Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

50. Конституційно - правові основи статусу судів у.

Правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускаються. Юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі. Судочинство здійснюється КСУ та судами загальної юрисдикції. Народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через народних засідателів і присяжних. Судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов’язковими до виконання на всій території України.

Система судів загальної юрисдикції в Україні будується за принципами територіальності і спеціалізації. Найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є ВСУ. Вищими судовими органами спеціалізованих судів є відповідні вищі суди. Відповідно до закону діють апеляційні та місцеві суди. Створення надзвичайних та особливих судів не допускається. Професійні судді та залучені у визначених законом випадках для здійснення правосуддя представники народу є носіями судової влади в Україні, які здійснюють правосуддя незалежно від законодавчої та виконавчої влади.

Незалежність і недоторканність суддів гарантуються Конституцією і законами України. Вплив на суддів у будь-який спосіб забороняється. Суддя не може бути без згоди ВРУ затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку судом. Держава забезпечує особисту безпеку суддів та їхніх сімей. Правосуддя здійснюють професійні судді та, у визначених законом випадках, народні засідателі і присяжні. Судді при здійсненні правосуддя незалежні і підкоряються лише закону.

51. Конституція арк.

Правовий статус АРК КУ: АРК має Конституцію АРК, яку приймає ВРАРК та затверджує ВРУ не менш як ½ від конституційного складу ВРУ. Конституція АРК, зміни і доповнення до неї приймаються ВРАРК і набирають чинності після затвердження їх ВРУ. Конституція АРК не може суперечити Конституції України. АРК є адміністративно-територіальною автономією у складі України. КУ АРК - “невід’ємною складовою частиною України і в межах повноважень, визначених КУ, вирішує питання, віднесені до її відання”.

Суть автономії: у праві її територіального колективу і тих органів, які вони обирають, самостійно вирішувати питання, віднесені до відання автономії. Відання АРК: управління майном, що належить АРК, розроблення, затвердження та виконання бюджету АРК на основі єдиної податкової і бюджетної політики України; розроблення, затвердження та реалізація програм АРК з питань соціально-економічного і культурного розвитку, раціонального природокористування, охорони довкілля

АРК має право: самостійно вирішувати й такі важливі організаційні питання, як: призначення виборів депутатів ВР АРК; затвердження складу виборчої комісії АРК; організація та проведення місцевих референдумів; ініціювання запровадження надзвичайного стану та встановлення зон надзвичайної екологічної ситуації в АРК або в окремих її місцевостях. Компетенція АРК: 1) участь у вирішенні таких загальнодержавних питань, як забезпечення прав і свобод громадян, національної злагоди, 2) сприяння охороні правопорядку та громадської безпеки; 3) забезпеченню функціонування й розвитку державної та національних мов і культур в АРК; 4) участь у розробленні й реалізації державних програм повернення депортованих народів. ЗУ «Про АРК» регулює ці відносини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]