Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

79. Принципи розподілу влади як державно-конституційного ладу

Принципи розподілу влади - це визначальні вихідні положення, на яких базується побудова, розмежування функцій діяльності органів державної влади. КУ: Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією КУ і відповідно до ЗУ. Принципи: 1) Незалежність органів; 2) сфери компетенції чітко розмежовані КУ; 3) Наділені КУ повноваження кожну з гілок влади певними повноваженнями для взаємного впливу, що становлять цілу систему «стримувань та противаг».

81. Припинення громадянства у.

Припиняється: 1) внаслідок виходу; 2) внаслідок втрати; 3) за підставами, передбаченими міжнародними договорами України.

ВИХІД: 1) Гром. У., що ПМП за кордоном – за його заявою; ДИТИНА ЯКА: 2) - виїхала разом з батьками (з 1 батьком, а 2 іноз.), які (хоч 1) виходять з гром. на ПМП за кордон – за клоп. 1 го із б.; 3) 1 з бат. виїхав з дит. на ПМП за к-н і вих. з гром, а 2 є іноз чи особою без гром., дит. може вийти з з тим, який виходить - за його клоп.; 4) - виїхала на ПМП за к-н і її батьки вийшли з гром., дит. може вийти з гром. - за клопот. 1 з батьків.;

5) - виїхала на ПМП за к-н з 1 із батьків (вийшов), а 2 є гром. У., дитина може вийти з громад. У. - за клоп. 1-го.; 6) - виїхала на ПМП з 1 із батьків (вийшов), а 2 є іноз. чи ОБГ, дит. може вийти з громад. У. - за клоп. - хто вийшов. ; 7) - яка відповідно до ЗУ вваж-ся – що ПМП за корд., - за клоп. 1 із б. ; 8) - яка наб. гром. за народж., якщо на момент її народ. батьки або хоча б 1 із них були інозем. чи ОБГ, - за клоп. 1 з б.в незал. від місця прож. дит. ; 9) - усиновл. подруж., 1 гром. У., а 2 є іноз., - за клоп. усиновителя, який є іноз. ; 10) – усиновл. інозем. або ОБГ - може за клоп. 1 з усинов. Діти 14 - 18 років - лише за їхньою згодою. Вихід не допускається: 1) притягнуто як обвинуваченого у КС; 2) є обв. вирок суду, що набрав чинн.

ВТРАТА: 1) добров. набут. гром.- іншої держави (при досягненні повноліття); 2) набуття гром-ва У. внаслідок обману інше; 3) добров. вступ на війс. сл. держ., яка не є загал.військ.обов. чи альтер.

84. Свобода думки і слова як конституційне право громадян у.

Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб — на свій вибір. Здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.

82. Районна та обласна ради як органи місцевого самоврядування

Ради є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст, у межах повноважень, визначених КУ, а також повноважень, переданих їм сільськими, селищними, міськими радами. Представницькі органи місцевого самоврядування, сільські, селищні, міські голови, виконавчі органи місцевого самоврядування діють за принципом розподілу повноважень.

Порядок формування та організація діяльності рад визначаються КУ ЗУ «ПМСВ» та іншими законами, а також статутами територіальних громад. Ради не виступають як представницькі органи обласних та районних громад оскільки КУ не передбачає існування таких громад і не розглядає населення області району як субєктів місцевого самоврядування. Відповідно обласні та районні ради конституйовані як органи місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальтних громад сіл, селищ міст в межах повноважень КУ та ЗУ, а також переданих їм сільськими селищними міськими радами. Обласна районна Рада не утворює власних виконавчих органів а відповідні повноваження делегуються нею обласній районній державній адміністрації.

Питання, які вирішуються виключно на їх пленарних засіданнях: 1) кадрові питання (обрання, звільнення голови та застуників, призначення структурних керівників; утворення, обрання і ліквідація постійних та інших комісій ради; затвердження структури виконавчого апарату; 2) оргаізаційні питання (регламент, план ради); 3) заснування ЗМІ відповідної ради, призначення і звільнення їх керівників; 4) заслуховування звітів комісій, керівників органів, які рада утворює, обирає та призначає; 9) розгляд запитів депутатів, прийняття рішень по них; 5) прийняття рішень щодо дострокового припинення повноважень депутата ради в порядку, встановленому законодавством. Є ряд Делегованих повноважень: 1) підготовка і внесення проектів програм; 2) підготовка пропозицій до програм розвитку відповідно областей; 3) забезпечення збалансованого економічного і соціального розвитку; 4) підготовка і подання фінансових показників і пропозицій до проекту бюджету України; 5) сприяння інвестиційній діяльності на території району, області; та інші.

ВИБОРИ: чергові - рішення приймає ВРУ, про ВР АРК - приймає ВР АРК; позачергові місцеві вибори призначаються ВРУ у разі дострокового припинення повноважень ВР АРК, місцевої ради, сільського, селищного, міського голови; повторні, проміжні призначаються ТВК; перші призначаються відповідно ВР АРК, обласною, Київською або Севастопольською міською радою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]