Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

73. Припинення повноважень пу.

1) ПУ до вступу на пост новообраного ПУ; достроково: 1) відставки; 2) неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров’я; 3) усунення з поста в порядку імпічменту (усунення ВРУ у разі вчинення ним державної зради або іншого злочину); 4) смерті.

Процедура імпічменту: 1) ініціюється більшістю від конституційного складу ВРУ; 2) ВРУ створює спеціальну тимчасову слідчу комісію + спец. прокурор + спеціальні слідчі; 3) висновки розглядаються на засіданні ВРУ; 4) ВРУ не менш як 2/3 від її конституційного складу приймає рішення про звинувачення ПУ; 5) Рішення ВРУ не менш як 3/4 після перевірки справи КСУ і отримання його висновку щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про імпічмент та отримання висновку ВСУ про те, що діяння, в яких звинувачується ПУ, містять ознаки державної зради або іншого злочину.

74. Постійні комісії місцевих рад

Постійні комісії ради: 1) є органами ради 2) обираються з числа її депутатів 3) вивчають для попереднього розгляду і підготовки питань, які належать до її відання, 4) здійснення контролю за виконанням рішень ради, її виконавчого комітету. Обираються радою на строк її повноважень у складі голови і членів комісії.

Повноваження: а) організаційно - плановий напрямок: 1) попередньо розглядають проекти розвитку, місцевого бюджету, звіти про їх виконання, 2) вивчають і готують питання про стан та розвиток різних галузей будівництва, 3) розробляють проекти рішень, 4) виступають на сесіях ради з доповідями і співдоповідями; б) організаційно - кадровий напрямок: 1) попередній розгляд кандидатур. в) аналітично - контролюючий напрямок: вивчають діяльність підзвітних і підконтрольних органів; подають за результатами перевірки рекомендації на розгляд їх керівників; мають право отримувати від керівників необхідні матеріали і документи.

Організація роботи: покладається на голову (при відсутності секретаря); засідання правомочним якщо ½ загального складу комісії; за результатами вивчення готують висновки і рекомендації(обовязковий розгляд кому адресовано); може створювати підготовчі комісії і робочі групи; робота депутатів у постійних комісіях на громадських засадах; за рішенням обласних рад голови ком-й з питань бюджету можуть працювати на постійній основі; підзвітні та відповідальні раді; організаційні засади визначаються регламентом ради та Положенням про постійні комісії, що затверджується радою.

76. Правове положення та статус народного депутата у.

Правовий статус НДУ – юридично закріплене становище особи, яка представляє інтереси певної частини населення у представницькому органі (ВРУ), характеризується його місцем, правами та обов’язками, гарантією та захистом їх виконання. Встановлюється КУ, ЗУ «Про статус НДУ» (22.03.2001), Регламентом ВРУ.

Характерні риси правового статусу НДУ: 1) вільний депутатський мандат; 2) здійснення депутатських повноважень на постійні й основі; 3) строга партійна дисципліна – дискусійне питання щодо відповідальності перед партією, а не перед народом; 4) несумісництво з іншими видами діяльності; 3) рівноправність депутатів; 4) депутатська недоторканність (імунітет) – ведеться питання про знання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]