Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

6. Джерела конституційного права.

Джерела – форма закріплення (зовнішнього вираження) правових норм.

Класифікувати джерела конституційного права можна у залежності від способів правотворчості: акти референдумів; нормативні акти територіальних громад та органів місцевого самоврядування; санкціоновані державою звичаї, традиції; акти, що є результатом імплементації норм міжнародного права; угоди, договори, конвенції та інші акти, які укладає Україна з іншими державами. Інші: Джерела: 1) Декларація про державний суверенітет України (1990); 2) Акт про проголошення незалежності України (24.08.1991р.); 3) Конституція (28.06.1996р.) – головне джерело; 4) Акти всеукраїнського референдуму; 5) Рішення КСУ (носять ненормативний характер, але є обов’язковими для виконання); 6) Міжнародні договори; 7) Акти ВРУ (закони, постанови) 8) Конституційні закони: за процедурою: прийняті ВРУ, референдумом; закони про ратифікацію міжнародних договорів (з 2000 року підписуються тільки ПУ), ЗУ «Про громадянство України», «Про місцеве самоврядування», «Про конституційний Суд України» та інші – ті, у яких предмет регулювання виходить із конституційно - правових відносин. Деякі вчені поділяють конституційні закони на: органічні (про внесення змін до КУ), номінальні (що конкретизують певні норми), ординарні (які є посиланням на КУ – але таке визначення на думку деяких вчених є недоречне). 9) Укази ПУ – КМУ – в частині, що регулюють ці відносини. 10) Конституція АРК; 11) Акти територіальних громад (як джерело муніципального права), 12) нормативно-правові акти колишніх СРСР та УРСР за принципом правонаступництва.

7. Економічна і фінансова основа місцевого самоврядування у.

Матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у комунальній власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об’єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад. Р (ЗУ Про м.с.): 1) Право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місц. бюдж., інші кошти, землю, природ. рес., підприє-мства, Підстава - передача майна та майнових прав громадам безопл. державою, іншими суб’єктами.

2) Місцеві бюджети: ОМС розробляють, затверджують і виконують місцеві бюджети. Складання і виконання районних і обласних бюджетів здійснюють держ. адміністрації. Втручання державних органів - не допускається. Участь держави: фінансово підтримує місцеве самоврядування, бере участь у формуванні доходів місцевих бюджетів,

3) Видатки місцевих бюджетів: Визначаються місцевими бюджетами цих громад. Ради та їх виконавчі органи самостійно розпоряджаються коштами. Районні, обласні бюджети виконують місцеві державні адміністрації. Видатки поділяються на дві частини: а) видатки, при викон. власних повнов., б) видатки, при викон. делег. Повнов.

4) Держава фінансує у повному обсязі здійснення органами місцевого самоврядування наданих законом повноважень органів виконавчої влади.

5) ОМС можуть утв-ти цільові фонди, які є складовою спеціального фонду відповідного місцевого бюджету.

6) ОМС можуть встановлювати місцеві податки і збори, які зараховуються до відповідних місцевих бюджетів.

7)Рада або інші ОМС можуть випускати місцеві позики, лотереї та цінні папери, а також отримувати кредити в банківських установах. 8) ОМС можуть створювати комунальні банки, розміщувати належні їм кошти в банках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]