Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

12. Комітети вру.

Комітет ВРУ - орган ВРУ, який утворюється з числа НДУ для здійснення: 1) законопроектної роботи, 2) підготовки і попереднього розгляду питань ВРУ, 3) контрольних функцій. Комітет відповідальний перед ВРУ і підзвітний їй. Діяльність координує ГВРУ за КУ та в порядку Регламенту ВРУ.

Нормативна основаКУ, ЗУ «Про комітети ВРУ», «Про статус народного депутата України», Регламентом ВРУ іншими ЗУ та постановами ВРУ. Голова комітету організовує роботу комітету. Для забезпечення основних напрямів своєї діяльності комітет створює із свого складу підкомітети.

Комітети планують роботу на кожну чергову сесію ВРУ. Форми роботи: засідання (відкриті або закриті), слухання в комітетах, можуть організовувати “круглі столи”, конференції та інші заходи. Засідання скликає голова комітету на підставі плану роботи, доручення ВРУ чи її Голови або за власною ініціативою. Обовязково не менше 1/3 членів комітету «за».

Акти: 1) рішення — з організаційних питань; 2) висновки — у випадках, передбачених законом чи Регламентом ВРУ; 3) рекомендації — щодо контроль або для обрання чи призначення. Принципи: верховенство права; законность; гласность; рівноправность; доцільность; функціональность; плановость;наукова обґрунтованость; колегіальность; вільне обговорення і вирішення питань.

При взаємодії з ОМС, іншими державними органами: керуються згідно до закону на їх звернення та рекомендації. ВРУ (постановою) затверджує кількість комітетів, їх назви та предмети відання – на початку скликання. Персональний склад формується ВРУ (постанова) нового скликання шляхом обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів та членів комітетів. Комітети інформують громадськість про свою діяльність. ФУНКЦІЇ: 1) законопроектна 2) організаційна 3) контрольна

13. Компетенція виконавчих комітетів місцевих рад.

1) розробляє і подає на затвердження Ради схему організації самоврядування на відповідній території, структуру, загальну чисельність апарату управління та витрат на його утримання;

2) утворює, реорганізує і ліквідує відділи, управління та інші органи виконавчого комітету в межах затвердженої Радою структури, затверджує положення про них, призначає та звільняє їх керівників;

3) утворює і затверджує комісії при виконавчому комітеті Ради, змінює їх склад, керує їх роботою;

4) скасовує акти відділів, управлінь, інших підпорядкованих йому органів, а також підприємств (об’єднань), організацій і установ, які належать до комунальної власності;

5) утворює виборчі дільниці та виборчі комісії, сприяє комісіям у здійсненні ними своїх повноважень відповідно до законодавства;

6) організує виконання рішень Ради, а також затверджених нею планів та програм економічного і соціального розвитку, бюджету. Виконавчий комітет є незалежним у виборі форм і методів при здійсненні своєї виконавчо-розпорядчої діяльності. Виконавчий комітет здійснює також окремі повноваження, делеговані йому державою.

14. Компетенція місцевих референдумів.

Предметом є: 1) прийняття, зміна або скасування рішень з питань, віднесених законодавством України до відання місцевого самоврядування відповідних адміністративно-територіальних одиниць; 2) прийняття рішень, які визначають зміст постанов місцевих Рад народних депутатів та їх виконавчих і розпорядчих органів.

Можуть виноситися питання про припинення повноважень відповідної Ради народних депутатів та її голови. Виключно референдумами питання: 1) про найменування або перейменування сільрад, селищ, міст, районів, областей; 2) питання про об’єднання в одну однойменних адміністративно-територіальних одиниць, які мають спільний адміністративний центр; 3) про зміну базового рівня місцевого самоврядування у сільських районах; 4) питання про реорганізацію або ліквідацію комунальних дошкільних навчальних закладів.

Не виносяться питання: 1) про скасування законних рішень вищестоящих органів державної влади і самоврядування; питання, віднесені до відання органів суду і прокуратури; питання, пов’язані з обранням, призначенням і звільненням посадових осіб, що належать до компетенції відповідної місцевої Ради народних депутатів та її виконавчих і розпорядчих органів.

Призначається відповідними місцевими Радами народних депутатів. Місцева Рада народних депутатів також призначає місцевий референдум на вимогу депутатів, що становлять не менш як половину від загального складу Ради народних депутатів, або на вимогу, підписану однією десятою частиною громадян України, які постійно проживають на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці і мають право брати участь у референдумі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]