Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

75. Права депутатів місцевої ради

Депутат МР користується правом ухвального голосу. Має один голос. Дорадчий голос – при роботі в органах в які не входить. Повноваження - з моменту офіційного оголошення рішення про підсумки виборів; закінчуються - в день першої сесії ради нового скликання. Повноваження депутата можуть бути припинені достроково у випадках, передбачених законом. Депутат представляє інтереси всієї територіальної громади. Має всю повноту прав, що забезпечують його активну участь у діяльності ради та утворюваних нею органів.

Депутат має право: 1) ухвального голосу з усіх питань, які розглядаються на сесіях ради, а також на засіданнях постійної та інших комісій ради, до складу яких його обрано. 2) звернутися із запитом до керівників ради та її органів, сільського, селищного, міського голови, керівників органів, підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, розташованих або зареєстрованих на відповідній території, а депутат міської (міста обласного значення), районної, обласної ради — також до голови місцевої державної адміністрації з питань, віднесених до відання ради. 3) знайомитися з будь-якими офіційними документами, які зберігаються у відповідних органах місцевого самоврядування, та робити виписки, копіювання цих документів.

Депутат повинен: 1) несе відповідальні обов’язки перед виборцями, радою та її органами, виконує їх доручення; 2) входити до складу однієї з постійних комісій ради; 3) брати участь у роботі сесій ради, засідань постійної та інших комісій ради, до складу яких його обрано. У разі пропуску депутатом протягом року більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, невиконання ним без поважних причин рішень і доручень ради та її органів відповідна рада може звернутися до виборців з пропозицією про відкликання такого депутата у встановленому законом порядку. Повноваження депутатів, порядок організації і гарантії депутатської діяльності визначаються КУ, цим ЗУ «Про МС», законом про статус депутата, іншими законами.

77. Правовий статус сільського, селищного, міського голови.

Сільський, селищний, міський голова є головною посадовою особою територіальної громади відповідно села, селища, міста. Він обирається відповідною територіальною громадою на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на чотири роки в порядку, визначеному законом, і здійснює свої повноваження на постійній основі. Сільський, селищний, міський голова очолює виконавчий комітет відповідної сільської, селищної, міської ради, головує на її засіданнях. Сільський, селищний, міський голова не може бути депутатом будь-якої ради, суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, в тому числі на громадських засадах, займатися підприємницькою діяльністю, одержувати від цього прибуток.

При здійсненні наданих повноважень сільський, селищний, міський голова є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед територіальною громадою, відповідальним — перед відповідною радою, а з питань здійснення виконавчими органами ради повноважень органів виконавчої влади — також підконтрольним відповідним органам виконавчої влади. ОСОБЛИВІСТЬ: виконує обовязки як представницького органу так і виконавчого, тобто здійснює керівництво як радою так і виконавчим комітетом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]