Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

42. Конституційно-правове регулювання соціально-економічних прав і свобод громадян України.

Ця група прав і свобод людини та громадянина невід'ємна від громадянських (особистих) та політичних прав, які взаємопов'язані і становлять у сукупності основу конституційно-правового статусу людини та громадянина.

Одним із найважливіших видів прав і свобод людини і громадянина, які знайшли закріплення в Конституції України, є економічні права. Ці права стосуються переважно сфери економічних (майнових) суспіль­них відносин. До економічних прав, насамперед, відносяться право володіти, користуватися й розпоряджатися своєю власністю (право на приватну власність) та право на користування об'єктами права державної та комунальної власності (право на публічну власність, ст. 41), право на підприємницьку діяльність (ст.'42).

1. Право приватної власності та на результати своєї інте­лектуальної та творчої діяльності. Конституцією України (ст. 41) передбачене право кожного володіти, користуватись і розпоряджатися своєю власністю як майнового характеру, так і результатами своєї ін­телектуальної, творчої діяльності.

2. Право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена зако­ном, передбачено ст. 42 Конституції України. У взаємозв'язку з правом приватної власності свобода підприємницької діяльності складають правову основу ринкової економіки. Підприємницька діяльність, а також право на її здійснення, регулюється законами України «Про власність», «Про підприємництво», «Про підприємства в Україні» та низкою інших законодавчих актів.

3. Право користуватися об'єктами публічної (суспільної) власності передбачено Конституцією України, згідно зі ст. 41 якої громадяни можуть користуватися об'єктами державної та комунальної власності для задоволення своїх потреб відповідно до закону. Користу­ ватися такими об'єктами громадяни можуть у переважній більшості випадків безоплатно. Це стосується, насамлеред, користування природ­ них ресурсів та об'єктів загальнодержавної власності: водні ресурси, рослинний світ, шляхи та місця загального відпочинку, заклади освіти, охорони здоров'я тощо.

80. Принципи громадянства:

1. Єдиного громадянства.

2. Запобігання виникнення випадків безгромадянства.

3. Неможливості позбавлення гр. України громадянства У-ни.

4. Визнання права громадянина У-ни на зміну громадянства.

5.Рівності перед з-ном

6.Збереження громад. У-ни незалежно від місця проживання

7. Неможливості автоматичного набування громадянства У-ни.

86. Сільська, селищна, міська ради як органи місцевого самоврядування ( місце в системі місцевого самоврядування, форми діяльності, компетенція), проблеми реформування.

Структура місцевих рад обумовлена їх представницьким, колегіаль­ним характером, необхідністю вироблення рішень шляхом відкритого, вільного обговорення проблем, досягнення компромісу й консенсусу між депутатами, які належать до різних соціальних груп і політичних напрямів, Визначальний вплив на структуру цих рад має також їх предметна підвідомчість. Оскільки місцеві ради є органами загальної компетенції, об'єктивно виникає необхідність поєднання глибокого, фа­хового попереднього підготування різнорідних питань з їх остаточним вирішенням шляхом загального голосування всіх депутатів. Крім того, значний персональний склад представницьких органів вимагає чіткої координації діяльності депутатів і оперативного вирішення поточних організаційних питань. Означені чинники обумовлюють наявність у структурі місцевих рад таких основних елементів, як голова, постійні і тимчасові комісії, депутатські групи і фракції. Водночас особливості правового статусу обласних і районних рад обумовлюють певну спе­цифіку їх структури — наявність президії й заступника голови ради.

Постійні комісії ради є її робочими органами, що утво­рися з числа її депутатів для вивчення, попереднього розгляду і підготування питань, які належать до її відання, здійснення контролю за виконанням рішень ради та її виконавчого комітету. Перелік, функціональна спрямованість і порядок організації роботи постійних комісій визначаються регламентом відповідної ради та Положенням про постійні комісії, що затверджується радою.

37. Конституційно-правове регулювання адміністративно-територіального поділу України. 37

38. Конституційно-правове регулювання виборчого права громадян України. Принципи виборчого права. 38

39. Конституційно-правове регулювання виборчої системи в Україні. 38

40. Конституційно-правове регулювання особистих прав і свобод громадян України. 39

41. Конституційно-правове регулювання політичних прав і свобод громадян України. 39

43. Конституційно-правове регулювання соціально-економічних прав і свобод громадян України. 40

80. Принципи громадянства України. 40

86. Сільська, селищна, міська ради як органи місцевого самоврядування ( місце в системі місцевого самоврядування, форми діяльності, компетенція), проблеми реформування. 41

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]