Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

93. Уповноважений вр з прав людини

Парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина здійснює Уповноважений ВРУ з прав людини. Омбултсмен – це спеціально-обрана (посадова особа), на яку покладається здійснення контролю за дотриманням прав людини адміністративними органами. Правовий статус - є посадовою особою, визначається КУ, ЗУ «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», «Про державну службу». Здійснює свою діяльність: незалежно від інших державних органів. Повноваження не можуть бути припинені чи обмежені.

Мета – це діяльність для людей та громадян з: 1) захисту прав і свобод; 2) додержання та повага до прав і свобод; 3) запобігання порушенням прав і свобод або сприяння їх поновленню; 4) сприяння приведенню законодавства України про права і свободи у відповідність з КУ, міжнар. стандартами у цій галузі; 5) поліпшення і подальший розвиток міжнародного співробітництва в галузі захисту прав і свобод; 6) запобігання будь-яким формам дискримінації щодо реалізації людиною своїх прав і свобод; 7) сприяння правовій інформованості населення та захист конфіденційної інформації про особу.

Права: 1) невідкладного прийому; 2) бути присутнім на засіданнях ВРУ, КМУ, КСУ, ВСУ; 3) звертатися до КСУ з поданням про офіційне тлумачення КУ та ЗУ; 4) безперешкодно відвідувати ОДВ; 5) на ознайомлення з документами, доступ до інформації; 6) вимагати від посадових і службових осіб ОДВ; 7) запрошувати для отримання письмових пояснень; 8) відвідувати у затриманих, попереднього ув’язнення, установи відбування засудженими покарань; 9) присутнім на засіданнях судів; 10) звертатися до суду із заявою; 11) направляти акти реагування; 12) перевіряти стан прав і свобод.

94. Форми територіальної самоорганізації населення у.

Органи самоорганізації населення — представницькі органи, що створюються жителями, які на законних підставах проживають на території села, селища, міста або їх частин, для вирішення завдань, передбачених цим Законом. Сільські, селищні, міські, районні в місті (у разі їх створення) ради можуть дозволяти за ініціативою жителів створювати будинкові, вуличні, квартальні та інші органи самоорганізації населення і наділяти їх частиною власної компетенції, фінансів, майна. Правовий статус, порядок організації та діяльності органів самоорганізації населення за місцем проживання визначаються законом. Орган самоорганізації населення з питань, віднесених до його повноважень, може приймати рішення організаційно-розпорядчого характеру.

96. Функції Конституції України.

Функції КУ – основні напрямки її впливу на суспільні відносини, які обумовлені соціальним призначенням конституції. ВИДИ: 1) Юридична функція: конституція основне джерело права, має найвищу юридичну силу, є базою чинного законодавства, і визначає всю систему правового регулювання у суспільстві; 2) Політична функція: встановлює основи організації публічної влади, визначає основні принципи політичної діяльності, функціонування інститутів політичної влади; 3) Ідеологічна функція: виховна роль КУ, яка встановлює взаємодію держави та людини, інститутами громадянського суспільства на основі взаємної відповідальності, чітко сформульовані всі духовні, моральні цінності на які вона орієнтована – свобода льдини, непорушність прав та свобод людини, демократія. 4) деякі інші функції (які не є основними): безперервність; протидія правому та лівому радикалізму; протидія територіальному розпаду держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]