Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

54. Місцеві референдуми у.

Референдум — це спосіб прийняття громадянами У. шляхом голосування за ЗУ інших рішень з важливих питань загальнодержавного і місцевого значення. Предмет місцевого референдуму: 1) прийняття, зміна або скасування рішень з питань, до відання МісСамовр. відповідних адм.-тер-х одиниць; 2) прийняття рішень, які визначають зміст постанов місцевих Рад народних депутатів та їх виконавчих і розпорядчих органів.

Виключно: 1) про найменування або перейменування сільрад, селищ, міст, районів, областей; 2) питання про об’єднання в одну однойменних адм.-тер. одиниць, які мають спільний адмін. центр; 3) питання про зміну базового рівня місц.самовр. у сільських районах; 4) питання про реорганізацію або ліквідацію комунальних дошк. навч. закл.

Не виносяться: 1) про скасування законних рішень вищестоящих органів державної влади і самоврядування; 2) питання, віднесені до відання органів суду і прокуратури; 3) питання, пов’язані з обранням, призначенням і звільненням посадових осіб, що належать до компетенції відповідної місцевої Ради народних депутатів та її виконавчих і розпорядчих органів. Місцеві референдуми ризначається відповідними місцевими Радами (1/2 депутатів).

55. Набуття громадянства у.

Підстави набуття: 1) за народженням; 2) за територіальним походженням; 3) внаслідок прийняття до громадянства; 4) внаслідок поновлення у громадянстві; 5) внаслідок усиновлення; 6) внаслідок встановлення над дитиною опіки чи піклування, влаштування дитини в дитячий заклад чи заклад охорони здоров’я, в дитячий будинок сімейного типу чи прийомну сім’ю або передачі на виховання в сім’ю патронатного вихователя; 7) внаслідок встановлення над особою, визнаною судом недієздатною, опіки; 8) у зв’язку з перебуванням у громадянстві України одного чи обох батьків дитини; 9) внаслідок визнання батьківства чи материнства або встановлення факту батьківства чи материнства; 10) за іншими підставами, передбаченими міжнародними договорами України.

Умови набуття: 1) відмовитись від іноземного громадянства; 2) постійно проживати на території України протягом останніх п’яти років перед подачею клопотання. Це правило не поширюється на осіб, які прибули в Україну на постійне проживання і виявили бажання стати громадянами України за умов, якщо вони народились чи довели, що хоча б один із їхніх батьків, дід чи баба народилися на її території, і не перебувають у громадянстві інших держав; 3) володіти українською мовою в обсязі, достатньому для спілкування; 4) мати законні джерела існування; 5) визнавати і виконувати Конституцію України та закони України. Рішення щодо цих осіб приймає ПУ.

56. Конституційне право – провідна галузь права України.

У системі національного права України провідною галуззю є конституційне право України. Цій галузі притаманні риси, характерні для всієї системи права: нормативність, формальна визначеність, спрямованість на досягнення певного правового результату, можливість захисту правових приписів засобами державного впливу тощо.

Їй властиві і специфічні якісні ознаки, які відрізняють її від інших підрозділів національного права України. Найбільш повно ці ознаки виявляються в особливостях таких характеристик, як предмет і метод правового регулювання, соціальне призначення й роль конституційного права, принципи конституційного регулювання, завдання і функції конституційного права, наявність конституційної відповідальності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]