Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

21. Конституційне право на свободу та особисту недоторканість.

Кожен має право на повагу до його гідності. Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому поводженню чи покаранню. Жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим дослідам. Кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність. Ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом. Застосування тримання особи під вартою як тимчасовий запобіжний захід має неперевищувати 72 годин, в іншому випадку - затримана особа негайно звільняється. Кожному має бути повідомлено про мотиви арешту чи затримання, роз’яснено його права та надано можливість з моменту затримання захищати себе особисто та користуватися правовою допомогою захисника. Кожний затриманий має право у будь-який час оскаржити в суді своє затримання. Кожному гарантується таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції. Винятки: 1) з метою запобігти злочинові 2) з’ясувати істину під час розслідування кримінальної справи. Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди.

22. Конституційне право громадян у. На соціальний захист та житло.

Громадяни мають право на соціальний захист, що включає право: 1) на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними.

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Кожен має право на житло. Держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду. Громадянам, які потребують соціального захисту, житло надається державою та органами місцевого самоврядування безоплатно або за доступну для них плату відповідно до закону. Ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду.

24. Конституційне право як юридична наука.

Конституційне право України має пріоритети за напрямками: 1) основ конституційного ладу України; 2) прав, свобод й обов’язків людини і громадянина; 2) форм безпосереднього народовладдя: вибори, референдуми та ін.; 3) законодавчої влади; 4) Президент України; 5) виконавчої влади; 6) територіальний устрій; 7) місцеве самоврядування.

23. Конституційне право у. Як галузь права.

Галузь права - це підсистема норм права, що регулює відносно самостійну сферу однорідних суспільних відносин специфічним методом. Конституційне право У. – це основна галузь права, норми якої закріплюють основи статусу людини і громадянина У., її державно - територіальний устрій, визначають систему, основні принципи організації і діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування, форми безпосередньої демократії. КПУ є провідною галуззю право України.

Притаманні риси, характерні для всієї системи права: нормативність, формальна визначеність, спрямованість на досягнення певного правового результату, можливість захисту правових приписів засобами державного впливу тощо.

ВЛАСТИВІ ОЗНАКИ: в предметі і методі правового регулювання, соціальному призначення й ролі конституційного права, принципах конституційного регулювання, завдання і функції конституційного права, наявність конституційної (конституційно-правової) відповідальності - це кваліфікаційні ознаки галузі конституційного права.

Провідна роль конституційного права зумовлюється об’єктивними факторами, які визначаються характером предмета його регулювання: 1) КП регулює серцевину політичних відносин, які виникають безпосередньо в процесі здійснення народовладдя в Україні, що виступає у двох основних формах – безпосередньої та представницької демократії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]