від ворога.

В XV—XVII ст. у зв'язку з удосконаленням методів землеробства степові області України стають придатними для ведення землеробства (до цього землеробство було переважно в лісовій зоні). Шляхта Речі Посполитої починає вимагати привілеї на землю у степових областях України. Утворюються величезні панські маєтки, які вирощують зерно для експорту в Європу. Люди, які проживають на цих землях передаються шляхті разом із землею (земля чогось варта лише тоді, коли її є кому обробляти). Людей це не влаштовує і велика кількість їх іде далі в степи, куди з часом також можуть прийти пани. Саме ці люди і поповнюють склад козаків.Гніт змушував українців тікати з освоєних місць на південь, у вільні степи, які у народі називали Диким Полем. Тут не було ні селищ, ні міст, та ніякої влади. Щоб не загинути від голоду чи не стати жертвами хижаків чи татар, втікачі озброювались та гуртувались у самоврядні громади. Їх зброєю були списи, луки, сокири та шаблі.

Гуртуючись, вільні люди влаштовували тимчасове житло, вели спільне господарство: збирали мед диких бджіл, вичиняли шкури, в'ялили м'ясо та рибу. На початку зими втікачі крадькома поверталися до своїх домівок.

. Запорізька Січ стала зародком нової української (козацької) державності. Її, характеризують такі ознаки: І.Військовий устрій.-Січові козаки складали військо-кіш, кіш поділявся на військові одиниці - курені (38 куренів). 2. Територіа¬льний устрій.-Територія, яку контролювала Січ, поділялася на паланки на чолі з полковниками. Паланкове козацтво проживало на хуторах та в містечках 3. Форма правління. -Запорізька. Січ була козацькою республікою. Верховна влада на Січі належала козацькій раді, брати участь в якій мали право всі козаки. Козацька рада обирала старшину: кошового отамана (гетьмана), писаря, обозного, суддю, осавулів. Кожен курінь обирав аналогічну курінну старшину. Козацька рада збиралася, як правило, щороку 1 січня 4. Правова система.-Вживалося звичаєве козацьке право, яке склалося в XV-сер. XVI ст. Козаки були рівними перед законом, рівними у праві користуватися землею й іншими угіддями, брати участь уродах, обирати старшину. Запорізька Січ як державне утворення і як соцільна організація мала яскраво виражений демократичний характер. Це пояснюється тим, що:Запорізьку Січ створив сам народ; щоб вижити в умовах постійної зовнішньої загрози (збоку Криму, Туреччини, Речі Посполитої, Росії), козацтву потрібна була внутрішня злагода і стабільність, які забезпечувалися демократичними порядками. Запорозьке козацтво відіграло видатну роль у всіх найзначніших виступах народних мас України проти феодально-кріпосницького гноблення і національного. Повстанням у січні 1648 р. запорозькі козаки поклали початок визвольній війні українського народу 1648—1654 рр. під керівництвом Б. Хмельницького. Саме на Запоріжжі згуртувалися сили, які очолили загальнонаціональний рух проти панування шляхетської Польщі в Україні, що завдав нищівних ударів польсько-шляхетським військам в Жовтоводській , Корсунській , Пилявецькій битві 1648 р., Зборівській битві 1649 року та Батозькій битві 1652 р.

Великої слави здобули запоріжці своєю боротьбою проти турецько-татарських загарбників. Їхні походи на узбережжя Криму, Малої Азії та Фракії відбувалися спільно з реєстровими козаками та донськими козаками. Не раз козаки загрожували й Стамбулові, несподівано з'являючись на його околицях та руйнуючи укріплення . Головною метою цих походів було не тільки ослабити військові сили агресора. Козаки руйнували маєтки татарських і турецьких феодалів і визволяли невільників. Недарма український народ так тепло оспівував козацькі походи в своїх історичних піснях і думах. Визвольним характером козацьких походів пояснювалося і те, що пригноблене місцеве населення підтримувало козаків, коли вони з'являлися на ворожій території.

2.ОУН-УПА. ОУН-організація українських націоналістів- пішли у підпілля і з осені 1942 взяли курс на створення УПА.

Українська повстанча (повстанська) армія (УПА) — підпільна збройно-політична формація, створена на Заході України 14 жовтня 1942 року представниками Уряду Української Народної Республіки

за рішенням політичного проводу ОУН для захисту мирного населення України від знущань Німецької окупаційної влади та більшовиків. Головнокомандуючим УПА, з 1943р. по 1950р. був Роман Шухевич. УПА тісно співдіяла з підпільною організованою мережею ОУН, отримуючи від них необхідну інформацію, у жовтні 1942 року назву перейнято ОУН(б).

Билет №5: