Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

89. Структура виконавчих комітетів місцевої ради.

Міська рада у межах затверджених нею структури і штатів може створювати відділи, управління та інші виконавчі органи для здійснення повноважень, що належать до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад. Відділи, управління та інші виконавчі органи ради є підзвітними і підконтрольними раді, яка їх утворила, підпорядкованими її виконавчому комітету, сільському, селищному, міському голові, голові районної у місті ради.

Керівники відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради призначаються на посаду і звільняються з посади сільським, селищним, міським головою, головою районної у місті ради одноособово, а у випадках, передбачених законом, — за погодженням з відповідними органами виконавчої влади. Положення про відділи, управління та інші виконавчі органи ради затверджуються відповідною радою.

90. Суверенітет та суверенна держава в конституційному праві України. Ознаки суверенної держави.

Суверенітет це верховенство, незалежність влади, тобто її право за власним розсудом розв’язувати свої внутрішні і зовнішні справи без втручання в них будь - якої іншої влади або іншої держави. Види: 1) Державний; 2) Національний; 3) Народний. Державний суверенітет досліджували: Боден, Гобс, Локк, Монтеск’е.

Державний суверенітет – верховенство державної влади всередині країни, її повнота, незалежність у зовнішніх відносинах, загальний характер та виключність. Суверенність конституційного ладу полягає насамперед у визначенні, встановленні конституційного ладу народом і можливості його зміни лише волею народу. Право визначати й змінювати конституційний лад України, зазначається у ст. 5 Конституції, належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.

ОЗНАКИ: 1) держава визнана на міжнародному рівні, тобто її незалежність офіційно підтверджена іншими державами; 2) визнано верховенство права – як основна ознака внутрішнього суверенітету; 3) самостійність державної влади, яка діє у визначених законами цієї ж держави, незалежність її від політичної системи, насамперед від політичних партій (блоків), політичне існуванні у певній гармонії та взаємозв’язку; 4) основні функції та завдання державної влади спрямовані на забезпечення прав та свобод людини усестороннє існування держави; 5) тісно пов’язано триєдиний суверенітет: національний (народний) визначає межі державного суверенітету; 6) зовнішньополітична діяльність здійснюється за принципами міжнародного права, носить незалежний характер.

95. Функції вр України (парламенту)

Функції ВРУ – основні напрямки впливу на державні правовідносини, які обумовлені призначенням відповідно до КУ. Є різні критерії класифікації функцій. Обов’язково необхідно враховувати зміни від 8 грудня 2004р. ВИДИ: 1 варіант: 1) Законодавча; 2) Установча; 3) Контрольна. 2 варіант: 1) За об’єктами: а) внутрішньої діяльності – політична, економічна, соціальна, культурна; б) зовнішньої діяльності – зовніполітична, зовніекономічна; 2) За суб’єктами: загальнопарламентські; нардепів, комітетів, фракцій, комісій, більшості, опозиції. 3) За способами діяльності: законодавча, представницька, державотворча, організаційна, контролююча; 4) За засобами діяльності: конституційна, бюджетно-фінансова, інформаційна, територіальна, програмна. 5) За строком діяльності: простійні та тимчасові. 6) За механізмом реалізації: складні та прості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]