Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
71-80_Гиренко.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
38.85 Кб
Скачать

74. Розкрийте сутність та причини виникнення інфляції.

Інфляція – це знецінення грошей внаслідок надмірного зростання їх маси в обороті, що виявляє себе через зростання цін.

Термін “інфляція” (inflatio) перекладається з латинської мови як “здуття”.

Інфляція є важливим чинником, який визначає внутрішню фінансову рівновагу в соціально-економічній системі й рівень життя населення. По-перше, вона враховується під час складання економічних програм на макро- та мікрорівнях. По-друге, з нею пов’язані соціальні питання та індексація пенсій та допомоги, зростання заробітної плати, стипендій. По-третє, інфляція впливає на визначення процентних ставок, облікової ставки Національного банку України. По-четверте, вона впливає на взаємовідносини з міжнародними фінансовими організаціями, які надають великого значення рівню інфляції та виконанню зобов’язань щодо його зниження.

Питання щодо причин інфляції є найбільш дискусійним. Це можна пояснити не тільки значною можливістю чинників, що спричиняють тиск на ціни, а й досить складним і різноскерованими соціально-економічними і політичними наслідками.

Розрізняють внутрішні й зовнішні причини виникнення інфляції. Серед внутрішніх можна виділити не грошові та грошові – монетарні. (див. рис. 5.1)

75. Охарактеризуйте види інфляцій та її наслідки.

У сучасні економічній літературі зустрічається велика кількість класифікацій видів інфляції.

Найбільш науково обґрунтованою і оптимальною , є класифікація видів інфляції за чотирма ознаками.

  • Залежно від можливості передбачення зростання цін розрізняють: очікувану і неочікувану інфляцію.

Очікувана інфляція спричиняється певними тенденціями в економіці або заходами, запланованими державою. Тому учасники ринкового процесу її очікувалися і захистилися від її згубного впливу.

Неочікувана інфляція несподівана для економічних суб’єктів, тобто є результатом непередбачених змін у сукупному попиті та сукупній пропозиції.

  • Залежно від типу економічної системи розрізняють: приховану та відкриту інфляцію.

Прихована інфляція має місце якщо загальна економічна нерівновага між грошовим попитом і пропозицією виникає в економічній системі, де існує загальний державний контроль за виробництвом, цінами та всім суспільним відтворенням.

Відкритою називають інфляцію, якщо загальна економічна невірно вага між суспільним попитом і пропозицією виявляється у підвищенні цін. Така інфляція заснована на дії ринкового механізму в економічній системі.

  • За чинниками, що спричиняють інфляційний процес розрізняють: інфляцію попиту і витрат.

Інфляція попиту характеризується надмірним зростанням товарного попиту порівняно з пропозицією, якщо при цьому не відбувається підвищення пропозиції, зростання попиту компенсується підвищенням цін, а отже, зростає і рівень інфляції. У зв’язку з тим, що визначальним чинником цієї інфляції є зростання пропозиції грошей, її ще називають монетарною інфляцією. Йдеться передусім, про надто велику грошову емісію, що призводить до перевищення попиту на гроші порівняно з реальною пропозицією товарів і послуг.

Інфляція витрат спричинюється тиском на ціни з боку зростання виробничих витрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]