Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
71-80_Гиренко.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
38.85 Кб
Скачать

71. Розкрийте сутність пропозиції грошей, назвіть основні важелі впливу на неї.

Суть пропозиції грошей полягає в тому, що економічні суб’єкти в будь-який момент мають у своєму розпорядженні певний запас грошей, які вони можуть за сприятливих обставин спрямувати в оборот.

На мікроекономічному рівні кожний економічний суб’єкт, взаємодіючи зі своїм попитом, у випадку перевищення запасу грошей пропонує їх для продажу на ринку. І навпаки, перевищення попиту над наявними запасами формує його попит на гроші. Тобто відбувається постійне чергування попиту і пропозиції.

На макроекономічному рівні пропозиція формується під впливом фактичної маси грошей в обігу, яка і становить природну межу пропозиції грошей. Лише додаткова емісія здатна розширити пропозицію грошей понад цю межу. Ось чому будь-яка емісія грошей означає зростання пропозиції грошей на грошовому ринку, а їх вилучення з обігу веде до скорочення пропозиції грошей.

Визнання емісії визначальним чинником зміни пропозиції робить гроші певним фактором, рух якого визначається не внутрішньо економічними процесами чи мотивами, а зовнішніми чинниками, що лежать у сфері банківської діяльності. Керує пропозицією банківська система за допомогою трьох важелів:

  1. грошової бази, що є консолідованим показником резервних грошей банківської системи;

  2. банківських резервів – резервна категорія, яка включає гроші готівкою і що зберігаються в касах банку;

  3. грошово-кредитного мультиплікатора як коефіцієнта збільшення кількості грошей в обігу внаслідок операцій на монетарному ринку.

72. Охарактеризуйте структуру грошової системи, назвіть її види.

Грошова система – це встановлена державою форма організації грошового обороту в країні.

Кожна країна формує власну грошову систему, прагнучи надати їй повну незалежність і визначається її внутрішнім законодавством, тобто є явищем суто національним. Наявність такої суверенної грошової системи є однією з ключових ознак політичної та економічної самостійності держави.

Усі сучасні грошові системи мають майже однакову структуру і складаються з таких основних підсистем.

Кожна із вказаних підсистем має свій особливий об’єкт регулятивного впливу, який обмежується певною формою чи сферою грошового обороту.

Безготівковий грошовий обіг – це грошовий обіг, за якого рух грошей здійснюється шляхом перерахунків у кредитних установах або зарахуванням взаємних вимог.

Безготівкові розрахунки – розрахунки, що проводяться без участі готівки, тобто у сфері грошового обігу.

Готівковий грошовий обіг – це сукупність платежів, що здійснюються готівкою.

Готівкові розрахунки – це розрахунки готівкою між підприємствами і населенням, між окремими громадянами та на незначні суми між підприємствами.

Валютна система – форма організації валютних відносин, закріплена в державно-правових нормах та міжнародних угодах.

Вид грошової системи визначається змістом її елементів та їх взаємодію, які обумовлюють тенденції розвитку та закономірності функціонування грошової системи.

Грошові системи класифікують за різними ознаками:

У залежності від того, в якій формі функціонують гроші – як товар – загальний еквівалент або міра вартості, розрізняють:

  • система обігу грошових знаків – коли золото та срібло витісняється з обігу нерозмінними на них кредитними грошима.

  • система металевого обігу коли грошовий метал безпосередньо перебуває в обігу (благородні метали) і виконує всі функції грошей, а банкноти розмінюються на метал.

У свою чергу металеві системи поділяються на:

1. Біметалізм – це грошова система, в якій держава законодавчо закріплює роль загального еквівалента за двома металами (золотом і сріблом).

Існували три різновиди біметалізму:

Система паралельної валюти, коли співвідношення між золотими і срібними монетами встановлювалося на ринку стихійно;

Система подвійної валюти, коли співвідношення між золотими і срібними монетами встановлювалось державою в залежності від попиту на метал, від економічної і політичної ситуації у країні та світі;

Система “кульгаючої валюти”,за якою один з видів монет карбується у закритому порядку.

2. Монометалізм – грошова система, за якої на відміну від біметалізму, роль загального еквівалента закріплено лише за одним валютним металом – золотом чи сріблом.

73. Розкрийте сутність грошової системи, назвіть та охарактеризуйте її основні елементи.

Грошова система – це встановлена державою форма організації грошового обороту в країні.

Е

Встановлений у законодавчому порядку грошовий знак. Вона служить для вимірювання цін товарів та послуг. Грошова одиниця встановлюється законодавством країни з урахуванням соціально-економічних та історичних закономірностей її розвитку

лементи грошової системи

Грошова одиниця

Законодавча фіксація вагової кількості монетарного металу (золота чи срібла), що закріплюється державою за певною грошовою одиницею

Масштаб цін

Установи, що здійснюють випуск грошей і цінних паперів та визначають порядок емісії. Регулюється емісія внутрішнім законодавством країни з урахуванням економічного і валютного стану.

Емісійна система

Види грошових знаків

Визначає вищий законодавчий орган, який надає грошовим знакам статусу законодавчо платіжного засобу, тобто покладає на державу відповідальність за їх забезпечення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]